Guidetur i Shinjuku
Tokyostadsdel som kokar av liv dagar och nätter

Affärscentrum, regeringscentrum, nöjescentrum och platsen för skyskraporna. Börja med utsikten och promernera sedan med Kasumi till världens mest trafikerade station och de minsta av små mathak. Guidetur på engelska mellan 14.00 - 18.30.

Regeringsbyggnaden - en jätte!

14.00 kommer Kasumi till ditt hotell eller vi bestämmer en plats på stan som passar dig bättre.

Kasumi talar engelska, inte svenska tyvärr.

14.30 Tokyo Metropolitan Government Building

Regeringens byggnad nr. 1 och ett av Tokyos mer framträdande landmärken, med det belysande smeknamnet ”Skattetornet” eftersom budgeten för byggnationen sprängde alla kostnadskalkyler med råge. Hört det förut?

Stadshuset i Tokyo

Tokyo stadshus i Shinjuku tar upp ett par kvarter helt själv.

Den 243 meter höga byggnaden är ett komplex bestående av tre strukturer med två torn och i vartdera tornet ett observationsdäck på 45:e våningen, 202 meters upp. Här finns kafé och souvenirbutiker på varje observationsdäck. En klar dag ser du vulkanen Fuji cirka 95 km bort.

Denna fantastiska byggnad invigdes 1991. På 2:a våning finns en turistinformation med mycket att hämta om Tokyo och landet i övrigt.

16.00 Samurajens själ

Samurajandans skönhet framgår i de japanska svärden och samurajernas dräkter. På Samurajmuseet kan du prova en samurajhjälm (kabuto) och stridsrock (jinbaori). Närmare strid än så kommer du inte och tur är nog det. Är du mycket intresserad av action, kanske vi ska titta på när professionella dansare och fäktare visar konsten att hantera ett samurajsvärd. Jämn timme med start 14.00. Souvenirbutik finns.

samurajmuseum i Tokyo

Kasumi guidade svenskar på Samurajmuseet som här tittar på svärdfäktningen.

Matgränden vid stationen

Samurajerna tog oss tillbaka till 1800-talets mitt, ja egentligen längre tillbaka i tiden än så. När vi nu vandrar vidare kommer vi till stationsområdet där historien tar sin start just efter slutet på Andra världskrigets. I slutet på 1940-talet fanns här på västra sidan av stationen Shinjuku, 30-40 enkla stånd eller skjul som sålde allt möjligt.

 

Och nu kommer vi, för att uppleva känslan i detta omtalade kvarter där dofterna troligen är starkare nu än tidigare. Skillnaden mellan nu och slutet av 40-talet är inte stor.

Cirka klockan sex är vi i Omoide Yokocho

"The Memory Lane" består av ett femtiotal små mathak, sida vid sida. Snabbt och med bra minne för vad kunderna beställer, serverar personalen mat i all enkelhet men med kvalitet. En rolig och mycket informell plats där besökarna kommer i kostym lika gärna som i kortbyxor. Däremot saknas vita dukar och silverbestick.

Smala matgator i Tokyo

Västra sidan av stationen Shinjuku. Omoide Yokocho med minimala matställen i en labyrint av gränder. Maten håller bra klass även här.

Här serveras izakaya-mat (kyckling på grillspett och liknande). Vill du stanna här går det bra, men min plan är att vi fortsätter "rakt igenom" och vidare till Golden-Gai, där 200 barer ligger packade som sardiner. Absolut en chans att uppleva Tokyos nattliv som det var för många år sedan. Två populära områden som till sin natur liknar varandra. När vi kommer till Omide Yokocho kan vi stanna där om du föredrar det.

 

Rökning är tillåten även om Japan blivit mer restriktiv, men inte när du går omkring i trängseln.

Omkring halv 7, avslutar vi dagen.

 

Vi japaner delar ytterst sällan upp notan medan vi är kvar inne i en servering. Maten håller hög kvalité i Japan. Det är bra mat även på kvartersbutiker eller som här i dessa små, oansenliga serveringar.

 

Förläng dagens medan vi går genom stan

Om du vill att jag följer med dig på båda ställena runt stationen för att äta och dricka, så får du höra med mig om jag är ledig. Vi hinner till både Golden Gai och Omide Yokocho. Självklart hjälper jag dig beställa och tolkar förstås om du börjar prata med någon.

 

Priset för förlängd tid (trots att det är kväll) är faktiskt lägre än under turen därför att du får en kostnad även för min mat och dryck. Något speciellt program ingår inte.


 

14.00-18.30 Pris för gruppen

Priserna inkluderar moms och guidens arbete och resor.

Personer Pris Efter turen per påbörjad halvtimma
1-2 3 900 250/320 kr
3-6 4 200 360 kr
7-10 4 700 400 kr
Omkostnader du har under dagen

Samurajmuseet 1 900 yen.

Mat & dryck för guiden när du stannar till och äter vid Omide Yokocho eller Golden Gai och vill ha henne med.

Ta helst med dig mynt och sedlar den här dagen. Ofta bra med 10 000 - 20 000 yen i kontanter.

 

kasumi

Shinjuku - 新宿

Kom med mig till "Nya huset" Blir så om du slår upp Shin Juku i ordboken. Eller "Nya hotellet". Jag talar engelska (förlåt, ingen svenska) men lovar att göra bra ifrån mig så du får en fin eftermiddag.

Mejla om Shinjuku-turen

Fler guidade turer i Tokyo

Charmiga Kamakura

Tåg från Tokyo station 55 minuter till Kamakura. Där åker du med ett gammalt tåg utefter havet. Besöker en jättebudda och märkliga tempel.

Heldag.

Tokyo centrum

Med tåg och till fots från den magnifika utsikten högt upp i Tokyo Skytree till fashionabla Ginza och vidare till Harajuku.

Heldag.