Ulrica Hansson 8:a på Yrkes-VM i Shizuoka

På yrkes-VM i Japan kom frisör Ulrica Hansson på åttonde plats och fick dessutom ett hedersomnämnande. Det blev bankett med en av Japans två prinsar och sedan hem till Tranemo. Ulrica arbetar tillsammans med mamma som lär vara en fantastisk person. Läs intervjun vi fick med Ulrica. Vi hjälpte till att göra hennes visitkort med namn och titel på japanska.

– Varför blev du frisör?

Jag ville ha ett arbeta där man får arbeta med människor, vara kreativ och dessutom arbeta mycket med kemi. Tre delar som är väldigt viktiga för mig.

Ulrica Hansson, från Tranemo och frisör.

 

– Var har du utbildat dig?

Jag gick frisörlinjen på Almåsgymnasiet i Borås i tre år och på det en påbyggnadsutbildning på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping i ett år. Därefter tog jag mitt Gesällbrev (yrkeslegitimation) med silvermedalj och blev den 2000:e gesällen och kunde titulera mig frisör.

 

– Är all frisörutbildning fyra år?

Minimum för att få göra gesällprov, för att ta gesällbrev, är en utbildning på 3,5 år enligt EU. Vanligen är det tre år på skola och därefter ett år arbetsplatsförlagt praktik, 1500 timmar. Sedan blir man ju aldrig fullärd, så jag räknar med att få lära mig nya saker hela livet.


– Hur är din drömkund?

Jag älskar att jobba med människor och då vill jag ha variation i min kundkrets, alla åldrar och alla personligheter. Självklart är det roligt med en kund som utnyttjar ens kunskaper och frågar om sitt hår, tips i styling och produkter, färg och form. Det är roligt att lära ut och inspirera andra och därför har jag tagit uppdrag som utbildare. Det finns alltid en lösning och man ska alltid utnyttja och fråga den kunnige.

 

– Vad är roligast att göra?

Variationen i frisöryrket är roligast: att arbeta med olika människor och alla olika momenten i yrket. Har varit tävlingsfrisör sedan skoltiden och arbetar som konsulent och utbildare för ett svenskt produkt- och utbildningsföretag sedan ett år tillbaka och den variationen tilltalar mig mycket.

Ulrica under Yrkes-VM i ett av delmomenten.

 

– Var arbetar du nu? Hos mamma?

Jag arbetar som egen företagare och på salongen som mamma äger. Varierar numera arbetet i salongen med tävlingsverksamheten och uppdrag som konsulent. Det är en bra bas att utgå från och mina kollegor är underbara.

 

– Ska du öppna eget?

Har redan mitt eget företag, men öppna en salong får nog vänta. Just nu är det många resor för kurser, utbildningar, visningar och tävlingar.

 

– Varför anmälde du dig till Yrkes-SM?

Det går inte att anmäla sig direkt till Yrkes-SM. Kvalet sker via deltävlingar. Jag började tävla första året på gymnasiet för att det lät som en rolig grej. Har alltid tyckt om att utmana mig själv och på så sätt lära mig mer.

 

Vann i Väst-Sverige när jag pluggade sista året på gymnasiet och gick vidare till Skol-SM där de tre bäst placerade fick tävla i Yrkes-SM i Piteå 2004. Jag kom trea och blev inte uttagen till Yrkeslandslaget 2005 och det var tur för mig. Nu blev det ny chans 2007 i stället.

 

Under 2006 sattes det ihop ett träningsteam för de som placerat sig i Skol-SM 2004-2006 och där samlade vi poäng under träningar och tävlingar. Vår sista tävling i Europacupeni Norge i februari 2007, blev en framgång. Jag tog guld och silver och vann totalt i teamet. Vann alltså svenska uttagningen blev samtidigt europamästare i klippning.


