Tokyo - 40 miljoner invånare

Stor-Tokyo har cirka 43 miljoner invånare. Att räkna alla som bor i området måste vara synnerligen svårt. År 2000, flyttade endast 37 000 personer till Tokyo och det anses som ett mycket litet antal. 2021 arrangerades sommarolympiaden.

Tokyo har ingen gräns

Gigantisk och fantastisk är Japans huvudstad. Här har vi guidat svenskar till de mycket kända och intressanta stadsdelarna och platserna: Tokyo Skytree, Kejsarpalatset, Asakusa, Shinjuku och många andra platser. Intressanta och populära även hos tokyoborna själva. Dessutom har vi hunnit med små, udda platser som våra guider själva uppskattar.

Nöjen: allt finns

Och det som inte finns behövs inte. Shopping: det som inte finns i Tokyo kan du avvara. Musik: kolossalt utbud. Barer: omöjligt att räkna.

ginza

Ginza, en av världens mest kända gator. Shopping som inte är gratis.

Ginza är Tokyos mest berömda gata. Lyxuösa butiker, rader av barer och restauranger. Mycket är dyrt i Ginza.

Större än Skåne

Stor-Tokyo är till ytan större än Skåne och om Malmö landade i fallskärm, skulle ingen märka något. Jo, det skulle finnas några fler gajin som irrade omkring.

 

Gillar du städer kommer du ångra att du aldrig åkte hit. Tokyo, störst före Yokohama, som många räknar som en förstad. Förstäder och andra områden har växt ihop med Tokyo innerstad och i enbart stadsområdet lär det bo fler än 25 miljoner människor.

 

Huvudstaden är landets centrum för aktie- och internationell handel. Tokyo är också statsförvaltningen och byråkratins högborg. Kejsarfamiljen bor förstås här, mitt i en stor och vacker park. Baseball kan alla något om och Tokyo är hemmaplan för det mest populära laget, Giants.

Pendling som fungerar

2,5 miljoner människor åker till arbetet i Tokyo varje dag. Hit borde alla Sveriges stadsplanerare åka för att studera infrastruktur, för det fungerar. Försenade tunnelbanetåg är snudd på otänkbart.

järnvägsstation-tokyo

Shinjukus station under rusningstimmarna, kan verka avskräckande men det är inget att bry sig om. Resenärerna är mycket, mycket artiga, men de måste ju förstås komma ombord....

Shinjuku är stadsdelen för nöjen

Shinjuku, dit åker du och roar dig. Många barer, pubar, restauranger, biografer, butiker och mycket annat. Kanske mest för unga människor. Avsluta natten med frukost på någon servering. Är du tonåring föreslår vi Harajuku.

Smal gränd i Shinjuku, Tokyo

Gränd i Shinjuku.

Det fina med Japan, som vi känner det, är att man vågar svänga in i vilken gränd som helst utan att riskera vare sig hälsan, handväskan eller plånboken. Du kan hitta härliga ställen i de smalaste gränderna.

 

Historia

Mycket fina museer och historiska utflyktsmål du når från Tokyo central. Det var till Tokyo som den amerikanska flottan kom på 1800-talet om mer eller mindre tvingade landets regering att öppna upp för handel. Då hette staden Edo och styrdes av samurajer. Den här tiden avhandlas i den amerikanska filmen "The Last Samurai", här recenserad med utvikningar av professor Mikael Adolphson professor på universitet i Cambridge.

Tokyo Skytree - En attraktion!

Tokyo Skytree ser inte så märkvärdigt ut när du kommer och går över viadukten. Men utsikten från tornet är anslående och själva tornet, en fantastisk konstruktion och den högsta i Japan, är 634 meter högt.

Utsikt över Tokyo.

Om du åker upp till toppen, får du den här utsikten av Tokyo. Klicka på fotot för en förstoring. Du ser Mt. Fuji i fonden, 95 km bort.

Och vill du uppleva ännu mer, ta hissen upp till toppen av Tokyo Skytree och se stan om natten, 460 meter upp över gatorna. Du kan förstås äta här och med en magnifik utsikt.

Asakusa - En gammal stad

Fjärran från Ginza när det gäller flärd och lyxiga produkter, eller snobbiga restauranger gäller för Asakusa. Gamla tempel och en marknad som är fantastisk. Här kan försäljare stå på en låda och ropa ut sina varor, nästan som på auktion.

asakusa i Tokyo, en gammal stadsdel

Gata i Asakusa.

Nattlivet är obegränsat

På andra sidor på den här webbplatsen, har vi beskrivit tempel och andra "seriösa" platser. Här ägnar vi utrymmet till nöje och nattliv utan att bli specifika. Natten har mycket att erbjuda dig och som sagt, tryggare nattliv än det i Japan lär vara svårt att stöta på. Här finns även japansk teater, som Bunraku.

Natt i TokyoTokyo Tower, 333 meter, lyser upp Tokyonatten
Håll dig till gatuplanet

Folk på väg till en bar, eller restaurang...

En viss kunskap bör du ha innan du stiger in i en bar eller på en klubb. Det kan bli mycket, mycket dyrt. Antagligen är det fortfarande så att utlänningar helt enklet inte blir insläppta på alla klubbar och barer just därför att ägarna är rädda för att du inte kan betala. En otrevlig situation för alla parter ifall notan blir skyhög.

Om du går in på ställen som ligger i nivå med gatan eller en våning upp eller ner, då är du tämligen säker på att notan blir rimlig.

 

Olympiaden 2020 blev av 2021

 

ringarna-tokyo2020

Här i Tokyo presterades stor idrott i juli-augusti 2021. Många ville men i stort sett ingen kunde åka och titta på spelen. Det var andra gången som Tokyo arrangerade Sommar-OS. Senast var 1964, den vänliga olympiaden, som den kallades. Det var då den magnifike maratonlöparen Abebe Bikila upprepade sin seger från Rom 1960.

Top 5 tips om Tokyo

En video där du får tips på platser och saker att göra i Tokyo under några dagar i huvudstaden.

Behöver du guide som talar svenska i Tokyo, får du gärna kontakta oss. Har du egna idéer om vad du helst vill göra och se, skriv till oss.

 

 

Stad invånare: 12 064 100
Antal hushåll: 5 518 000

 

Läs mer om andra japanska städer som Osaka och Kobe.

Akihabara

Akihabara är stadsdelen, där det lär finnas allt som har med elektronik att göra.

Butikerna behöver inte var mäktiga och stora, men gärna sälja mycket av varje.

 

Tycker du om manga och anime? Då är det hit du ska gå, så slipper du irra runt hela Tokyo vilket tar sin tid. Här finns butiker och caféer som inriktar sig helt på manga och anime.