Om folket

Ulrika 4dan i karate, Louise är Riksspelman, någon är professor, en annan konstnär och någon expert på Marilyn Monroe. Och det finns fler skäl till att välja JapanPorten.

Mai är tolk och guide

Mai Tanaka

Mai började studera svenska språket på universitetet i Osaka och fortsatte vid Göteborgs och Stockholms universitet efter att hon flyttat till Sverige. Mai reser mycket och är mycket intresserad av kultur och språk. Skolfrågor är hon bra på eftersom hon är arbetar på skola. Mai tolkar ofta runt om i Sverige på möten och även bröllop. Född i Fukuoka, södra Japan där samurajerna en gång i tiden var starka. Hon är Jerkers högra hand.

Jerker är ägare till Japanporten

Jerker Bergström

Jerker startade firman 1990 i Osaka, flyttade hem och ändrade namnet till Japanporten 1998. Tillsammans med många svenska företagare har han arbetat på mässor i Tokyo och Osaka. Suttit på knä i många timmar under alla lektioner i Ikebana (blomarrangemang) och teceremoni utan att bli någon mästare. Däremot är han en hejare på att hitta till coffee shops. Jerker är (har varit) volleybolltränare, anser Miss Monroe är nr.1 och som född i Lappland åker han skidor.

Fumiyo Ono interpreter Englsih-Japanese in Stockholm, Japanporten

Fumiyo Ono

Fumiyo har bott större delen av sitt vuxna liv i Australien, Storbritannien och Hong Kong. Trots stort inflytande från andra kulturer är Fumiyo fortsatt japanskt ödmjuk och hemlandets rötter finns kvar sedan barn- och ungomen. Är instruktör på gym och gillar yoga. Är ärlig, ansvarsfull och noggrann. Vi vet att hon älskar vin och under tiden i London tog hon diplom i ämnet.

Louise guide hos japanporten

Louise Bylund

Louise är född i Australien och via Iran och Ukraina kom hon hem 11 år gammal. Passionerna i livet är Japan och musik. Hon började dansa gammel- och folkdans när hon var 11 år. Nyckelharpa gav hon sig hän som 14-åring och fick 2015 den prestigefyllda titeln riksspelman. I Japan har hon arbetat och studerat i drygt 5 år. Louise talar även utmärkt franska.

Kasumi guide för Japanporten i Tokyo

Kasumi Yokoyama (Eng-Jap)

Kasumi föddes I Tokyo och har varit staden trogen i nästan hela livet. ”Japansk service” är något Kasumi är en del av. Hon har arbetat på hotell och för Thai Air och dessutom kryssningsfartyg. Kasumi arbetade några år i Australien och önskar hon kunde tala svenska som engelska. Problemet löste hon genom att gifta sig med en glad spanjor som talar svenska efter nio år i Malmö.

Ulrika tolk och guide i Japan

Ulrika Yui

Ulrika Yui är född i Jämtland och kom till Tokyo 1989 för att träna karate. Ulrika dyker ibland upp i japansk TV som expert på Norden och hon har publicerat en bok i Japan om föräldraskap. Dessutom har hon licens för att tolka i rättssalar. Ulrika är utmärkt ressällskap genom landet och en synnerligen social kvinna som vet var det serveras god mat i jättestaden Tokyo. Jo, hon har 4e Dan i karate.

Tokie Tanaka, guide i Kyoto och Osaka

Tokie Tanaka

Tokie är japansk turism i ett nötskal. Hon har japansk licens som turistguide och har skapat guidade turer i Osaka och Kyoto just för svenska turister, elelr ska vi säga nordiska. Tokie bor i Osaka och talar även lite spanska och reser världen över när hon är ledig. Fotot ger ingen rättvisa, för oftast ser vi henne i fallskärm, i raviner, på bergstoppar, i skogar och på haven. 3:53 är personbästa på maraton, hon spelar tennis och gillar fotboll.

Mikael professor i Cambridge, rådgivare hos Japanporten

Mikael Adolphson

Professor i Japansk historia vid University of Cambridge där han är chef för Department of East Asian Studies. Kommer från Kalmar och har studerat i Stanford och Kyoto. Mikael har skrivit böcker om buddism, krigare och munkar. Han har varit volleybolltränare i Uppsala och Göteborg och lagar till hyggliga kroppkakor. Mikael håller föredrag i Europa, Japan och Nordamerika.

Hanna Löfman

Hanna är vår enda konstnär. Hon har fil.mag. i japanska och statsvetenskap och har tidigare arbetat i Japan. Hanna var tidigare assistent till en japansk försvarsattaché vid ambassaden i Stockholm. Hon är en duktig illustratör och akvarellmålare som gärna språkligt tolkar om konst, kultur och säkerhetspolitik. Hanna talar även tyska samt något lite koreanska.

Tani tolk och guide i Tokyo

Mitsuhiro Tani

Matsuhiro Tani sjunger gärna karaoke på någon bar i Tokyo. Han är expert på T-banor och tåg och hittar alltid till den bästa hållplatsen. Tani är aktiv fotbollsdomare och gillar all idrott. Han och hjälper dig hitta restauranger och barer på udda ställen efter livet som ungkarl. Bodde ett år i Värmland för att studera svenska, talar även lite spanska och kommer ursprungligen från Osaka.

Aoi tolk japanporten

Aoi Hirata

Aoi Hirata är en riktig "city girl", uppväxt i Shinjuku i centrala Tokyo. Hon är kvick i engelska efter att ha arbetat som lärare på en internationell skola i Japan där alla talar engelska. Hon studerar svenska men fortfarande känner hon att det saknas en del. Aoi spelar trummor och tennis, gillar mode och att resa. Hon bor i Tokyo förstås.

 

Sofie arbetar hos JP

Sofie Miku Linder

Sofie är yngst hos oss och har både japanska och svenska som modersmål. Hon är uppväxt i Sverige och hennes favorit-skolämnen var språk. Och så fortsatte det på Kungsholmens gymnasium med tillägg av språken franska, latin och italienska. Sofies intressen är anime, att läsa och musik. Nu studerar hon franska på universitetet i Stockholm.

Sofia översätter hos JP

Sofia Malm

Sofia studerar journalistik i Stockholm och älskar politik. Hon har en fil.kand. i Asiens språk och kulturer och skriver artiklar för den japanska tidningen Björk. Sofia tycker även om koreansk pop och dans, styrketräning och kalligrafi. Hon är aktiv på sociala medier där hon framförallt diskuterar svensk kultur till Japan och tycker det är kul med film och att skriva.

Ryoko är guide i Stockholm hos Japanporten.

Ryoko Sato Linder

Ryoko är sommartid mycket upptagen med att guida japanska turister i Stockholm. Däremellan skriver hon översättningar. Hon kom till Sverige som vuxen och föredrar att prata japanska även om svenska förstås går som smort. Ryoko tycker om historia, religion och filosofi sedan tiden som gymnasielärare. Hon kommer från norra Japan, vet en hel del om samurajer och spelar många olika instrument.