– Vill du tävla mer och finns i så fall några tävlingar? Tävlingsverksamheten är en bra grund till att bli bättre. Efter gymnasiet har jag varit tävlingsfrisör i fyra år och tävlat i 15 nationella och internationella tävlingar. På det viset har jag lärt mig mycket inom alla delar av yrket. Nästa år tar Sveriges frisörföretagare time out från världsorganisationen för frisörer. Då är de flesta internationella tävlingar stängda för mig. Istället kan jag vara med och vidareutveckla tävlingsverksamheten i Sverige.

 

– Ska du vidareutveckla verksamheten eller menar du att delta på tävlingar i Sverige?

Jag arbetar för ett utbildningsföretag som samarbetar med frisörföretagarna för att höja kunskapen och öka tävlingsverksamheten i Sverige. Kommer att vara med och hålla en tävlingskurs förhoppningsvis redan till hösten. Det är roligt att utbilda och sporra ungdomar i landet att delta på tävlingar.

Ulrica Hansson klipper en modell

– Hur många deltog i Shizuoka?

I frisöryrket deltog 22 frisörer och totalt cirka 3000 tävlande i alla yrken. Både killar och tjejer tävlade i frisöryrket. I Sverige är det ett kvinnodominerat yrke och i övriga världen mansdominerat. I Asien är det få tjejer som arbetar som frisörer.

 

– I vilka moment tävlade du?
Bredden i yrket är stor och vi tävlade i följande 8 grenar:

  • Avantgardistisk klippning, färg och styling på herr
  • Klassisk korthårsklippning med fön på herr
  • Permanent och klippning efter foto på herr
  • Trendig klippning, färg och styling på herr
  • Långhårsuppsättning på dam
  • Klippning och färg efter foto på dam
  • Teknisk klippning, färgning och föning på dam
  • Galafrisyr med löshår på dam

– Hur gick det i de olika momenten?

Jag kom trea på teknisk klippning, färgning och föning på dam och fyra på galafrisyr med löshår på dam. Placerade mig åtta totalt och fick en Medallion of Exellence eftersom jag samlade ihop så många poäng. Alla mina jobb fick mycket väl godkänt och det var oerhört kul.

ulrica klipper under yrkes-VM i Japan

– Har du någon praktiskt nytta av tävlingarna?

Absolut! Bara möjligheten att träffa många inom branschen från hela världen och se många duktiga frisörer gör att vi alla lär jättemycket av varandra. Självklart har jag lärt mig mycket under året när jag tränat själv och när vi haft utbyte med andra.

 

Eftersom vi tränar varje liten detalj extremt mycket, lär vi att snabbt se stil, färg och form. Vi lär oss skapa prefekta frisyrer, blanda exakt rätt färgnyanser och få håret att ligga på det sätt vi och kunden önskar. Den träningen gör att vi snabbare och enklare vet hur vi ska skapa frisyren kunden verkligen vill ha.

 

– Och vad har du för intryck av Japan, eller snarare, Shizuoka?

Otroligt trevligt land med en trevlig och tillmötesgående befolkning. Alla jag träffade i olika sammanhang var hjälpsamma, nyfikna och enkla att prata med. Absolut ett land jag kommer att resa till igen!!

 

Landet är väldigt vackert. Det var kul att se Shizuoka och närliggande platser. Mount Fuji var väldigt speciellt, särskilt i gryningen. Förstår varför det är en symbol för Japan. Det var enkelt att ta sig fram med engelska och man kände sig trygg. Alla japaner var väldigt väluppfostrade, men kommer en kamera upp så släppte alla hämningar och alla ville vara med på bilden!!

 

Intervju 12 december 2007

Jerker Bergström

Fotograf Per Bodner

 

Vill du att Ulrica ska klippa dig?

Åk då till Tranemo och Storgatan 20. Där ligger Salong Eivor. Eivor är förstås den fantastiska personen som startade salongen och är mamma till Ulrica. Tranemo ligger mellan Borås och Gislaved, väg 27.

 

Vi gjorde en ny intervju med Ulrika, 2010.