Recensioner sid 2
Böcker om Japan & Japanska böcker

Samurajerna, är det väldens mest omtalade krigare? Om dem och andra recensioner och korta beskrivningar om japanska böcker finns här. Se även recensioner sid 1.

samurajerna-bokomslag

Titel: Samurajerna
(Deras historia och ideal)

205 sidor

 

Författare: Juhani Lompolo

Originalets titel: Samurai-sankkarit (finska)

Svensk översättning: Monica Braw

 

ISBN: 10:91-7353-105-7

Samurajerna – Deras historia och ideal

Samurajerna: svärdsmän och krigare. Och minsann, de kunde hantera ett svärd och de drog ofta, ofta ut i krig, stora och små. Krig fanns det gott om i Japan under flera hundra år, fram till slutet av 1500-talet.

 

Den ledande, den finaste klassen i samhället var samurajerna (efter kejsarfamiljen som hade sitt eget stånd) Längre ner på skalan fanns bönderna, men mest av allt ringaktade samurajerna handelsmännen som sysslade med något så simpelt som pengar.

Under sin tid på jorden gick samurajen från att vara en enkel svärdsman, till uppburen och mäktig krigare och till slut administratör och byråkrat. Ett tråkigt, grått slut för en krigaklass.

 

Bushido var reglerna för krigarens väg och samurajen var ingen kanonmat. De var ädla krigare och följde reglerna, som beskrev att en samuraj skulle vara trogen och lojal mot sin härskare och sin släkt (oerhört viktigt). Vidare skulle han vara ärlig, rättfärdig och modig. Barmhärtig måste en samuraj också vara, men fram för allt offervillig mot de sina. (Reglerna kom på papper märkligt nog när landet var i fred och när samurajen inte hade stor användning för sina svärd.)

 

”Rättfärdighet är styrkan att fatta ett klokt beslut utan att tveka; att dö när det är det rätta, att anfalla när det är det rätta.”

Han och hon skulle vara beredd att begå seppuku för sin släkts heder, för sin herres heder. Hellre än att tillfångatas, eller ställas inför stor skam skulle en samuraj självmant ta sitt liv. Och den pliktkänslan har följt japanen in i nutiden och finns där än i dag.

 

Om lojalitet, plikt och heder handlar Berättelsen om de 47 ronin (herrelösa samurajer) som fick uppleva att "hämden är ljuv". Ronin betyder att samurajen inte längre har någon herre, någon att tjäna. Men den här berättelsen, som finns med i boken, heter på japanska "Berättelsen om de 47 gishi" och gi betyder rättfärdig. Tro nu inte det är en saga. I Shinagawa, nära Tokyo centralstation finns gravarna efter de 47. Minnesdagen av samurajernas hämnd är den 14 december.

 

Gravar för de 47 ronin-samurajerna i Tokyo

Två kvinnor pyntar gravarna för de 47 ronin i templet Sengakuji (泉岳寺) i Tokyo.

Lättsamt och med god stil beskriver boken samurajens tid i Japan. Lagom med fakta för oss som inte är historiker utan mest nyfikna. Några sidor finns om åren före de tre stora generalernas tid, de tre som med sin kraft kunde ena Japan till ett rike utan ständiga krig: Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi och den störste av dem alla, Tokugawa Ieyasu.

 

I boken berättas också om "Den siste samurajen", Saigo Takamori. Han var hemmahörande på Kyushu där många rebelliska samurajer hade sina hem. Saigo står staty i Uenoparken i Tokyo.

Boken beskriver mellan raderna, även varför Japan på mycket kort tid efter Andra världskriget blev en stormakt och en mycket rik nation.

Du som är gammal nog kommer ihåg hur de vuxna svenskarna log, rent av skrattade, när Japan började tillverka och exportera bilar till oss på 60-talet…

Mer intressant läsning

En lättläst och innehållrik bok på svenska om Japans historia på 350 sidor av Ottosson & Ekholm.

Professor Mikael Adolphson, Trinity Collage, Cambridge University har skrivit böcker om de mycket krigiska munkarna som var invecklade i maktkamperna under flera hundra år, inte minst åren 1100-1300.