Export till Japan för mindre företag

Region Västerbotten och Aurora Pelli bjöd in företagare till ett seminarium i Skellefteå den 17 augusti 2018 angående export till Japan för småföretagare.

Arrangemanget var förlagt i den tjusigaste träningsanläggning för japanska kampsporter vi någonsin sett. På gränsen till lyxigt.

Föredrag seminarium om Japanexport i Skellefteå

Jerker Bergström, Japanporten, under föredraget om att leva och arbeta i Japan. (Foto: Magnus Johansson)

I korthet vad vi pratade om

Arctic Design of Sweden – Stina Berglund, Krenova talade om hantverk från Skellefteå som visats i Tokyo.

Hållbart träbyggande för framtiden – Therese Kreisel, arkitekt i Skellefteå talade om just träkonstruktioner. Verkligen intressant att träbyggnader ser ut att ha en strålande ljus framtid.

Rivningsmaskiner - Joakim Furtenback, på Brokk AB talade om deras export till Japan och hur snabbt de var på plats med sina rivningsmaskiner efter den katastrofala tsunamin 2014 i Fukushima.

Marknaden i Japan - Katharina Saalo från Business Sweden informerade allmänt om deras aktiviteter och möjligheter att bistå exporterande företag.

Att vara ny i Japan - Vi talade om att göra affärer i Japan, eller snarare upplevelser och de första intrycken av livet i Japan: landnigen i Kobe, registreringen av vårt företag i Osaka och taxeringsmyndighetens axelryckning. Skattemyndigheten sa faktiskt att vi var så små att skatt behövde vi inte betala, men däremot var vi tvugna att ha en bokföring.

 

Magnus Johansson (Budoklubben) inledde dagen med en visning av lokalerna.

Deltagarna under seminariedagen

Fotot har vi lånat från Region Västerbotten.

Deltagarna Japanseminarium i Skellefteå

Jerker Bergström, Japanporten, Joakim Furtenback, Brokk, Therese Kreisel, Skellefteå kommun, Stina Berglund, Krenova,

Katharina Saalo, Business Sweden, Aurora Pelli, Region Västerbotten