Kamakura guidetur
till imponerande Budda

En timme söderut med tåg från Tokyo ligger Kamakura. År 1192 när Japans första Shogunat skapades var staden Japans politiska centrum. Idag är Kamakura ett mycket populärt turistmål.
9.30 - 18.00 med Kasumi som guidar på engelska.

Det första shogunatet

Minamoto Yoritomo var samurajen som skapade Bakufu, eller Shogunatet och öppnade här sitt första högkvarteret 1192, kallat Kamakura Shogunatet. Om du inte är hemma på Shogun och samurajer, så kan det vara värt att veta att utan Shogunaten (militärregering) är det svårt tänka sig japansk historia.

Vi startar halv nio med tåg

9:30 kommer jag, Kasumi, till ditt hotell. Vi kan träffas på Tokyo station station också, för därifrån ska vi åka till charmiga Kamakura. En liten stad där folk gör sina dagliga sysslor, arbetar, städar och tvättar och en plats du kanske aldrig skulle besöka om det inte vore för den här turen.

Enodens gamla och charmiga tåglinje

Enoden är en tåglinje med gamla och ovanliga vagnar. Vad du kommer ihåg från dagens tur om några år är svårt att säga, men tåget kommer du troligen inte att glömma. Stränderna, bergen och havet omger Kamakura, östra Japans Kyoto. En perfekt destination för en dagstur från Tokyo.

gammalt tåg i Kamakura

Enoden är en äldre tåglinje utefter kusten i Kamakura. Vagnarna ålderdomliga och charmiga.

Valmöjlighet: åka mer tåg istället

Om du gärna vill åka mer tåg i stället för att besöka något av templen (eller hela programmet + mer tåg), tala om det för Kasumi så ändrar hon dagens tur. Från Inamuragasaki till Kamakurakokomae (2 stationer) rullar tåget nära havet, ett fläktande hav och svårt att se från Tokyo.

karta tåglinje kamakura

Enoden-linjens sträckning och de olika stationerna. Vi startar från Kamakura Sta. Klicka bilden för större karta.

11:00 Vackra templet Hase

Vi åker med tåget från Kamakura till Hase station. Templet Hasedera (長谷寺) ligger på ett berg som heter Kannon-san. Kannon är barmhärtighetens gudinna. Utsikten är vacker över stranden och omgivningarna har en härlig variation av växter som blommar under hela året och välkomnar alla besökare. Alla tempel med självaktning har en välskött japansk trädgård och så även här. När vi är klara blir det lunch.

hasedera tempel

Templet Hasedera är stort och mäktigt där det ligger på berget.

Kamakura Daibutsu

Efter lunchen går vi till Daibutsu, en Budda som sitter ned men ändå är 11,4 m hög och den näst högsta buddastatyn i brons i landet. Högre ändå är den berömda statyn i Nara. Mäktigt att stå intill den, sitta är inte lönt.

15:00 Nu ska vi tvätta pengar

Buddism och shintoism är de stora religionerna i Japan. Och vi ska till en shrine där det inte spelar roll vilken religion du tillhör. Shintohelgedomen ligger inne i ett berg så jag utlovar svalka. Inne i berget sipprar kallt vatten fram ur klippan och här kan du lägga din reskassa i en lite korg, skölja vatten över dina pengar och hålla andan så kommer kassan att fördubblas. Så är det sagt. Se till att ha kontanter i plånboken! Vi måste promenera till helgedomen eftersom det inte finns kollektivtrafik tillgänglig och tar cirka 20-30 minuter.

japansk tempelingång

Rakt in i berget ska vi gå, till denna Shrine. Torii, porten, ser du över ingången.

Väl ute ur klippan och med dina nytvättade pengar (kommer uttrycket "pengatvätt" härifrån?) återvänder vi till Kamakura Station och tar tåget tillbaka till storstan.

18:00 Dagen är över någonstans i Tokyo

Troligtvis skiljs vi på Tokyo station om du inte behöver assistans till hotellet.

Klockslagen är ungefärliga.

 

Spontant förlänga dagen här eller i Tokyo

Kvällstid innebär middag. Av den orsaken är timtiden lägre fastän det är kväll eftersom du betalar mat och dryck även för mig. Något speciellt program har vi däremot inte, utan den här tiden är till för att äta och möjligen spontant göra något tillsammans. Förutsätter förstås att jag är ledig.


 

9.30-18.00 Pris för gruppen

Priserna inkluderar moms och guide och hennes resor.

Personer Pris kr Efter turen per påbörjad halvtimma
1-2 6 600 250/320 kr
3-6 6 950 360 kr
7-10 8 200 400 kr
Omkostnader du har under dagen

Använd kontanter, inte enbart kort. För resor kanske du skaffat ICOCA-kortet.

 

Transporter

Tokyo Station till Kamakura. Enkel resa 55 min (940 yen)

Enoden från stationen Kamakura (pris beror antalet stationer ca 200-480 yen)

 

Inträden & mat

Jätte-Budda (300 yen), Hasedera (400 yen)

Zeniarai Benten Shrine (gratis, för här ska du ju tvätta dina pengar)

Guidens lunch och eventuellt kaffe/te


 

kasumi

Charmiga Kamakura 鎌倉

Hej! Staden är liten, charmig och mycket populär hos japaner. Historiskt sett en stor stad. Jag heter Kasumi och talar engelska som ni svenskar är bra på.

Mejla Kamakura-turen

Fler guidade turer i Tokyo

Shinjuku

Från det magnifika stadshuset promenerar du med Kasumi genom Shinjuku till de minsta av alla små matserveringar som finns i Tokyo.

Eftermiddag.

Tokyo centrum

Med tåg och till fots från den magnifika utsikten från Tokyo Skytree till fashionabla Ginza och vidare till Harajuku.

Heldag.

 

- Vad är skillnaden mellan ett tempel och en shrine?

Professor Mikael Adolphson vid Trinity College i Cambridge förklarar:

- Vi kallar Shinto-helgedomar för shrine och buddhistiska institutioner tempel. Det är en viss skillnad i arkitekturen, men framför allt har shrines alltid en torii, en port (som Japanporten har i sin logotyp). Tempel har normalt en bra mycket större port, samma sorts port som användes till de kejserliga palatsen.