Japan och den stora blandningen

Små, gamla familjeägda butiker ligger bara några steg från de fashionabla varuhusen. Hur är det möjligt?

Husmanskost och kimono

Urtjusiga och dyra butiker och fantasifulla barer samsas ganska ofta med gamla tempel på samma gata. Kvinnor trippar fram uppklädda i kimino och passerar kanske en yakuzamedlem eller två (japanska gangsters).

 

Restaurangerna serverar japansk mat, husmanskost helt enkelt. En sensation för en svensk som har problem att hitta en lunch med köttbullar och potatis. Och det gör man i alla stora städer.

Sushi ska ätas i Japan

Nej, japanerna hänger inte över datorn eller mobilen för jämnan. Och på tåg och i bussar ska du inte tala i telefon. Det är en skymf! Jo, det finns de som läser något i mobilen på tåget och inte helt otroligt en bok. Om de inte har boken med sig.

 

Sushi äter du bäst i Japan. Fisken är viktig men det är även atmosfären.

 

Små torkade bläckfiskar eller torkad fisk är populära tilltugg till öl och sake, liksom choklad (men aldrig chips eller salta nöter).

I matstaden Osaka ligger kaffeserveringarna (Coffee Shops) tätt. Många serveringar maler kaffebönorna medan du väntar och du får endast en kopp. Kvalité slår mängd.

Tempel trängs med barer och nattklubbar

Buddisttempel finns det gott om och därmed också sköna trädgårdar. Japanerna utnyttjar trädgårdarna för en stunds reflektion och titta på grönskan.

 

I festkvarteren, där barernas ljusskyltar sitter lika tätt som sardinerna är packade, har du chansen att se tämligen smaklös arkitektur. Fronten mot gatan slår ibland alla rekord av plotter och glitter.

 

Klädbutikerna radar upp sig i makalösa mängder, karaokerummen kan du hyra för en timma eller två och nudelsoppa-serveringarna drar någon omkring med på en enkel träkärra. Gott!

Sport & fritid

Naturen står högt i kurs hos japanerna. Många har fiske som hobby. De som bor centralt i Tokyo eller Osaka har förstås en lång resväg ut till bergen, men det verkar inte bekymra dem nämvärt. Japanerna är bra på att ta vara på sin lediga tid.

 

Du kan spela bordtennis eller åka skridskor mitt i storstäderna. Teniis är också mycket populärt och inte blir det mindre med Naomi Osaka som topprankad världsspelare.

Däremot verkar gym-boomen vara överstökad.

 

Distanslöpning är mycket populärt och barnen springer "maraton" i skolan. Maraton är allt från några hundra meter till 4-5 km beroende på ålder.

Alla spelar pachinko!

Pachinko ska upplevas! Och pachinkohallarna finns överallt där det finns butiker och människor. Plus på ytterligare några tusen platser.

Pachinkohall. Små stålkulor inne i maskinerna skapar ett heroiskt oväsen.

Böcker och film

Aum-sektens attack i tunnelbanan skedde 1995. Om den har Murakami skrivit en bok, Underground.

 

Hur är livet för en dotter till en yakuzaboss? Shoko Tendo berättar om sin uppväxt som barn till en yakuzaboss i Osaka. Yakuzan hör förresten till de som tatuerar sig.

Här några andra böcker om Japan.

Samurajer var inte enbart slagskämpar

The Last Samurai är en amerikansk film som handlar om samurajer. Prof. Mikael Adolphson skriver om samurajernas inflytande på det japanska samhället för 100 år sedan.

 

Kvinnor hanterar också svärd och det gjorde med framgång den legendariska samurajkvinnan Takeko Nakano.

Kvinnorna läser engelska på fritiden

Många, framför allt kvinnor, går till privatskolor och lär sig konversera på engelska. Det kostar förstås mer än hos våra studieförbund men är överkomligt.

 

Det är också mycket populärt att ta lektioner i blomarrangemang (ikebana) och teceremoni. Andra övar välskrivning (kalligrafi) eller tränar kampsport. Teceremoni kan du delta i själv, i Kyoto.

Yukata, sommarkimono. Strålande vackert plagg.

Hakama, nästan en kimono

Yukata är sommarkimonon kvinnorna och männen ofta bär när det är festival under den heta sommaren. Och festivaler finns i undratal. Hakama är en anna traditionell dräkt. Chihiro visar den hakama hon valde till sin examensdag.

Kimono, det vackraste plagget på den här planeten? Ja, kanske det.

Shopping i Japan är oöverträffad!

Om shopping finns bara ett att säga: har du inte shoppat i Japan har du inte heller shoppat. Det påstår vi och det påstår även den engelska tidskriften Wallpaper.

 

Shopping och service går hand i hand. Fanns VM i service skulle Japan absolut gå till final och vinna. Kvaliteten på varor och tjänster är hög och servicen i butiker och varuhus på en härligt hög nivå.

Hiroshima, Kobe, Tokyo...

Hiroshima i söder, drabbades hårt i krigsslutet 1945 när de allierade släppte den första atombomben över mänsklig bebyggelse och över Hiroshima. Miljoner människor besöker fredsparken varje år, som ett par från Norge.

 

Öppna kartan över Japans största städer. Klicka namnen på kartan och du får en koncentrerad information om städerna och landet.

Fritid och semester

Japanerna har egentligen bara en semestervecka på våren och en på hösten, om man räknar snällt. De här veckorna sammanfaller med stora helgdagar och då råkar det bli en vecka ledigt.

De röda dagar i almanackan är många och ger anställda en extra ledig dag lite då och då. T.ex. finns Barnens dag kvar och en helgdag för De äldre.

Vandra uppför vulkanen Fuji

Fuji är den mest berömda geografiska platsen i Japan. Japaner gör gärna helgutflykter och Fuji-san är ett mål för många. Se här hur det kan vara att vandra uppför vulkanen Fuji i augusti.

Festivaler året runt

Festivaler finns det många av sommartid. men, den mest kända utanför Japan är Snöfestivalen i Sapporo (ön Hokkaido). Den lockar mycket folk från hela landet, från Kina och Honkong och USA. Fantastiska och stora isskulpturer. Vi besökte Sapporo i februari 2020.

Sapporo city vinter

Odoriparken i centrala Sapporo under Snöfestivalen 2020.
Sake är en favorit

Japansk sake (nihonshyu) är en alkohol som japaner gärna dricker. Det finns tusentals sorter och smaker. Även öl är populärt till mat och bland ungdomarna på klubbar. Shochu är en starkare dryck och är den alkohol som dricks mest.

Mat

Om maten kunde vi skriva mycket. Den är god hos oss också, förstås, men vad man slås av är hur fräsch och färsk produkterna är. Gå in på ett snabbköp, eller våningarna under gatuplanet i varuhusen. Makalöst!

Tyger och sömnad

Några klassiska hantverk med nål och tråd, tyg och färg är sashiko och shibori.

Du som turist

Läs gärna tips innan du åker till Japan.