Yukata - sommarens kimono

Yukata (浴衣) är den typ av kimono som japanerna använder under varma sommardagar. Den är tillverkad av bomull och har en enklare design än en kimono som är tillverkad i siden. Yukatan används när det är festivaler, till fester och även på väg till eller ifrån badhusen. Finns även pyjamas-yukata.

kvinnor i yukata äter en lätt japansk middag

Två japanskor avnjuter en lätt måltid klädda i yukata.

Yukata är en badrock

Det sags att en yukata (ju:kata) förr användes som skydd mot brännskador (lättare skador får vi förmoda) från ångan i alla badhus under Heianperioden (år 794-1185). Plagget kallades då ”Yukatabira”

Meningen var att folk skulle ta den på som en badrock efter ett bad för att bli torr. Men successivt började japanerna använda plagget som överdrag även när de gick till och från de allmänna badhusen. yukata

Ett par på väg hem från badet i sina yukator och med handdukarna runt halsen.

 

Det finns de som även i dag strikt håller på formen att en Yukata ska inte bäras utomhus utan är till för att användas i hemmet.

 

En traditionell yukata används i japanska ”Bed & Breakfast” (ryokan) och som överdrag till pyjamas/nattlinne eller vad du nu har på dig när du sover. Dessa yukator är enklare än modellerna på dessa bilder och ute på de japanska städernas gator och torg när du kommer dit.par-i-yukata

Ungt par utanför en butik. Hon med blommig yukata och han i typiskt mörka färger.

 

röd yukata för en ung kvinnaUnga kvinnor har ofta varma färger i sin yukata.

 

elegant-yukata

Den här yukatan kostar cirka 2 700 kr, obin och väskan 670 kr vardera och "sandalerna" 920 kr.

Stramare färger för herrarna

Kvinnorna har ofta många färger i sin yukata (ju yngre desto färggladare) och med alla möjliga mönster. Herrar, oavsett ålder, har mörkare färger i sin yukata.

ungt par promenerar i en park

Här ser vi än en gång hur färger och mönster skiljer sig åt mellan yukator för män och kvinnor. Männen har sitt skärp nere på höften och öppnar gärna sin yukata upptill (öppnar slaget) när det blir riktigt varmt. Hakama är en annan variat av kimono.

 

Avspänt mode

Dagens yukata är ett plagg som skiljer sig från plaggen för 100 år sedan. Under 1990-talet började en ny era, ett nytt mode, Att bära och använda sin yukata men på ett enklare, avspänt sätt. Nu ska sägas att yukatan är ett avspänt plagg och det har nog alltid varit populärt varma sommardagar.

ung-kvinna-i-yukata

 

Det som möjligen är nytt är att t.ex. en man kan mycket väl ha en hatt till sin yukata och kvinnor helt andra skor än sandaler.

man-hatt-yukata

Avspänt mode i yukata och hatt.

Vad kostar en yukata?

Dessbättre för din reskassa, långt mindre än en kimono. Mannen ovan har en yukata som kostar ungefär 3 700 kr. Obin, skärpet, kostar 1 600 kr och sandalerna ungefär detsamma. Jo, det finns billigare. För att göra köpet billigare, spara in på obin och sandalerna.

Plagget för festivaler

Används med fördel under sommaren och speciellt under alla festivaler då det i regel är ordentligt varmt. Undertecknad har faktiskt själv burit yukata vid festivaler och de träskor som kallas "geta" på japanska och som vissa svenskar tycker ser besvärliga att gå i.

 

En yukata är tillverkat av bomull (annat kan vi säga är bluff) och känns mycket sval, inte minst för män som inte bär någon stram obi.

Hur du tar på dig en yukata

vit-yukata

En yukata med abstrakt mönster.

Den är enkel att ta på sig och enkel att bära. Lite besvärligare för kvinnor som vill ha en vacker knut på sin obi (skärpet). Obi är också något mer formellt och tillika mycket snyggt.

 

Titta hur du tar på dig en yukata (4 min) och lär till dess det är din tur. Till tröst: det finns mycket enklare obi du kan använda i stället.

 

Se upp! Både kvinnor och män lägger den vänstra sidan/vänstra slaget över det högra. Motsatsen ska du undvika. Så klär japanerna en död vid begravning…kvinna i blommig yukata

 

Läs om kimono och titta på bilder.

Kimono och yukata hör samman med geishor, geikos och maikos. Vi har recenserat ett par trevliga böcker om geishor i romanform.

 

/Jerker Bergström