Föredragen gör vi tillsammans efter att vi diskuterat ett lämpligt innehåll.
Vi har hållit föredrag på skolor och då talat om studier i Japan, fritiden för barnen och ungdomarna, läxor, prov, idrott, musik och annat som hör till den japanska skoldagen och livet under uppväxtåren. Den skiljer sig åt från den svenska skoldagen.
Vardagslivet, om familjelivet Japan under de senaste 30-40 åren.
Eller hur det är att starta ett företag i Japan. I Skellefteå talade vi om att vara ny och mycket liten företagare i Osaka, Japan.
De här dagarna blir det också en hel del tips och det brukar ställas många frågor. Utgångspunkten kan även vara Shogunatet och samurajernas vara eller icke vara.
Exempel på tips:
Språkkurser och studiecirklar i japanska är roligt och lärorikt. Förutsätter att ni då har tillgång till en lärare under en längre tid (3-6 månader).
Språk går utmärkt att kombinera med t.ex. en timma språkträning.
Japanskan är tämligen enkel att uttala, betydligt enklare än svenskan är för en utlänning, eller finskan för oss. Se mer längre ner på sidan.
Kan du några japanska ord, japanska hälsningsfraser kommer du att imponera och glädja de du besöker eller få besök av.
Och då spelar det ingen roll om vi pratar om möten på en bar, eller med direktören på hans eller hennes kontor. Det är också bra att kunna tecknen för man och kvinna när du ska gå på toaletten eftersom det förekommer.
Ohayo – God morgon
Watashi wa Kerstin des - Jag heter Kerstin
Koohii kudasai – Kaffe tack (på coffee shop)
Ikura desu ka? – Hur mycket kostar det?
Arigatåå! – Tack!
Oyazumi nasai - God natt
Misete kudasai (när du går in i en butik för att titta)
Atsui desu ne! – Oj, vad hett det är! (hälsningsfras juni-oktober)
På en kortkurs funderar vi över lämpliga samtalsämnen och tränar på fraser, gester och beteendet. Och du bör ha presenter med dig.
Mikael Adolphson, professor i japansk historia vid University of Cambridge (Trinity College), England. Hösten 2016 höll han sin introduktionsföreläsning Japan and The World i Cambridge.
Prof. Adolphson har skrivit om buddistmunkarnas samhälspåverkan i två böcker och redigerat en tredje. Han reser ofta till Japan och undervisar och håller kurser för gäststudenter i Tokyo och Kyoto.
Mikael Adolphson ger gärna föredrag om nutidens och dåtidens Japan hos er. Han är förstås en utmärkt tillgång när ni förbereder er för japanska besökare eller när ni introducerar era produkter i Japan.
Vi behöver veta vad ni vill vi ska tala om,
hur många minuter/timmar och vilken plats
+ resor och andra omkostnader
Vi ger gärna offert
Företag: vi förbereder ett dagsprogram som grundar sig på vad ni har för ärende i Japan
Företag: om ni väntar gäster från Japan bistår vi gärna med förberedelser
Skolor & Föreningar: Heldagar eller föredrag under t.ex. temadagar