Fukuoka - James Bond var också här

Fukuoka (福岡) är en stor brusande hamnstad och största staden på den södra, gröna ön Kyushu. Hit kommer landets sumoelit varje november. JapanPortens tolk Mai Tanaka föddes i Fukuoka och skriver om stan.

Vackra parker i Fukuoka

5 miljoner invånare bor i Fukuoka med omnejd. Det bästa med Fukuoka är att det är lätt att ta sig runt i staden. Mycket du vill titta på och uppleva finns nära.

Du åker på 5 minuter med tunnelbanan från flygplatsen till Hakata som centralstationen heter.

 

Promenera från Hakata till stora shoppingcentret Canal City Hakata, för där intill finns en gata som förändras på

Yatai kallas dessa små gatukökYatai, små gatukök.

kvällarna. Då öppnar alla Yatai, små gatukök. Mycket populärt och dit måste du gå och äta.

 

Ett ställe jag alltid starkt rekommenderar är Dazaifu-tenmangu, en shintoistisk helgedom med en fantastisk trädgård. Kom hit tidig vår, februari-mars, då 6 000 plommonträd (200 olika sorter) slår ut i blom. Bro i parken Dazaifu tenmangu i Fukuoka

Den vackra parken där helgedomen ligger.

Riktigt grönt teGrönt japanskt te och en kaka som kallas omochi

Grönt japanskt te och umegaemochi. Grönt te skiljer sig mycket från det te svenskar dricker.

Det finns många små affärer där du kan köpa souvenirer liksom fina hantverk och förstås restauranger och caféer där du har chansen att dricka riktigt grönt te och äta en lokal "bakelse" som kallas för Umegaemochi.

Och när du är trött i benen och huvudet, gå till en park och koppla av.

Skapa hantverk i workshops

En annan helgedom är Kushida jinja som du promenerar till från shoppingcentrat Canal City. Mitt emot denna shrine, hittar du Hakata Machiya Furusato. Där finns lokalt tillverkat hantverk och du har även möjlighet att delta i olika workshops.

James Bond besegrade Blofeld

Jodå, stora scener i filmen You Only Live Twice spelades in på Kyushu. Här finns vulkanen där skurken Blofeld hade sitt tillhåll. Vulkanen ligger längst ned i söder i Kirishimu National Park. Dit åker du tåg. Där är vackert!

 

Kyushu, fantastisk vacker ö

Fukuoka är den största staden på Kyushu, ön där 15 miljoner människor har sitt hem. Fukuoka är sjöstaden på den nordvästra stranden, mot Kina.

 

Det var och är naturligt för fartyg från Asien och Europa, att lägga till just i den här hamnen. Hela Kyushu, med Fukuoka som nav, har mycket starka och ekonomiskt viktiga handelsförbindelser med Kina, Korea och Hongkong.

 

Inte konstigt, för på Kinas kust mot Japan, bor ungefär lika mycket folk som i hela Västeuropa, över 400 miljoner.

Åttonde största staden

Fukuoka är en ung stad. Medan många delar av Japan brottas med en fördelning där de äldre blir allt fler, sker det motsatta i Fukuokaområdet. Dessutom har ön Kyushu det högsta talet nyfödda i hela Japan.

 

Shinkansen, snabbtåget, stannar förstås i Fukuoka (Hakata).

Hakata hette den här viktiga hamnstaden under lång tid, men under 1600-talet började en ny stad byggas i närheten av Fukuoka slott. Städerna växte samman och 1889 fick den "nya" staden namnet Fukuoka, nu den 8:e största i landet.

 

Text: Mai Tanaka

 

Läs mer om andra japanska städer.