Fukuoka - Vulkaner, James Bond och vackra parker

Fukuoka är en grön hamnstad med många parker. Hit kom troligen Sean Connery när han spelade in scener till en James Bond-film och hit kommer landets sumoelit varje november, när en av de sex sumoturneringarna i mästerskapsserien avgörs. Mai Tanaka föddes i Fukuoka och skriver om stan.

Vackra parker i Fukuoka

Fukuoka, med hela stadsområdet, har hela 5 miljoner invånare. Det bästa med Fukuoka är att det är lätt att ta sig runt i staden. En stor del av det man vill titta och uppleva finns i närheten av varandra.

Det är smidigt med kommunikation också. Du åker på 5 minuter med tunnelbanan från flygplatsen till Hataka st. som är huvudstationen i Fukuoka.
Du kan ta en promenad eller åka buss/tunnelbana från Hakata st. till ett stort shopping-center som heter Canal City Hakata.

Yatai kallas dessa små gatukökYatai, små gatukök.

Bredvid detta shoppingcenter finns en gata där det blir fullt med små gatukök (Yatai) på kvällarna, som är mycket populära och det vill du inte missa!

Ett ställe jag alltid rekommenderar starkt är Dazaifu-tenmangu. Det är en shintoistisk helgedom med en mycket härlig gård. Bro i parken Dazaifu tenmangu i Fukuoka

Den vackra parken där helgedomen ligger. Templen och Shrines har alltid fina parker.

Grönt japanskt te och en kaka som kallas omochi

Grönt japanskt te och umegaemochi. Grönt te skiljer sig mycket från det te svenskar dricker.

Ta en paus i parkerna

Man blir ofta trött efter att ha varit i alla stora städer, då passar det perfekt att komma bort från det och njuta av den vackra gården och naturen.

Det finns många små affärer där du kan köpa souvenirer liksom fina hantverk och förstås restauranger och caféer där man kan dricka riktigt grönt te och en lokal "bakelse" som kallas för Umegaemochi.

 

Bästa säsong för att besöka helgedomen är tidig vår, runt februari, mars då 6 000 plommonträd (200 olika sorter) blommar i hela helgedom.

Var med i workshop

En annan helgedom är Kushida jinja som du promenerar till från shoppingcentrat Canal City. Mitt emot denna shrine, hittar du Hakata Machiya Furusato. Där finns lokalt tillverkat hantverk och du har även möjlighet att delta i olika workshops.. 

James Bond var här på ön

Jodå, stora scener i filmen You Only Live Twice spelades in på Kyushu. Här finns vulkanen där skurken Blofeld hade sitt tillhåll. Vulkanen ligger längst ner i söder i Kirishimu National Park, men det går bra att åka tåg dit från Fukuoka. Där är vackert!

 

Kyushu, fantastisk vacker ö

Fukuoka är den största staden på Kyushu, ön där 15 miljoner människor har sitt hem. En sjöstad på den nordvästra stranden, mot det kinesiska fastlandet.

 

Det var och är naturligt för utländska fartyg från Asien och Europa, att lägga till just i den här hamnen. Hela Kyushu, med Fukuoka som nav, har mycket starka och ekonomiskt viktiga handelsförbindelser med Kina, Korea och Hongkong.

Inte konstigt, för på Kinas kust mot Japan, bor ungefär lika mycket folk som i hela Västeuropa, över 400 miljoner, och de handlar gärna med Japan.

Åttonde största staden

Fukuokas befolkning är ung. Medan många delar av Japan brottas med en fördelning där de äldre blir en allt större del av befolkningen, sker det motsatta i Fukuokaområdet. Dessutom har Kyushu det högsta talet nyfödda i hela Japan.

 

Shinkansen, snabbtåget, stannar förstås i Fukuoka, men stationen heter inte Fukuoka utan Hakata.

Hakata hette den här stora och viktiga hamnstaden under lång tid, men under 1600-talet började en ny stad byggas i närheten av Fukuoka slott. Städerna växte samman och 1889 fick den "nya" staden namnet Fukuoka, nu den 8:e största i landet.

 

Läs mer om andra japanska städer.