Tillaga din japanska lunch i köket hemma hos guiden i Osaka

Osaka är den perfekta platsen för mat. Känt i Japan för stor variation i maten och tusentals matställen. Dessutom finns mång mycket billiga matställen som serverar bra mat.

Till matmarknaden

På morgon åker du och Tokie till matmarknaden i Temma i Osaka. Den här dagen ska du vara japan på riktigt. Du ska handla, åka hem till Tokie och sedan tillaga din lunch. Du får känna på japansk vardagsliv på riktigt.

Årstidens färskvaror

Japan har liksom Sverige fyra årstider. Varje säsong erbjuder sina läckerheter. T.ex. är olika fiskar som bäst under olika säsonger och det märks om du går till en sushirestaurang. För grönsakerna gäller samma naturlag. Naturen själv bidrar till en varierad matkultur.

9:30 till Temma matmarknad

Du börjar dagen med att åka till marknaden i Temma och om du är bekant med Osaka vet du att stationen Temma finns en hållplats från stationen JR Osaka (JR = Japan Railways).

Du och ditt eventuella sällskap, åker själva till Temma station. Du får instruktioner av oss. Om ni vill bli upphämtade ordnar vi det, men det kostar förstås. Taxi blir säkert en bättre lösning och tåg den allra billigaste.Fiskstånd på en matmarknad i Temma, Osaka

Färsk fisk på Temma matmarknad i Osaka

 

Tokie berättar om de råvaror, den mat, som är speciell för just den säsongen du besöker Osaka, samtidigt som ni går där och tittar på alla råvaror som finns.

 

Nu har du en tolk med dig, så tag chansen att prata med försäljarna vid stånden. Vandra vidare bland stånden och handla vad du behöver för dagens matlagning, dagens lunch.

Hem till guiden

När råvarorna är inköpta, åker ni hem till Tokie och hennes kök. Det liknar ditt eget, men är absolut annorlunda.

Här lagar du din japanska mat, din japanska lunch: huvudrätt, sidorätt, misosoppa och ris förstås.

Japansk lunch

Tofu, räksallad och den obligatoriska miso-buljongen.

Exempel på japanska huvudrätter

Vad misosoppa är för något, får du reda på när du väl är i hennes kök. Alla japaner äter (dricker) miso flera gånger per vecka, rent av varje dag.

 

Du, ditt resesällskap och Tokie, kan också välja en enda ingrediens till huvudrätt, exempelvis nötkött eller fisk, och sedan kan Tokie föreslå en passande meny. Till huvudrätt kan det bli något av följande:

Sushiroll
Okonomiyaki
Yakisoba
Tempura
Sashimi
Karage
Teriyaki
Tonkatsu

Tid cirka 09.30-13.30

Tiden är ungefärlig eftersom vi aldrig vet hur lång tid det tar att handla och sedan tillaga lunchen. Tror du det blir gott?
Läs om Tokies andra dagar och aktiviteter i Osaka och Kyoto.

tokie

Tillaga lunch hemma hos mig

Först går vi och handlar råvaror oss sedan åker vi hem till mitt kök för att tillaga vår lunch. Kul!

Luncha hos Tokie