Japan - Traditionen står stark

Japan är en märkvärdig blandning mellan gammalt och nytt. Små, gamla familjeägda butiker, som försvann från den svenska stadsbebyggelsen på 50- och 60-talen finns fortfarande kvar 2017. Vad sägs om en cykelreparatör i en liten butik och verkstad i centrala Osaka. Nej, i Japan är det mesta inte automatiserat. Tvärt om.

Yakuza och präster på moped

Urtjusiga butiker och fantasifulla barer samsas ganska ofta med gamla tempel på samma gata. Hur många kyrkor finns det på Kungsgtan i Stockholm eller Avenyn i Göteborg? Mitt bland helt nybyggda hus kan du hitta mycket gamla dito.

Här finns gangsters, som i Japan kallas yakuza, och troligtvis är de nära den närmaste polisstationen, kanske rent av vid sidan av dig när du promenerar på någon gata i Osaka eller Kobe.

Och vips kommer en präst i full fart på sin skoter med prästkappan fladdrande för vinden.

Glass som smakar te

Tänker du ha som livsmål att äta sushi någon gång i livet, gör det då när du är på semester i Japan. Inte bara god, det är en annan atmosfär på en liten lokal restaurang eller bar i någon stad eller by än här hos oss.

 

Efter sushin kan du ta en promenad och (om du är i Osaka i alla fall) mumsa på grön mjukglass av samma smak som traditionellt te, eller kanske glass som smakar fisk?

 

Små torkade bläckfiskar eller torkad fisk är populära tilltugg till öl och sake, liksom choklad (men aldrig chips eller salta nöter). I matstaden Osaka ligger kaffeserveringarna (Coffee Shops) tätt. Många serveringar maler kaffebönorna medan du väntar och du får endast en kopp. Kvalitet slår mängd.

Tempel trängs med barer och nattklubbar

Tempel finns det gott om och därmed också sköna trädgårdar. Och människorna utnyttjar de här trädgårdarna för en stunds reflektion (kanske) eller bara för att ta en titt på annat än betong.

I festkvarteren, där barernas ljusskyltar sitter lika tätt som sardinerna är packade på burk, har du chansen att se tämligen smaklös arkitektur. Fronten mot gatan slår ibland alla rekord av plotter och glitter.

Och mitt bland dessa lättare etablissemang ligger förstås ett och annat litet tempel.

Klädbutikerna i radar upp sig , karaokerummen kan du hyra för en timma eller två och nudelsoppa-serveringarna drar någon omkring på en enkel träkärra. Gott!

Sport & fritid

Bor du centrala Tokyo är det långt till helt fri natur och anläggningarna är ofta bokade. Scouter kan du se både här och där, alltid rediga och redo. Naturen står högt i kurs hos japanerna och det är nog svårigheterna att ta sig ut till grönskan som är det största hindret.

Men det går hyra tid för att spela bordtennis eller åka skridskor mitt i storstäderna. Däremot verkar gym-boomen vara överstökad.

Distanslöpning är mycket populärt och barnen springer "maraton" i skolan. Det är allt från några hundra meter till 4-5 km beroende på ålder. Och fiske är populärt.

Alla spelar pachinko

Den här företeelsen går inte beskriva, den ska upplevas. Och det är hur enklet och hur lättillgängligt som helst. Pachinkohallar finns överallt där det finns människor. Plus ytterligare några tusen platser.

Små stålkulor inne i maskinerna skapar ett heroiskt oväsen. Prova när du åker till Japan.

Yrkes-VM i Shizuoka

2007 var en stor grupp unga svenska yrkesutövare i Shizuoka för att tävla. Vi intervjuade Ulrica Hansson, frisör i Tranemo när hon kommit hem efter tävlingarna.

Böcker om Japan

Aum-sektens attack i tunnelbanan kommer du kanske ihåg. Hur det är att vara dotter till en yakuzaboss vet inga hur det egentligen är. De och andra böcker om Japan har vi recenserat.

Yukata, sommarkimono. Strålande vackert plagg.

Hakama, ett alternativ till kimono

Yukata kallas den "sommarkimono" kvinnor och män tämligen ofta bär heta sommardagar. På festivaldagar under den heta sommaren, är de mycket populära. Det finns andra traditionella dräkter, som hakama. Chihiro visar den hakama hon valde till sin examensdag.

Shopping i Japan är oöverträffad!

Om shopping finns bara ett att säga: har du inte shoppat i Japan har du inte heller shoppat. Det påstår vi och det påstår även den engelska tidskriften Wallpaper.

Shopping och service går hand i hand. Fanns VM i service skulle Japan absolut gå till final. Och vinna! Kvaliteten på varor och tjänster är hög och servicen i butiker och varuhus på en annan nivå än hos oss.

Hiroshima, Kobe, Tokyo...

Hiroshima i södra delen, drabbades hårt i krigsslutet 1945 när vi släppte den första atombomben över mänsklig bebyggelse och över Hiroshima. Numera besöks fredsparken av miljoner människor varje år, det område där bomben föll.

 

Fukuoka ligger även den i södra Japan och är historiskt sett, en mycket viktig handelsstad. Det var här utlänningar landade sina skepp, inte minst handelsfartyg från Kina.

 

På den här kartan över Japans största städer ser du var städerna ligger och när du klickar på kartan får du en koncentrerad information om städerna och landet.

Kort semester men många helgdagar

Japanerna har egentligen bara en semestervecka på våren och en på hösten, om man räknar snällt. De här veckor sammanfaller med stora helgdagar och då råkar det bli en vecka ledigt.

De röda dagar i almanackan är många och ger anställda en extra ledig dag lite då och då. T.ex. finns Barnens dag kvar, liksom det finns en helgdag för De äldre.

Mest kvinnor läser engelska på fritiden

Kurser och studiecirklar som arrangeras av studieförbunden i Sverige, har ingen direkt motsvarighet i Japan. Däremot går många till privatskolor och lär sig konversera i engelska. Och det kostar förstås mer.

Det är också mycket populärt att ta lektioner i blomarrangemang (ikebana) och teceremoni. Andra övar välskrivning (kalligrafi) eller tränar kampsport.

Samurajer var inte enbart slagskämpar

The Last Samurai är en amerikansk film som bl.a. handlar om samurajer. Prof. Mikael Adolphson skriver om samurajernas inflytande på det japanska samhället för 100 år sedan.

Vulkanen Fuji i augusti

Fuji är den mest berömda platsen i Japan. Se här hur det kan vara att vandra uppför vulkanen Fuji i augusti.

Sake är en favorit

Japansk sake (nihonshyu) är en alkohol som japaner gärna dricker. Det finns tusentals sorter och smaker. Även öl är populärt till mat och bland nattfjärilarna. Shochu är en starkare dryck som troligen är den alkohol som dricks mest.