Japansk filmentusiast söker upp inspelningsplatser i Stockholm och Uppsala

Direkt från Arlanda började Ryoko Sato Linder guida sin besökare Mizuno till flera ”heliga platser”, d.v.s. för honom viktiga platser där kända regissörer spelat in olika scener till sina filmer.

Mot Sigtuna och Uppsala

I ”Det sjunde inseglet” spelade Ingmar Bergman in klassiska scener i Viby, Sigtuna och där började vi den första dagen. Bergman är en regissör som tydligen hör till Mizunos favoriter.

Vi åkte vidare med hyrbil till Uppsala, Taxinge-Näsby slott på Mariefred, Drottningholms slott och Stockholm innerstad där Ingmar Bergman spelat in olika scener och platser som återfinns i ”Millenium”.

 

japansk filmentusiast tittar på uppsala domkyrka

Mizuno tittar på Uppsala domkyrka. Han har hittat den exakta positionen och snart kommer Ryoko att fotografera honom.

Fotobevis med sig hem till Japan

Mizuno-san ville ha foton av sig själv tagna på varje inspelningsplats och dessutom i samma vinkel som scenerna är filmade.

När han väl hittat den exakta platsen och bestämt vinkel för fotograferingen bytte han varje gång om till en T-shirts med motiv från den aktuella filmens affisch.

 

När jag fotograferat honom som var tänkt kom han till mig, tittade i kameran och godkännde fotot om det såg bra ut. En procedur som upprepades på varje inspelningsplats. Kaffe hade han inte tid med.

Filmsatden och Gamla stan

Dag två använde vi tunnelbanan i stället för bil och fortsatte att söka rätt på fler ”heliga platser” i Stockholm. Vi besökte först Filmstaden i Råsunda, vidare till Rocksta, Kungliga Hovstallet och några gator och platser på Östermalm. Vi rundade av en fullmatad dag i Gamla stan och på Södermalm.

 

japansk turist framför porten till rådhuset stockholm

Rådhuset på Kungsholmen, Stockholm. Här filmades en scen för ”Män som hatar kvinnor”. Mizuno kontrollerar med en originalbild ur filmen.

 

Denna dag provade Mizuno-san svensk husmanskost på Östermalms saluhall, köttbullar med rårörda lingon och potatismos. Personalen rekommenderade svenskt öl till maten och så fick det bli, ett lokalt öl. Han gillade allt!

Köttbullar med mos

Köttbullar med mos och rårröda lingon.

 

Två soliga och roliga dagar. Mizuno berättade att det var omöjligt att besöka alla platser som han egentligen vill se, men han var trots det nöjd med besöket i Sverige.

Tunnelgatan i Stockholm, där regissören Tarkovsky spelade in slutscenen till ”Sacrifice” (Offret).

 

Bastugatan stockholm

Bastugatan på Södermalm, där en scen till ”The Girl with the Dragon Tattoo” (Män som hatar kvinnor) spelades in.

Text och foton Ryoko Sato Linder
Guide och tolk
svenska och japanska