Japans kejsare abdikerar
Sonen tar över och startar från år 1

Akihito blev kejsare 1989 sedan föregångaren, hans far Hirohito avlidit. Nu abdikerar han och sonen Naruhito tar vid. Tillträdet sker i flera olika steg och det som nu sker på tisdag eftermiddag 30 april är det första och det enklaste. Ceremonin lär ta endast 10 minuter.

Kronprins Naruhito och kejsaren Akihito.

Abdikerar från tronen

Det sensationella i årets succession är att Akihito abdikerar och det har inte hänt på över 200 år. Han blir helt enkelt pensionär, 85 år gammal.

 

Akihito kommer vid en ceremoni att överlämna de ”Tre heliga skatterna”: ett svärd, ett smycke och det viktigaste av allt, en spegel till tronarvingen och sin son, Naruhito. Tre gåvor som, för att göra det enkelt, kommit till Jorden och till Japans kejsare från solgudinnan Amaterasu.

 

Hur som helst, senare under året kanske Naruhito klär sig i samma dräkt som sin far när steg två i tronskiftet genomfördes, en sokutai. Dåvarande kronprinsen i cermoniell dräkt, sokutai, när han blev kejsare 1989. Verkar inte alltför lätt att röra sig i. Lägg märke till att Japans kejsare inte bär någon krona som monarker runt om i världen vanligen gör.

Heseieran tar slut

HEISEI kallades den period som nu avslutas. Och dess kejsare Akihito har (väl?) mer än någon annan varit folkets kejsare, liksom hans hustru kejsarinnan Michiko som bröt med många traditioner och konventioner. Och det redan från starten. Hon är en "kvinna av folket" som vi säger och träffade den unge prinsen på en tennisbana.

Kejsarparet i Japan 1959 Bröllopsparet Kronprins Akihito och Prinsessan Michiko 1959.

Kejsar Akihito är nöjd med att Japan inte deltagit i krig under hans 30 år på tronen och han har försökt visa på en ursäktande ton mot Kina och Syd-Korea och den ockupation Japan utsatte de länderna för under 1900-talet. Grundlagen förhindrar honom till några som helst politiska invecklingar, så lätt är det inte.

Men under hans tid har inte relationen till Kina blivit bättre. Aum Shinrikyos giftattack i tunnelbanan i Tokyo förknippas också med den här eran liksom jordbävningen i Kobe också den 1995.

 

Jag var i Kobe efter jordbävningen januari 1995 (och skalade grönsaker) under några veckor och faktum är att många Kobebor uttryckte missnöje med både kejsarfamiljen och staten för hur långsamt allt gick.

Strålande harmoni - 令和

Mya kejsarfamiljen i Japan från 2019

Nye kejsaren Naruhito, hans fru Masako samt dottern Aiko.

Naruhitos era kommer att kallas REIWA (令和). Tecknen kan tydas lycklig eller lyckligt lottade och fred eller harmoni. Men det första tecknet kan också tydas order, kommando eller makt.

 

Japan är det enda landet i världen som delar in tiden i eror. Med en ny kejsare följer en ny era och en ny kalender (parallellt med den kalender vi använder). Japan kommer inom kort att börja från REIWA, år 1, månad 1, dag 1.

 

Notera att äldsta och enda barnet är en flicka, men det borde vara en pojke, eftersom endast en man kan ärva kronan i Japan.

Vem tar över efter Naruhito?

Den kommande kejsaren har en yngre bror, Prins Akishino, som till vissa japaners (många?) förskräckelse också fick en flicka som första barn. Och än värre blev det när han och hans fru Prinsessan Kiko fick ytterligare en dotter. Skulle Japan (äntligen enligt många) bli tvingade att ändra succesionsordningen?

 

Nu är det så (min egen övertygelse) att japaner är fantastiska på att vänta... och vänta lite till.

2006 räddades de konservativa från en förfärlig" utveckling när Prinsessan Kiko födde sonen Hisahito. Han står nu som andre "man" att ärva kronan efter sin egen far.

Nye kejsaren av Japan med sin fru

Bröllopet mellan Kronprins Naruhito och Prinsessan Masako 1993.

Det blir alltså ingen kvinna som ärver tronen efter Naruhito. Kanske Aiko betraktar det som en stor lycka.

Extra semesterdagar

Nu firar Japan i många dagar och alla har fått extra semester. Den gamle kejsaren lever och mår tydligen prima, samtidigt som landet får en ny kejsare.

 

/Jerker Bergström