Japan är vackert!

Sedan generationer tillbaka ligger äldre familjeägda butiker endast några steg från de fashionabla varuhusen. Kvinnor i kimono och munkar med tiggarburk på gatorna i Kyoto och tempel både här och där. Hur är denna blandning möjlig?

Hyfs och respekt för omgivningen

Ingen sitter med en mugg kaffe och smörgås på en stadsbuss eller ett pendeltåg på väg till jobbet. Ingen talar i mobilen.Det är obelevat! Och det finns skyltar som påminner dig om manér och hyfs. Ät inte på bussar och pendeltåg i JapanDäremot är det många pendlare som på morgonen och kvällen läser något i mobilen, mycket troligt en bok om de inte har boken med sig.

 

Utländska kvinnor har berättat att de känner sig absolut säkra i storstäderna, även ensamma och mitt i natten. De och du märker inte ens av Yakuzan (maffian) fastän de finns runt omkring dig, inte minst i Osaka, Kobe och Kyoto.

Japanen tränger sig inte på, breder inte ut sig. Du bör göra detsamma.

Tempel och nattliv

Buddisttempel finns det gott om och därmed också sköna trädgårdar. Japanerna går eller åker till trädgårdarna för att koppla av och en stunds reflektion.

 

I festkvarteren, där barernas ljusskyltar sitter lika tätt som sardinerna ligger i en burk, har du chansen både roa dig och att beskåda tämligen smaklös arkitektur. Fronten mot gatan slår ibland alla rekord av plotter och glitter.

 

Karaokerummen kan du hyra för en timma eller två och nudelsoppa-serveringarna, nattmaten, kan du ibland se någon dra omkring med på en enkel träkärra. Gott!

Sport & fritid

Naturen står högt i kurs även hos japanerna. Många har fiske som hobby. De som bor centralt i Tokyo eller Osaka har förstås en lång resväg ut till bergen, men det verkar inte bekymra dem nämvärt. Japanerna är bra på att ta vara på sin lediga tid.

 

Du kan spela bordtennis eller åka skridskor mitt i storstäderna. Däremot verkar gym-boomen vara överstökad.

 

Sumo är nationalsport. Andra populära idrotter är förutom kampsporterna är baseball, volleyboll, fotboll och simning. Tennis är också mycket populärt och har vuxit än mer med Naomi Osaka som topprankad världsspelare.

 

Barnen springer "maraton" i skolan. Maraton är allt från några hundra meter till 4-5 km beroende på ålder.

Alla spelar pachinko!

Pachinko ska upplevas! Och pachinkohallarna finns överallt där det finns butiker och människor. Plus på ytterligare några tusen platser.

Pachinkohall. Små stålkulor inne i maskinerna skapar ett heroiskt oväsen.

Kvinnorna läser engelska på fritiden

Det är också mycket populärt att ta lektioner i blomarrangemang (ikebana) och teceremoni. Andra övar välskrivning (kalligrafi) eller tränar kampsport. Teceremoni kan du delta i själv, i Kyoto.

 

Framförallt många kvinnor går till privatskolor och lär sig konversera på engelska. Det kostar förstås mer än hos våra studieförbund men är överkomligt.

Tyger och sömnad

Några klassiska hantverk med nål och tråd, tyg och färg är sashiko och shibori.

Den fräscha, goda maten

God mat finns över hela världen. I Japan är den inte bara god, den är även fräsch och färsk. Gå in i ett snabbköp eller våningarna under gatuplanet i varuhusen. Makalöst!

 

Sushi och okonomiyaki äter du bäst i Japan. Fisken är färsk och variationen stor och atmosfären är japansk.

Små torkade bläckfiskar och torkad fisk är populära tilltugg till öl och sake, liksom choklad och söta bönor, ärtor. Liknar våra ärtskidor.

Sake är en favorit

Japansk sake (nihonshyu) är en alkohol som japaner gärna dricker. Det finns tusentals sorter och smaker. Även öl är populärt till mat och bland ungdomarna på klubbar. Shochu är en starkare dryck och är den alkohol som dricks mest.

god mat på japansk skola Fest i japansk skola och då ska det förstås finnas nylagad god mat. Säger även en del om shopping.

