Böcker om Japan - Japanska böcker

Livet som geisha eller som gangsterbrud, en yakuza.
Recensioner och små boktips om böcker i japansk historia, romaner och manga.

Vill di rekommendera böcker du läst, eller rädda andra läsare från mindre lyckad litteratur?
Skicka oss gärna en recension eller bara tyck till i största allmänhet.

Boken ska handla om Japan eller något japanskt. Om den är skriven av en japan är mindre viktigt.
Huvudsaken är att det finns en koppling till landet.

Läs, skriv och kontakta JapanPorten. Vi ska skicka en liten, men dock, present till dig.

Yakuza Moon - En yakuzaboss' dotter

Yakuza-Moon_book

Yakuza Moon är en självbiografisk berättelse som handlar om en kvinna vid namn Shoko Tendo och hennes uppväxt med olika motgångar, även medgångar. Hon berättar väldigt tydligt om känslor och minnen som hon har begravt i sin näthinna.

Hennes familj var en lycklig familj med stort hus och med många leenden i familj, hon visste vad hennes far gjorde. Han var företagsledare för en byggnadsfirma, men även en Yakuzaledare, men det brydde sig varken hon eller hennes familj om. Det var endast omgivningen som brydde sig om det och ville så hemskt lägga sig i deras privatliv.

Den är en bok för dig som vill läsa något som verkligen kan hända i världen, det är en bok som har mycket tråkigheter och hemskheter som händer. I vissa självbiografier så brukar det vara sex, droger och rock n' roll. Men i den här så är det droger, sorg och mod. Modet att ställa sig upp igen efter en motgång som gör väldigt ont.

Titel: Yakuza Moon: Memoirs of a Gangster's Daughter
Originalets titel:
極道な月
Författare: Shoko Tendo
天藤湘子(てんどうしょうこ)
ISBN: 9784770030429
Språk: EngelskaRecension: Emma Eriksson, 2012.
Emma var elev på Storumans Folkhögskola där hon gick ett musikprogram 2011-2013.

Bilder på författarinnan. Hon hade egna anlednigar till sina tatueringar.
Det är mycket vanligt att yakuzamedlemmar tatuerar hela eller delar av kroppen.

Yakuza Moon som manga.
Engelska

Shoko_Tendo
Författarinnan
Shoko Tendo
Yakuza_Moon_manga

norwegianwoodomslagNorwegian Wood utspelas i Tokyo under 60-talet, en tid när japanska studenter precis som studenter över hela västvärlden, protesterade och gjorde uppror mot etablissemanget och den rådande samhällsordningen.

Toru Watanabe är huvudpersonen som känslomässigt är involverad i två unga kvinnor, med helt olika personligheter. Naoko som grubblar mycket över sina egna känslor och Midori, som mer inriktar sig på enkla drinkar på enkla barer. Problemet med Naoko var att hennes pojkvän tog sitt eget liv och var också Torus vän.

Det hände när Toru gick på universitet och var 18 år. Nu, 20 år senare, träffar han Naoko igen. Och Beatles underbara låt Norwegian Wood, har en liten roll i berättelsen.

 

Norwegian Wood_BeatlesVisst kan du läsa den här boken, men något man får nobelpriset för, är det inte. Haruki Murakami räknas som en framtida kandidat till den prestigladdade titel Nobelpristagare i litteratur, men inte kommer den här novellen att ta honom många steg i rätt rikting. Trots det, den är läsvärd, även om den ibland är lite...barnslig.

Titel: Norweigan Wood
Originalets titel: ノルウェイの森, (norewei no mori)
Författare: Haruki Murakami
ISBN: 91-7263-475-6

 

Ovan bild på omslaget till EP:n Norwegian Wood med The Beatles.

iwasaki_bokIwasakis berättelse om livet som geisha, eller geiko eftersom Iwasaki arbetade i Kyoto, är i alla stycken en berättelse om henne själv. Titeln ”Jag, en geisha” ger en föraning. Det gäller att ha stort tålamod för upprepningar och en jag-fixering som är lite svår att uthärda i 290 sidor. Böcker behöver inte behandla sanningen, men lite tröttsamt blir det när hon i detalj beskriver händelseförlopp från sin mycket tidiga barndom. En minneskapacitet som borde ställas till forskningens tjänst.

Boken beskrivs på flera bok-webbplatser som ”sensationell” eftersom det står så på bokomslaget.
Svårt att bedöma styrkan i det påståendet, men visst väcker den många läsare tror att en geisha är en prostituerad, om än i sofistikerad förpackning.

Det är intressant att läsa om hennes relationer till danslärare, sin mentor och sina prominenta kunder. Hennes ständiga spring mellan olika tehus (ochaya) för att underhålla gäster och att på dagarna gå till samma tehus och underhålla relationerna till ägarna, är antagligen okänt för de flesta av oss. Tyvärr är språket och drivet i berättelsen för tafatt. Liknar mest en alltför lång skoluppsats.För 30-40 kronor kan du köpa boken. Har du ett nytänt intresse för Japan och vill läsa om en (utdöende?) konstform och underhållningsform som är mycket svår att komma in på livet för en svensk, då är pengarna bra investerade.
 
När du är klar, läs ”En geishas memoarer” (Memoirs of a Geisha, 1988) av Arthur Golden. Boken bygger på Iwasakis berättelse och är skriven av en författare med stor finess. ”En geishas memoarer” är mycket läsvärd.


Titel: Jag, en geisha
Originalets titel: Geisha of Gion (UK), Geisha, a life (US)
Författare: Mineko Iwasaki & Rande Gail Brown
ISBN: 91-7002-138-4

Böcker om Japans historia av
Mikael Adolphson
Ingemar Ottosson