Spårlöst borta i TV4

Tänk så bra det kan bli ibland. Emelie hittar sin far och han sin dotter. I 20 år hade båda väntat och det är länge, mycket länge. Emelie var 6 år innan hon fick veta att hennes pappa bodde i Japan, inte i Sverige.

Sökandet efter pappa

Det här är Mariko Tsushima på bild från sin mobiltelefon. Hon är tolk i Tokyo och arbetade för TV-teamet från produktionsbolaget To The Moon, som gör Spårlöst för TV4. Tillsammans med teamet åkte Mariko runt i Japan och filmade arbetet med att hitta Emelies pappa. Här berättar hon hur det gick.

Det här fotot togs redan 2008 då mobilerna hade en annan standard.

Min roll i sökandet efter Emelies pappa, var i första hand att tolka mellan engelska och japanska och assistera Emelie och TV-teamet från To The Moon från Stockholm. Jag bokade hotellrum och biljetter till vårt snabbtåg Shinkansen. Sedan sökte jag efter lämpliga platser i Tokyo där vi kunde träffa olika människor för att filma.

 

Hela uppdraget var mycket varierande. Jag tolkade och guidade och det var kul att få prata med ett filmteam om deras arbete. Och naturligtvis var det mycket trevligt att få umgås med Emelie och till slut även hennes pappa.

Vi fick inte filma där vi ville

Det svåraste i arbetet var att övertyga chefer om tillstånd att få filma på vissa platser och i vissa lokaler. Hos registreringsmyndigheten i Shinjuku blev det nobben. Vi blev även nekade att filma i en coffee shop och på några andra liknande platser och lokaler.

Problem med visitkort

Ingen av medlemmarna i filmteamet hade något visitkort, så ägarna till olika serveringar uppfattade det svenska teamet som en samling misstänksamma figurer.
I Japan går man inte omkring i tjänst utan visitkort, något som inte är så noga i Sverige.

 

Vi behövde ett lyckligt slut

Men mest oroliga blev vi när Emelies pappa helt plötsligt sade att han hade ändrat sig och nu inte ville träffa sin dotter. Plågsamt för oss alla, eftersom programmet skulle bli en flopp och naturligtvis aldrig kunna sändas.emelie och pappa

Emelie och hennes pappa i Japan

Spänningen över till slut

Nu gick allt till slut bra och Emelies pappa sa till slut ja till ett filmat möte. För mig var det en emotionell upplevelse av stora mått att få vara med och sammanföra far och dotter för första gången på mycket länge. Jag upplevde ett mycket stort ansvar och det kändes djupt inne i själen.

 

Mariko Tsushima
Tolk & Guide Tokyo

 

På TV4:s webbplats finns inte programmet sparat, eftersom det sändes redan 2008. Men andra program finns att se.