Vi tolkar och guidar Sollentuna kommun till skolor i Tokyo

Gruppen från Sollentuna använde vår tolk när de samtalade med rektorer, lärare och elever på olika skolor i Tokyo.

Återbesök i Tokyo

Sollentuna har i flera år använt datorer och skrivplattor i sin undervisning i kommunens skolor. Tidigare har japaner kommit till Sollentuna för att studera hur lärarna där använder skrivplattor. Nu var det dags för återbesök i Japan.

 

Första arbetsdagen åkte vi till Kokusai University Global Communication Center i Roppongi, i centrala Tokyo. Här finns förresten även Sveriges ambassad.

 

Nu ville svenskarna tala mer om att använda informations- och kommunikationsteknik (IKT) i japanska skolor, något som skolor Sollentuna gjort i flera år.

Utbildningsansvariga från Sollentuna kommun med japanska värdar i Tokyo

Professor Shinpei Toyofuku, Rektor Annika Holmgren, Rektor Jan Eriksson, Förvaltningschef Daniel Broman, Skolutvecklare Annika Agélii-Genlott och okänd, under en kort paus och med Tokyo som bakgrund.

 

Efter lunchen första dagen besökte vi Hiroo Gakuen (högstadie- och gymnasieskola) och tittade på hur lärarna där använder IKT i undervisningen. Under de följande dagarna besökte vi Utbildningsdepartementet och bokförlaget Gakken samt flera icke-kommunala skolor.

På flickskolan Shinagawa Joshi Gakuin följde vi en lektion där lärare och elever använde sig av IKT. Vi hann till och med besöka en träningshall för sumobrottare.

 

Jan, Annika, Daniel och Annika åkte även till ett par kommunala skolor och diskuterade utbildningsfrågor med ansvariga från kommunen, lärare och rektor. Och äta japansk skolmat.

 

Trevliga fyra dagar tillsammans, som vi avslutade mer lättsamt med en god middag. Möten och frågestunder tolkades mellan japanska och svenska.


P.S.
Annika Agélii-Genlott forskar i Örebro, förutom sitt arbete som skolutvecklare i Sollentuna. Kan det vara så att om barn tidigt använder skrivplattan utvecklar de såväl förmågan att läsa och skriva.

 

/ Kentaro Kobari

 

Tolk i Tokyo som talar svenska, japanska och engelska.