Hipp tjej i minikjol går hand i hand med mormor klädd i kimono. Kvarglömda punkare tränar kalligrafi på kvällarna. Pyttesmå tempelgårdar mitt inne i Osakas shoppingkvarter. Kan du föreställa dig samma kulturella blandning i Göteborg?
Ingen sitter med en mugg kaffe och smörgås på en stadsbuss eller ett pendeltåg på väg till jobbet. Ingen talar i mobilen. Det finns skyltar som påminner dig om manér och hyfs. Däremot är det många pendlare som på morgonen och kvällen läser något i mobilen, mycket troligt en bok om de inte har boken med sig.
Utländska kvinnor har berättat att de känner sig absolut säkra i storstäderna, även ensamma och mitt i natten. De och du märker inte ens av Yakuzan (maffian) fastän de finns runt omkring dig, inte minst i Osaka, Kobe och Kyoto.
Japanen tränger sig inte på, breder inte ut sig.
Buddisttempel finns det gott om och därmed också sköna trädgårdar. Japanerna går eller åker till trädgårdarna för att koppla av och en få stund av reflektion.
I festkvarteren, där barernas ljusskyltar sitter lika tätt som sardinerna ligger i en burk, har du chansen att både roa dig och beskåda tämligen smaklös arkitektur. Fronten mot gatan slår ibland alla rekord av plotter och glitter.
Karaokerummen kan du hyra för en timma eller två. Nattmaten ”ramen” och annan nudelsoppa serveras från enkla stånd. Ibland kan du se någon dra omkring med på en enkel träkärra som är matståndet och serveringen. Gott!
Naturen står högt i kurs även hos japanerna. Många har fiske som hobby. De som bor centralt i Tokyo eller Osaka har förstås en lång resväg ut till bergen, men det verkar inte bekymra dem nämvärt. Japanerna är bra på att ta vara på sin lediga tid.
Du kan spela bordtennis eller åka skridskor mitt i storstäderna. Däremot verkar gym-boomen vara överstökad.
Sumo är nationalsport. Andra populära idrotter är förutom kampsporterna är baseball, volleyboll, fotboll och simning. Tennis är också mycket populärt.
Barnen springer "maraton" i skolan. Maraton är allt från några hundra meter till 4-5 km beroende på ålder.
Pachinko ska upplevas! Och pachinkohallarna finns överallt där det finns butiker och människor. Plus på ytterligare några tusen platser.
Det är också mycket populärt att ta lektioner i blomarrangemang (ikebana) och teceremoni. Andra övar välskrivning (kalligrafi) eller tränar kampsport. Teceremoni kan du delta i själv, i Kyoto.
Framförallt många kvinnor går till privatskolor och lär sig konversera på engelska. Det kostar förstås mer än hos våra studieförbund men är överkomligt.
Några klassiska hantverk med nål och tråd, tyg och färg är sashiko och shibori.
God mat finns över hela världen. I Japan är den inte bara god, den är även fräsch. Gå in i ett snabbköp eller våningarna under gatuplanet i varuhusen. Makalöst!
Sushi och okonomiyaki äter du bäst i Japan. Fisken är färsk och variationen stor och atmosfären är japansk.
Små torkade bläckfiskar och torkad fisk är populära tilltugg till öl och sake, liksom choklad och söta bönor. Det vi kallar ärtskidor.
Japansk sake (nihonshyu) är en alkohol som japaner gärna dricker. Det finns tusentals sorter och smaker. Även öl är populärt till mat och bland ungdomarna på klubbar. Shochu är en starkare dryck och är den alkohol som dricks mest.
I Osaka ligger kaffeserveringarna (Coffee Shops) tätt. De traditionella maler kaffebönorna medan du väntar och du får endast en kopp. Kvalité slår mängd, men nog vill man ha påtår ibland.
I skolan klär sig barnen i skoluniform På gymnasiet tillåter vissa privata skolor civila kläder). De har läxor, lär sig hantera en pensel för välskrivning (japaner skriver mycket bra) och vissa eftermiddagar har de egen tid för egen aktivitet i tre timmar, som volleyboll, kalligrafi och liknande.
Hiroshima i söder, drabbades hårt i krigsslutet 1945 när de allierade släppte den första atombomben över mänsklig bebyggelse. Miljoner människor besöker fredsparken i Hiroshima varje år.
Öppna kartan över Japans största städer. Klicka namnen på städerna och läs en kort presentation.
Yukata är en ”sommarkimono” kvinnor och män gärna bär den heta sommaren. Ofta när det är festival och festivaler finns i hundratal.
Hakama är en annan traditionell dräkt. Chihiro, som talar utmärkt svenska, visar den hakama hon valde till sin examensdag.
Kimono, det vackraste plagget på den här planeten? Ja, kanske det.
Har du inte shoppat i Japan har du inte heller shoppat. Det påstår vi och det påstår även den engelska tidskriften Wallpaper. Butikerna radar upp sig i makalösa mängder. Det tar aldrig slut!
Fanns VM i service skulle Japan vinna. Kvaliteten på varor och tjänster är utan motsvarighet och servicen i butiker och varuhus på en härligt hög nivå.
Japanerna har egentligen bara en semestervecka på våren och en på hösten. De här veckorna sammanfaller med stora helgdagar och då råkar det bli en vecka ledigt.
De röda dagar i almanackan är många och ger anställda en extra ledig dag lite då och då. T.ex. finns Barnens dag och en helgdag för De äldre.
Japans västra kust vetter mot Kina är tämligen avskuren av en lång och hög bergskedja från östra kusten och det vi tänker på som Japan. Vackra berg, mängder av snö, rent vatten och apor. Här finns rekreationsorter och onzen, de heta källorna.
Fuji är högsta punkten i de japanska alperna och är den mest berömda geografiska platsen i Japan. Japaner gör gärna helgutflykter och Fuji-san är absolut ett av målen. Se här hur det kan vara att vandra uppför vulkanen Fuji i augusti.
Festivaler finns det många under sommaren. men mest omtalad i utlandet är Snöfestivalen i Sapporo på ön Hokkaido. Snö- och isskulpturerna lockar folk från hela landet, från Kina, Honkong och USA.
Aum-sektens gick till attack mot sömniga japaner på ett tunnelbanetåg 1995. Gift i påsar som de stack hål på och lämnade vagnen. Om gasattacken har Murakami skrivit en bok, Underground.
Yasunari Kawabata och Kenzaburo Oe har Nobelpriset i litteratur i prissamlingarna. Oe anser att den udde Kobo Abé borde fått priset i stället för honom.
Bland de läsvärda böckerna om Japan finns Shoko Tendos berättelse om sin uppväxt som barn till en yakuzaboss i Osaka. Yakuzan bär förresten tatueringar över hela kroppen men döljer det väl.
The Last Samurai är en amerikansk film som handlar om den siste samurajen. Prof. Mikael Adolphson (Cambridge University) recenserar filmen och berättar om samurajernas inflytande på det japanska samhället för 100 år sedan.
2024 är det 70 år sedan den förnämsta samurajfilmen spelades in av Kurosawa. Dessutom är den efterapad i sin helhet eller har cineastiska inslag som många regissörer tagit efter. Se ”De sju samurajerna”! Filmen som öppnade vägen för japansk film i väst.
Läs om den legendariska samurajkvinnan Takeko Nakano. Jo, kvinnor tränar förstås också med svärd även i dag.
Läs gärna tips innan du åker till Japan.