Recensioner sid 2
Böcker om Japan & Japanska böcker

Samurajerna, är det väldens mest omtalade krigare? Om dem och andra recensioner och korta beskrivningar om japanska böcker finns här. Se även recensioner sid 1.

samurajerna-bokomslag

Titel: Samurajerna
(Deras historia och ideal)

205 sidor

 

Författare: Juhani Lompolo

Originalets titel: Samurai-sankkarit (finska)

Svensk översättning: Monica Braw (Japanolog)

 

ISBN: 10:91-7353-105-7

Samurajerna – Deras historia och ideal

Samurajerna: svärdsmän och krigare. Och minsann, de kunde hantera ett svärd och de drog ofta, ofta ut i krig, stora och små. Krig fanns det gott om i Japan under flera hundra år, fram till slutet av 1500-talet.

 

Den ledande, den finaste klassen i samhället var samurajerna (efter kejsarfamiljen som hade sitt eget stånd) Längre ner på skalan fanns bönderna, men mest av allt ringaktade samurajerna handelsmännen som sysslade med något så simpelt som pengar.

Under sin tid på jorden gick samurajen från att vara en enkel svärdsman, till uppburen och mäktig krigare och till slut administratör och byråkrat. Ett tråkigt, grått slut för en krigaklass.

 

Bushido var reglerna för krigarens väg och samurajen var ingen kanonmat. De var ädla krigare och följde reglerna, som beskrev att en samuraj skulle vara trogen och lojal mot sin härskare och sin släkt (oerhört viktigt). Vidare skulle han vara ärlig, rättfärdig och modig. Barmhärtig måste en samuraj också vara, men fram för allt offervillig mot de sina. (Reglerna kom på papper märkligt nog när landet var i fred och när samurajen inte hade stor användning för sina svärd.)

 

”Rättfärdighet är styrkan att fatta ett klokt beslut utan att tveka; att dö när det är det rätta, att anfalla när det är det rätta.”

Han och hon skulle vara beredd att begå seppuku för sin släkts heder, för sin herres heder. Hellre än att tillfångatas, eller ställas inför stor skam skulle en samuraj självmant ta sitt liv. Och den pliktkänslan har följt japanen in i nutiden och finns där än i dag.

 

Om lojalitet, plikt och heder handlar Berättelsen om de 47 ronin (herrelösa samurajer) som fick uppleva att "hämden är ljuv". Ronin betyder att samurajen inte längre har någon herre, någon att tjäna. Men den här berättelsen, som finns med i boken, heter på japanska "Berättelsen om de 47 gishi" och gi betyder rättfärdig. Tro nu inte det är en saga. I Shinagawa, nära Tokyo centralstation finns gravarna efter de 47. Minnesdagen av samurajernas hämnd är den 14 december.

 

Gravar för de 47 ronin-samurajerna i Tokyo

Två kvinnor pyntar gravarna för de 47 ronin i templet Sengakuji (泉岳寺) i Tokyo.

Lättsamt och med god stil beskriver författarna samurajens tid i Japan. Lagom med fakta för oss som inte är historiker utan mest nyfikna. Några sidor finns om åren före de tre stora generalernas tid, de tre som med sin kraft kunde ena Japan till ett rike utan ständiga krig: Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi och den störste av dem alla, Tokugawa Ieyasu.

 

I boken berättas också om "Den siste samurajen", Saigo Takamori. Han var hemmahörande på Kyushu där många rebelliska samurajer hade sina hem. Saigo står staty i Uenoparken i Tokyo.

Boken beskriver mellan raderna, även varför Japan på mycket kort tid efter Andra världskriget blev en stormakt och en mycket rik nation.

Du som är gammal nog kommer ihåg hur de vuxna svenskarna log, rent av skrattade, när Japan började tillverka och exportera bilar till oss på 60-talet…

boomslag-de-fem-ringarnas-bok

Titel: De fem ringarnas bok

Författare: Miyamoto Musashi
Originalets titel: 五輪書 (Go Rin no Sho)
Översättning från den engelska utgåvan: Torbjörn Egerstad
ISBN 91-34-50404-4

De fem ringarnas bok

Miyamoto Musashi föddes 1584, i en tid när krig drabbat landet i flera hundra år. Hans förfädrar tillhörde en mäktig släkt på södra ön Kyushu, en ö där många tappra och lojala samurajer hade sina hem.

I ett inledande kapitel i boken berättas om många av hans strider och hans mest kända duell 1612 på en strand, där han var beväpnad med en åra från en båt.

 

Som 50-åring började Musashi förstå strategi och ett par år före sin död drog han sig tillbaka till ensligheten. Innan han dog skrev han ner sin syn på träning, strategi och strid. Allt publicerades i den berömda boken De fem ringarnas bok som även innehåller briljanta tuschteckningar av författaren. Den här tunna boken har många japanska affärsmän, tränare och lärare studerat.

Långsamt och med eftertanke

Om du förväntar dig tekniska beskrivningar i hur du ska använda ett samurajsvärd blir du grundligt besviken. Snarare anser Musashi att teknisk flärd och eleganta svängningar med svärdet är överdrivet. All teknik är trots allt enbart en metod för att hugga huvudet av en motståndare. Boken ska läsas långsamt och med eftertanke.

Du ska studera allt, den minsta sak, som i sin tur leder till andra saker att studera och som i sin tur…

I stort sett alla stycken i boken slutar med orden ”Du måste studera detta noga.”

Miyamoto Musashi dog 19 maj, 1645.

Några utdrag

”… det är fel att tänka sig många sätt att hugga ner en man. Till att börja med är dödandet inte mänsklighetens Väg.”

 

”Fotbollsspelare fixerar inte sina ögon på bollen, utan gör en bra insats genom att spela på plan.”

 

Mer intressant läsning

En lättläst bok på svenska om Japans historia av Ottosson & Ekholm.

Professor Mikael Adolphson, Trinity Collage, har skrivit böcker om de mycket krigiska munkarna som var invecklade i maktkamperna under flera hundra år, inte minst åren 1100-1300.

Monica Braw och Hiroe Gunnarsson har skrivit en hisnande läsning om kvinnornas liv i Japan.