Kimono är symbolen för Japan

I generationer har kimonon varit synonymt med elegant japansk design. Ett plagg som utstrålar stil och lyser av färg och symboler och tillverkat i fantastiskt material. Till det, ett magnifikt hantverk. Kimono (着物) är något människor runt om i världen kopplar ihop med Japan.

vit-elegant-kimono

Dyrt att vara fin

Kimono (betyder ungefär: plagg att bära) är mycket mer än enbart en ”rock”. Vill du köpa en full uppsättning med underkläder, obi (skärp) skor, handväska och lite till, då får du vara beredd på att det kostar kring 10 000 kr för en tämligen enkel modell.
Kommer du till en större stad, köp då en second hand kimono. För det första används de inte ofta, för det andra tar japanerna väl vara på sin dräkt så med tur kan du köpa en mycket fin men använd kimono för 1 000-lappen. De vi visar här kostar betydligt mer.

Upp mot miljonen kronor

Troligtvis kan en kimono kosta ”hur mycket som helst”, åtminstone de handgjorda och då är de med sannolikhet gjorda i Kyoto. 800 000 kr om du känner på dig att du har en stadig kassa och du får då ett kostverk att bära. Det finns exemplar som kostat mycket mer.

 

Undertecknad besökte på 80-talet en konstnär och kimonomålerska i Kyoto. Hon arbetade just då på en ytterrock, det vi kallar för kimono. För den borde kunden betala cirka 75 000 kr, tyckte hon.

Färger och symboler

En kimono för en ung kvinna är färgsprakande och relaterar ofta till naturen. I mönstret avspeglas ofta sommarens eller höstens färger.

 

Tranan är det mest avbildade djuret och är en symbol för långt liv (odödlighet) och god lycka. På en kimono kan finnas och finns det mängder med andra symboler också.


Te.x.den blå färgen som användes kommer från indigo och är tänkt att hålla insekter på avstånd.

 

Svarta kimonor bär japanskorna vid begravningar, för det är ofta kvinnorna som klär sig i kimono, inte männen. Men, den svarta kimonon används även vid bröllop.

Bruden däremot, är traditionellt klädd helt i vitt för sitt bröllop.

Flera olika modeller av en kimono

För att göra allt lite mer komplext, finns det flera olika modeller av en kimono, som ska bäras i olika åldrar och vid olika tillfällen.

Fursiode

Det är en modell för unga, ogifta kvinnor.d.v.s. de har fyllt minst 20 år (och det firas i mitten av januari varje år). De är färgrika och utmärker sig genom mycket långa ärmar, eller snarare underdelen av ärmen, som nästa når till marken.

furisode

Ung japanska i den kimono som kallas Furisode.

ryggen på en kimono

De långa ärmarna säger dig att det är en Furisode kimono och att kvinnorna är unga. "Knuten" på ryggen är en del av skärpet som kallas "obi".

Männens kimono

Är männen i alla kulturer simplare klädda? Det är lätt att få det intrycket. Hos männen finns inte mycket variation i deras kimonokostym. Ofta är den i svart, vitt och grått. En jacka och vida byxor, men snyggt blir det när det väl kommer på.manlig kimonoTradtionell kimono för män.

Mycket arbete med mönster

Som du säkert gissat är det inte helt enkelt att väva tygerna som används till alla dessa dräkter som du ser på den här sidan. Skisser, val av tyger, vävning osv. Och är kimonon handgjord där även mönstret är målat för hand, är arbetetstiden många timmar.Skissböcker hos en berömd kimonodesigner i Kyoto

Ytterligare modeller

Houmongi

Nästa steg i hierarkin är en Houmongi. Den bär kvinnor som i regel är gifta och i alla fall äldre än 20 år. Färgerna är lugnare och saknar de långa ärmarna. De japanska kvinnorna bär den när de besöker en teceremoni, eller någon annan formell tillställning som en väns bröllop. Du kan beställa teceremoni i Kyoto och hyra en kimono.familj i kimono

Mamman bär en Houmongi

Tomesode

En formell dräkt som är svart och används endast vid formella tillställningar. T.ex. en mycket nära släktings bröllop. Här finns ofta familjen vapen broderat på kimonon.tomesodeTomisode är den med svart överdel och den färgrika är en Furisode

Barnens kimono

Tidigt får många barn sin första kimono. När de fyller tre år, eller kanske fem, eller möjligtvis sju år. Även det är kopplat till en japansk högtid när föräldrarna tar med sitt barn till ett lokalt tempel.

 

Den här flickan heter Shion och bor i Kobe. Nu går hon på gymnasiet, men föräldrarna har skickat oss foton av henne när hon första gången klädde sig i kimono och gick till templet. Bedövande söt!

flicka i kimono tre år

Shion framför templet i Kobe.

barnkimono bakifrån

Shion på väg hem.

 

En annan cermoni är skolexamen och till den kan man som Chihiro välja en annan typ av kimono som kallas Hakama.

Uchikake-Bröllopskimonon

Bröllopskimonon är vit. Fantastiskt vacker dräkt som kostar stora pengar. Få köper en Uchikake utan hyr den i stället vilket troligtvis kostar tillräckligt mycket. Den här kimonon är lång, runt om och svår att gå i. Därför finns det någon närstående som går bredvid och hjälper till att lyfta den från marken eller från golvet så den inte blir smutsig eller nött.

Japansk bröllopspar i traditionella kimonorMannen i traditionell kimono och kvinnan i en Uchikake.

Kimonodesign inför OS 2020. Denna kimono representerar Jordanien.

 

I Fukuoka län finns en stad som heter Kurume. Där arbetar kimonodesigners med att rita mönster som speglar olika nationers särdrag. Sedan tillverkas en kimono med detta mönster inför OS 2020 i Tokyo. Du känner säkert igen "Sveriges kimono" . Gissa hur mönstret ser ut innan du tittar.

Kimonens överklass


Det finns ytterligare modeller, men vi stannar här genom att nämna den förnämsta av alla, Jūnihitoe. ”juni” betyder 12 och så många varv av kläder är det också. Denna dräkt bar kvinnorna vid hovet för länge sedan och bestod av alltså av 12 lager plagg, alla i silke. En komplett Jūnihitoe väger upp till 20 kg. Priset känner vi inte till, tack och lov.

Norman heter en man i Tyskland och han råkade besöka ett empel just när en bröllopsceremoni där brudparet bar kimono tog sin början. Och en sista rekommendation till dig som tycker om vackra kimonor i fina miljöer.

Köpa en kimono eller en yukata?

Om du köper en kimono i siden (som på bilderna ovan), tänk på att skötseln är krävande och kostar en hel del. Polyester är betydligt enklare, men inte lika behaglig att bära. I stället rekommenderar vi att du köper en yukata (sommarens kimono) i bomull. En yukata är lättare att ta på sig och mycket lättare att sköta.

 

Om geishor finns några lockande och lättlästa böcker att låna på biblioteken. Geishor bär fantastiska kimonor.

 

/Jerker Bergström