I Osaka ligger kaffeserveringarna (Coffee Shops) tätt. De traditionella maler kaffebönorna medan du väntar och du får endast en kopp. Kvalité slår mängd, men nog vill man ha påtår ibland.

 

Kobe, Hiroshima, Tokyo ...

Hiroshima i söder, drabbades hårt i krigsslutet 1945 när de allierade släppte den första atombomben över mänsklig bebyggelse. Miljoner människor besöker fredsparken i Hiroshima varje år.

 

Öppna kartan över Japans största städer. Klicka namnen på städerna och läs en kort presentation.

Hakama, nästan en kimono

Yukata är sommarkimonon kvinnorna och männen ofta bär i festivaltider under den heta sommaren. Och festivaler finns i hundratal.

Hakama är en annan traditionell dräkt. Chihiro, som talar utmärkt svenska, visar den hakama hon valde till sin examensdag.

Kimono, det vackraste plagget på den här planeten? Ja, kanske det.

Yukata, sommarkimono. Strålande vackert plagg.

Shoppingen i Japan är oöverträffad!

Har du inte shoppat i Japan har du inte heller shoppat. Det påstår vi och det påstår även den engelska tidskriften Wallpaper. Butikerna radar upp sig i makalösa mängder. Det tar aldrig slut!shoutengai-kyoto-shopping 商店街 shoutengai, shoppinggata. Mycket enkla butiker blandas med exklusiva och ingångar till fashionabla varuhus. Här i Kyoto.

 

Shopping och service går hand i hand. Fanns VM i service skulle Japan absolut gå till final och vinna. Kvaliteten på varor och tjänster är utan motsvarighet och servicen i butiker och varuhus på en härligt hög nivå.

Semester

Japanerna har egentligen bara en semestervecka på våren och en på hösten. De här veckorna sammanfaller med stora helgdagar och då råkar det bli en vecka ledigt.

De röda dagar i almanackan är många och ger anställda en extra ledig dag lite då och då. T.ex. finns Barnens dag och en helgdag för De äldre.

Japanska alperna

En lång och hög bergskedja delar landet. Den västra sidan är tämligen avskuren från det vi tänker på som Japan. Vackra berg, rent vatten och snudd på omöjlig del av landet att bygga på. Däremot finns här rekreationsorter och onzen, de heta källorna.

Vandra uppför vulkanen Fuji

Fuji är högsta punkten i de japanska alperna och är den mest berömda geografiska platsen i Japan. Japaner gör gärna helgutflykter och Fuji-san är absolut ett av målen. Se här hur det kan vara att vandra uppför vulkanen Fuji i augusti.

Festivaler året runt

Festivaler finns det många under sommaren. men den mest kända i utlandet är Snöfestivalen i Sapporo på ön Hokkaido. Den lockar mycket folk från hela landet, från Kina, Honkong och USA. Fantastiska och stora isskulpturer. Vi besökte Sapporo i februari 2020.

Sapporo city vinter

Odoriparken i centrala Sapporo under Snöfestivalen 2020.

Böcker och samurajer

Aum-sektens giftgasattack i tunnelbanan skedde 1995. Om den har Murakami skrivit en bok, Underground.

Yasunari Kawabata och Kenzaburo Oe har tilldelats Nobelpriset i litteratur där den senare anser att den udde Kobo Abé borde fått priset.

 

Bland de läsvärda böckerna om Japan finns Shoko Tendos berättelse om sin uppväxt som barn till en yakuzaboss i Osaka. Yakuzan bär förresten tatueringar över hela kroppen men döljer det väl.

Samurajer var inte enbart slagskämpar

The Last Samurai är en amerikansk film som handlar om samurajer. Prof. Mikael Adolphson (Cambridge University) recenserar filmen och berättar om samurajernas inflytande på det japanska samhället för 100 år sedan.

 

Kvinnor hanterar och hanterade också svärd som den legendariska samurajkvinnan Takeko Nakano.

Du som är på väg till Japan

Läs gärna tips innan du åker till Japan.