Tokyo - Häftiga byggnader, fantastisk shopping

Stor-Tokyo (京都) har cirka 40 miljoner invånare. Att räkna alla som bor i området måste vara synnerligen svårt. År 2000, flyttade endast 37 000 personer till Tokyo och det anses som ett mycket litet antal. 2021 arrangerades sommarolympiaden.

Tokyo har ingen gräns

Gigantisk och fantastisk är Japans huvudstad. Här guidar vi svenskar till mycket kända och intressanta stadsdelar och platser som Tokyo Skytree, Kejsarpalatset, Asakusa, Shinjuku m.fl. Populära resmål även hos tokyoborna själva. Dessutom har vi hunnit med små, udda platser som våra guider känner till.

Nöjen: allt finns

Shopping: det som inte finns i Tokyo kan du avvara.

Musik: kolossalt utbud. Barer: omöjligt att räkna.

Ginza är Tokyos mest berömda gata. Lyxuösa butiker, rader av barer och restauranger. Mycket är dyrt i Ginza.

Större än Skåne

Stor-Tokyo är till ytan ca 13,500 km² och där bor knappt 40 miljoner personer. Skåne är 10 939 km² och här bor ca 1,4 miljoner personer.

 

Huvudstaden är landets centrum för aktie- och internationell handel. Tokyo är också statsförvaltningen och byråkratins högborg. Kejsarfamiljen bor förstås här, mitt i en stor och vacker park. Baseball kan alla något om och Tokyo är hemmaplan för det mest populära laget, Giants.

Pendling som fungerar

2,5 miljoner människor åker till arbetet i Tokyo varje dag. Försenade tunnelbanetåg är snudd på otänkbart.

grupp turister promenerar i tokyo

Kasumi guidar familjen Landström i Tokyo.

I stället för T-bana, promenera utefter de stora gatorna I Tokyo, som Ginza eller Omotesando. Mycket att titta på. Även om du inte tänker shoppa, så gå gärna in i några butiker eller varuhus.

Shinjuku är stadsdelen för nöjen

Shinjuku, dit åker du och roar dig. Många barer, pubar, restauranger, biografer, butiker och mycket annat. Kanske mest för unga människor. Avsluta natten med frukost på någon servering. Är du tonåring föreslår vi Harajuku.

Smal gränd i Shinjuku, Tokyo

Alexander och Edvin med sina föräldrar i en gränd i Shinjuku med många små serveringar.

Du hittar många härliga ställen i de smalaste gränderna. Vi garanterar inget, men tryggare turistland än Japan är svårt att finna.

Nattlivet är obegränsat

Natten har mycket att erbjuda. Vi föreslår att du håller dig till gatuplanet. Några våningar upp kan notan i en bar eller på en klubb bli mycket, mycket dyr.

Om du går in på ställen som ligger i nivå med gatan eller en våning upp eller ner, då är du tämligen säker på att notan blir rimlig, kanske rent av billig. Inga "turistpriser" för det är lika dyrt för japanska gäster men det vet de om redan innan.

svenska turister i tokyo

På guidad tur en decemberdag i Tokyo med Ulrika, med tornet Skytree i bakgrunden.

Tokyo Skytree ser inte märkvärdigt ut på långt håll. Däremot är utsikten från tornet anslående och själva tornet, en fantastisk konstruktion och den högsta i Japan, 634 meter högt.

 

Ta hissen upp till toppen och njut av utsikten över Tokyo. Vill du uppleva ännu mer, åk samma hiss 460 meter upp när mörkret lagt sig. Restaurang finns ifall du vill äta en bit.

Asakusa - En gammal stad

Fjärran från Ginza när det gäller flärd och lyxiga produkter, eller snobbiga restauranger gäller för Asakusa. Gamla tempel och en marknad som är fantastisk. Här kan försäljare stå på en låda och ropa ut sina varor, nästan som på auktion.

asakusa i Tokyo, en gammal stadsdel

Gammal gata i Asakusa, nära templet Shinsoji. Klicka bilden för förstoring.

Historia

Många fina museer och historiska utflyktsmål når du från Tokyo central. Det var till Tokyo som den amerikanska flottan kom på 1800-talet om mer eller mindre tvingade landets regering att öppna upp för handel. Då hette staden Edo och styrdes av samurajer.

 

Den här tiden avhandlas i den amerikanska filmen "The Last Samurai", här recenserad med utvikningar av professor Mikael Adolphson, professor i japansk historia på universitet i Cambridge.

Några av våra gäster guidades till Edomuseet av Ulrika.
Bunraku

Japansk dockteater heter Bunraku. Tämligen stora dockor som manövreras med ett fleratal pinnar och snören och ett flera dockskötare. Tar mycket lång tid att bemästra. Titta på den här videon om Bunraku.

 

Top 5 tips om Tokyo

En video där du får tips på platser och saker att göra i Tokyo under några dagar i huvudstaden.

 

Behöver du guide som talar svenska i Tokyo, får du gärna kontakta oss. här bor och arbetar Ulrika och Kasumi som guider. Har du egna idéer om vad du helst vill göra och se, skriv till oss.

Akihabara

Akihabara är stadsdelen, där det lär finnas allt som har med elektronik att göra.

Butikerna behöver inte var mäktiga och stora, men gärna sälja många olika prylar. Du hittar även butiker och caféer som inriktar sig helt på manga och anime.