Böcker om Japan & Japanska böcker
Recensioner

Livet som geisha eller som gangsterbrud i Osaka. Här har vi några små boktips på japanska böcker. Rekommendera böcker du läst och skicka oss gärna en recension eller bara tyck till i största allmänhet. Boken ska handla om Japan eller något japanskt. Om den är skriven av en japan är mindre viktigt. Läs, skriv och kontakta JapanPorten. Vi skickar en liten, men dock, present till dig. Läs även om en svensk boken om Japans historia och böcker på engelska om Japans medeltida historia och då ofta med munkar inblandade

yakuza-moon-omslag-engelsk-text

 

 

Dotter till en yakuzaboss i Osaka
Shoko Tendo

Yakuza Moon: Memoirs of a Gangster's Daughter av Shoko Tendo

Yakuza Moon är en självbiografisk berättelse som handlar om en kvinna vid namn Shoko Tendo och hennes uppväxt med olika motgångar, även medgångar. Hon berättar väldigt tydligt om känslor och minnen som hon har begravt i sin näthinna. Hennes familj var en lycklig familj med stort hus och med många leenden i familj, hon visste vad hennes far gjorde. Han var företagsledare för en byggnadsfirma, men även en Yakuzaledare, men det brydde sig varken hon eller hennes familj om. Det var endast omgivningen som brydde sig om det och ville så hemskt lägga sig i deras privatliv.

 

Det är en bok för dig som vill läsa något som verkligen kan hända i världen, det är en bok som innehåller mycket tråkigheter och hemskheter som händer. I vissa självbiografier så brukar det vara sex, droger och rock n' roll. Men i den här så är det droger, sorg och mod. Modet att ställa sig upp igen efter en motgång som gör väldigt ont.

 

Författare: Shoko Tendo

Språk: Engelska

Originalets titel: 極道な月
ISBN: 9784770030429
Recension: Emma Eriksson, 2012. Elev på Storumans Folkhögskola, musiklinjen.

norwegian-wood-murakami-svenska

Norwegian Wood av Haruki Murakami

Norwegian Wood utspelas i Tokyo under 60-talet, en tid när japanska studenter, precis som studenter över hela västvärlden, protesterade och gjorde uppror mot etablissemanget och den rådande samhällsordningen.


Toru Watanabe är huvudpersonen som känslomässigt är involverad i två unga kvinnor, med helt olika personligheter. Naoko som grubblar mycket över sina egna känslor och Midori, som mer inriktar sig på enkla drinkar på enkla barer. Problemet med Naoko var att hennes pojkvän tog sitt eget liv och han var också Torus vän. Det hände när Toru gick på universitet och var 18 år. Nu, 20 år senare, träffar han Naoko igen. Beatles' underbara låt Norwegian Wood, har en liten roll i berättelsen.

Haruki Murakami räknas som en kandidat till den prestigeladdade titeln Nobelpristagare i litteratur. Den här novellen kommer inte att ta honom många steg i rätt rikting. Boken är läsvärd trots sina brister, även om den ibland är lite...barnslig.

 

Författare: Haruki Murakami

Språk: svenska

Originalets titel: ノルウェイの森, (norewei no mori)

ISBN: 91-7263-475-6

Recension: Jerker Bergström

underground-omslag-bok-murakami

Underground av Haruki Murakami

Det är 1995, mars månad och bara veckor efter att en av de största jordbävningarna i Japans historia just drabbat Kobe med omnejd.

Jag var själv där i januari, när jordbävningen inträffade. Man tror faktiskt att helvetet har tagit överhand. Nu, några månader senare hade livet återgått till det normala, förutom för de drabbade.

Nu är det den 20 mars och vi får ett katastroflarm från tunnelbanan i Tokyo. Ingen begriper riktigt vad det är frågan om. Nyheterna rapporterar om människor som släpar sig upp från underjorden till gatunivå med svår andnöd.

 

Snart kommer också rapporter om dödsfall. Och snart får vi veta att det är ett attentat, eller ”incident” som det kallas i Japan. Som hämtat från en agentbok, har någon förgiftat ett tågset i tunnelbanan med hjälp av giftet sarin. Därför namnet på händelsen: ”Subway Sarin Incident”.

 

Till slut får vi alla veta att en sekt ligger bakom ”incidenten”, Aum Shinrikyo. Ikuo Hayashi var mannen som placerade giftet ombord en vagn på tunnelbanetåget. Han tog hål på påsen med giftet och försvann ut genom dörren på tåget. Hayashi var själv doktor.Aum Shinrikyo leddes av Shoko Asahara och det var han som såg till att Hayashi tog giftet till tunnelbanan.

 

Murakami har gått grundligt tillväga. Han har sökt fakta, kontaktat och intervjuat många som på ett eller annat vis varit inblandade i sekten, var i tunnelbanan den dagen, poliser och andra. Ett gediget, dystert arbete. Läste boken för några år sedan och kan inte dra mig till minnes något som gav mig anledning att vara glad, om ens för en kort stund.

 

Författare: Haruki Murakami

Språk: Svenska

Titel: Underground (I Japan publicerades boken i två volymer)

ISBN: 978-91-1-301309-1

Recension: Jerker Bergström

Bokomslag Mitt liv som geisha

Jag, en geisha av Mineko Iwasaki

Iwasakis berättelse om livet som geisha, eller geiko eftersom Iwasaki arbetade i Kyoto, är i alla stycken en berättelse om henne själv. Titeln ”Jag, en geisha” ger en föraning. Det gäller att ha stort tålamod för upprepningar och en jag-fixering som är lite svår att uthärda i 290 sidor. Böcker behöver inte behandla sanningen, men lite tröttsamt blir det när hon i detalj beskriver händelseförlopp från sin mycket tidiga barndom. En minneskapacitet som borde ställas till forskningens tjänst.

 

Boken beskrivs på flera bok-webbplatser som ”sensationell” eftersom det står så på bokomslaget. Svårt att bedöma styrkan i det påståendet, men visst väcker den många läsare som antagligen än i dag tror att geishor är prostituerade, om än i sofistikerad förpackning.

 

Det är intressant att läsa om hennes relationer till danslärare, sin mentor och sina prominenta kunder. Hennes ständiga spring mellan olika tehus (ochaya) för att underhålla gäster och att på dagarna gå till samma tehus och underhålla relationerna till ägarna, är antagligen okänt för de flesta av oss. Tyvärr är språket och drivet i berättelsen för tafatt.

 

För 30-40 kronor kan du köpa boken. Har du ett nytänt intresse för Japan och vill läsa om en (utdöende?) konstform och underhållningsform som är mycket svår att komma in på livet för en svensk, då är pengarna bra investerade.

 

När du läst boken, ta dig då an ”En geishas memoarer” (Memoirs of a Geisha, 1988) av Arthur Golden. Boken bygger på Iwasakis berättelser och är skriven av en författare med stor finess. ”En geishas memoarer” är mycket läsvärd.

 

Författare: Mineko Iwasaki & Rande Gail Brown

Språk: Svenska

Originalets titel: Geisha of Gion (UK), Geisha, a life (US)

ISBN: 91-7002-138-4

Recension: Jerker Bergström

Titel

Brödtext
Titel: ..
Författare: ..
ISBN: ..