Fotbollsproffset i Yokohama och TV-teamet från Bergen

Ett team från vårt grannland Norge kom till Tokyo för att spela in ett program om fotbollsproffset Ibba Laajab. Kasumi tolkade och guidade i Tokyo och Yokohama mellan engelska och japanska.

Hei,

jeg skal til Japan for å lage et pertrett av en norsk fotballspiller som spiller for Yokohama."

 

Så skrev Thomas i ett mejl till oss. Och fotbollsspelaren var och är Ibba Laajab som senast i Norge spelade med Bodö/Glimt.
Om han även där hade tröja nr. 10 vet vi inte, men det har han i Yokohama FC.

Ibba Laajab på bild på en vägg i Yokohama fotbollsstadiumSpelarna i Yokohama FC på en vägg i fotbollsarenan i Yokohama. Nr. 10 är Ibba.

Big in Japan

Nu var den norska inspelningsgruppen här i Japan för att göra ett underhållningsprogram, inte en historia om Ibbas fram- eller motgångar i den japanska ligan (J-League). Och här kommer vi in i bilden som tolkar och guider.

Kan vi boka helikopter?

Thomas' team ville börja besöket i Japan med en helikoptertur över Tokyo redan samma dag de landade. Vi bokade helikopter och två norska man cirklade över Tokyo en halvtimma för att få snygga bilder till, som vi förmodar, ingången till programmet med Ibba och komikern Rasmus.

 

Vidare ville de ha förslag på roliga aktiviteter i Japan och det kunde vi hjälpa till med. Bergen-Teamet hade flera tjusiga förslag själva på listan, som att köra go-kart genom Tokyo.

Yokohama-Yamagata i fotboll

Förutom alla bokningar, inleddes våra dagar tillsammans med fotbollsmatchen Yokohama-Yamagata  (0-2), en regnig söndag. Yokohamas charmiga stadium saknar tyvärr tak, så vi blev något blöta.

Rasmus med fotbollsmaskotKomikern Rasmus Wold med Yokohama FC:s maskot.

Med gokart runt om i Asakusa

För att köra kart i den livliga Tokyotrafiken, måste du ha internationellt körkort och pass med dig. Finns tjusiga tillbehör att hyra så du ser ut som en seriefigur.

Fyra norrmän utklädda i fantasidräkter i Tokyo

Fotbollsspelaren Ibba, komikern och den som ska utmana Ibba på olika aktiviteter i Japan Rasmus Mold, fotografen Christer Fasmer samt Olav Iversen hoppade in i var sin gokart. Full fart runt om i Asakusa och förbi Tokyo Skytree. Vi vet inte om någon vann.

4 män kör gokart i Tokyo

Olav i täten före Ibba, Rasmus och fotografen Christer med gokart genom Tokyo.

De tre som inte körde kart gick med guiden Kasumi till Akihabara, den ”elektroniska stadsdelen”, som har allt inom elektronik.

Kaiten-sushi

Mat måste även norska män och kvinnor (kvinna) ha, även om det är bråttom mellan alla inspelningar.

 

I en kaiten-sushibar kommer bitarna på löpande band, i alla fall på transportband. Sushibitarna gör kockarna i ordning och ställer på rullbandet som löper längs efter och runt en lång bardisk. Från bandet plockar gästerna själva de bitar som lockar mest. När du är klar kommer en servitör och räknar faten och sedan betalar du.

 

Olika färg på fatet betyder olika priser. Kul! Och ofta mycket bra kvalité på fisken. Du kan även sitta vid bord.

Lunch i Kaiten-sushibar i Tokyo

Olav, gruppledaren Thomas och kvinnan i gruppen Therese Rygg, äter sushi på löpande band.

Ninja på låtsas

Efter maten åkte gruppen vidare för att leka ninja i en knapp timma. Jo, de provade på fäktning också, fick instruktioner och för att sedan mötas i kamp. Här ser vi ett foto från själva inspelningen med fotograf Christer Fasmer.

Norrmän leker Ninja i Japan

Christer med kameran, ninjakrigarna med svärd Ibba Laajab och stående Rasmus Wold.

Takpannor ska klyvas!

Sista dagen i Tokyo, var det dags att slå sönder takpannor med händerna. Karatehjältarna bokade in sig och fick dess bättre tid för instruktioner och träning.

Karate, slå sönder takpannor Rasmus tränar klyva takpannor medan Ibba tittar på, och instruktören håller tummarna.

Ett antal kawaras staplas på varandra och sedan ska de klyvas med ett slag. Tur att de använder sig av en handske för att skydda handen, för det kan kännas för en ovan hjälte.

Slog av 12 kawaras

Fotbollsproffset Ibba Laabaj var en riktig hårding och klöv 12 takpannor. Rasmus Molde, utmanaren, klarade 9 kawaras. Även det mycket bra gjort.

 

Gästerna från Bergen i Norge gjorde mycket annat också, mellan förflyttningar och in- och avbokningar. En så pass stor grupp (8 personer med tolk) behöver tid för att röra sig över ett stort område som Tokyo och Yokohama är. Och dessutom spela in film för en TV-Show.

 

Kul och ovanligt uppdrag!

 

Tolk, guide och påhittig programmakare var

Kasumi Yokoyama

 

-----

 

Även tidigare har vi såväl tokat som guidat en kund, men oftast när ett företag är kund, är vi med som tolkar mellan svenska och japanska (eller engelska), som arbetet i Tokyo med Fractal Design.

 

Läs hur vi kan tolka för dig i Japan och om priser.

Du kan hilse til Kasumi og si at hun gjorde en strålende jobb!!
Fantastisk dame. Skal jeg til Japan igjen og trenger tolk - så vil jeg ha henne:)

Hilsen Therese

Andra kunder vi tolkat för i Japan

Bygg & Inredningar • Fractal Design • Lunaskolan Bromma • SWECO Envrionment AB • Sollentuna kommun • Springtime Travel • To The Moon • Tesoro Tech • VVS Forum