Om Japan

Japan är Asiens näst största ekonomi. Tokyo är på egen hand "värre" än det mesta på den här planeten när det gäller handel. Länkar till karta, statistik, böcker och artiklar om Japan finns nedan.

Blandningen mellan gammalt och nytt är slående: små, gamla familjeägda butiker, som försvann från den svenska stadsbebyggelsen på 50- och 60-talen. När såg du senast en kycklinghandlare? Eller en cykelreparatör med butik och verkstad i centrala Stockholm?

Här finns gangsters (yakuza)
, prostitution (som du
inte ser), urtjusiga butiker, fantasifulla barer, underbart god sushi, glass som smakar fisk och små torkade bläckfiskar att skölja ner till ett glas öl.

I matstaden Osaka ligger kaffeserveringarna (Coffee Shops) tätt.
Många serveringar maler kaffebönorna medan du väntar.

Tempel, många tempel, sköna trädgårdar, mycket smaklösa hyreshus, billiga klädbutiker, karaokerum att hyra och nudelsoppa-serveringar som någon drar omkring på en enkel träkärra.

Om shopping finns egentligen inget att tillägga. Den som inte shoppat i Japan har inte heller shoppat.

Yukata (bilden) kallas den "sommarkimono" kvinnor och män ganska ofta bär heta sommardagar.

Sport & friluftsliv
är inte lika populärt som hos oss. Det är svårare att komma till sportanläggningarna eller ut till naturen och i regel kostar det mer än hos oss.

Kanske är det därför distanslöpning är mycket populärt och barnen springer "maraton" i skolan. Det är allt från några hundra meter till 4-5 km beroende på ålder.

Kurser och studiecirklar
som arrangeras av studieförbunden i Sverige, har ingen motsvarighet i Japan. Många går i stället till privatskolor och lär sig konversera i engelska.

Det är mycket populärt att ta privatlektioner i blomarragemang (ikebana) och tecermoni. Andra övar sin välskrivning (kalligrafi) eller tränar kampsport.

 
Sapporo, Tokyo, Nagoya, Osaka, Kobe, Hiroshima, Fukuoka och Kyoto finns på den här kartan över Japan och du hittar även annan information, som att befolkning minskar i Japan.
   

Hakama, ett alternativ till kimono

Se fotografierna av Chihiro när hon visar den hakama hon valde till sin examensdag. Det är alltså inte alla japanskor som väljer en traditionell kimono som högtidsdräkt.

Sake är en favorit

Den alkohol som japaner föredrar, tillsammans med öl, är utan tvekan sake. Det finns tusentals sorter och smaker. Ungefär så här går det till att tillverka sake.

The Last Samurai

En amerikansk film som handlar om bl.a. samurajer. Prof. Mikael Adolphson skriver om samurajernas inflytande på det japanska samhället för 100 år sedan.

Vulkanen Fuji i augusti

Berget, eller snarare vulkanen, är utan konkurrens den mest berömda platsen i Japan. Se här hur det kan vara att vandra uppför vulkanen Fuji i augusti.

 

Böcker

Haruki Murakamis roman Norwegian Wood, om ett kärleksdrama i Tokyo under 60-talet.
Minako Iwasakis berättelse om sitt liv som geisha i Kyoto.
Mikael Adolphson om munkarnas stora inverkan på politik under Japans tidiga medeltid.
Ingemar Ottosson och Thomas Ekholms fina bok om Japans historia.