Osaka - God mat, livligt nattliv, shopping och akvarium

JapanPorten startade sin verksamhet i Osaka (大阪) 1991. Jerker bodde här i 10 år och importerade då små glashyttors konstglas och smycken från ungefär 40 silver- och guldsmeder. Här skriver han om Osaka.

Guide i Osaka säger: lätt att överblicka

För Japans ekonomi, är staden den viktigaste efter Tokyo. I decennier har Osaka varit motor för ekonomin i regionen Kansai med cirka 20 miljoner innevånare.

 

Stan hette tidigare Naniwa och har varit landets huvudstad. Historiskt flyttades huvudstaden med varje ny kejsare. Den store generalen Tokugawa Ieyasu, som enade landets alla regioner till ett rike, beslutade sig dock för att göra Edo till huvudstad, numera känt som Tokyo (trots att han var född i Nagoya).

Två stora stadsdelar

I Osaka finns två områden (stadsdelar) som också är två stora shopping- och nöjesdistrikt: Namba i söder och Umeda i norr.

Namba i söder

Hela södra delen av stan kallas Minami, passande eftersom det betyder "söder". Minami utvecklas mer och mer till ett område för unga. Butiker, restauranger och barer invigs, öppnar och stänger och öppnar igen.

Umeda i norr

Umeda ligger i norr och härifrån utgår många lokaltåg. Här ligger också de största varuhusen, vissa specialiserade på elektronik.

Bakom de stora kolosserna ett virrvarr av små gränder.

Akvarium i Osaka med rockor och hajar

Grodmän som utför servicearbeten i akvariet.

Akvarium i världklass

I början av 90-talet byggdes Osakas stora akvarium, Kaiyukan i västra delen av Osaka. Lätt att ta sig till från centrum med tunnelbanan. Rockor, hajar, pingviner och mikromaneter för dig som gillar levande små väsen.

 

Har du Osaka Amazing Pass kan du passa på att ta ett varv i pariserhjulet (höjd 112,5 m.) som finns nära akvariet.

 

Området här ute heter Tempozan (Osaka Bay Area). Läs mer på engelska om akvariet och fler attraktioner att besöka när du är i Osaka.

 

Shinsaibashi och Namba är stadsdelarna i söder och hit lär du komma, förr eller senare.

Umeda stadsdel i norra Osaka

Umeda är Osakas norra centrum. Stans högsta byggnader finns i Umeda, troligen också de största kontoren och de största företagen.

Tre varuhus intill stationen Umeda

Tre riktigt stora varuhus och några mindre ligger nära, rent av intill varandra. Hur många boutiqer, kosmetikabutiker m.fl. som finns här är omöjligt att hålla reda på. Samt ett stort varuhus med elektronik.

Tåg och tunnelbana

Umeda är också en jättestation för pendeltågen till Kobe och Kyoto och en bit norr om Umeda stiger du på det berömda snabbtåget Shinkansen när du vill åka snabbt och bekvämt till Tokyo och Sapporo i norr eller till Hiroshima och Fukuoka i söder. Och tunnelbanan finns också här. Se karta och många tips om just Umeda.Osaka city, norra delen som kallas Umeda

Umeda i norra delen av Osaka. Byggnaden heter Osaka Sky Building. Åk upp!

Hankyu och Hanshin är två gigantiska företag med var sitt varuhus här i Umeda. Troligen är det sidoinkomster jämfört medl alla tåglinjer och motorvägar som företagen äger.
Pendeltågen kör rakt in i varuhusen (men under jord) och rullar mellan Osaka och grannstäderna Kobe och Kyoto.

Mat och nöjen

Här i natten, kan du gå till tusentals små matställen, barer, cafeterior. Osaka är skön, vänlig och här finns mycket av god mat.

Handelns stadsdel - Honmachi

Honmachi ligger mitt mellan Umeda och Namba. Här arbetar tusentals grossister och de flesta har sina lokaler i en gigantisk avlång byggnad, som egentligen inte är en, utan många huskroppar sammanfogade med en underjordisk korridor som är fylld av grossisternas små butiker.

 

På 90-talet hade JapanPorten sitt kontor här i Honmachi.

Rumla runt i nöjeskvarteren i Namba

turistbåt på flod genom osaka

Dotombori River rinner genom Shinsaibashi i Osaka bakom Tokies grupp. Bron avdelar Shinsaibashi från Namba.( Klicka för kort film av den gula flodbåten.)

Minami betyder söder och är namnet för ett stort område i södra delen av stan med stadsdelarna Namba och Shinsaibashi. (Klicka på fotot.)

 

Namba, har en stor tågstation dit pendeltågen från KIX (flygplatsen) anländer och avgår ifrån. Namba är mindre än Umeda i norr och troligtvis lättare för dig att orientera sig i. Här finns också Shinsaibashi med mängder av butiker och varuhuset Daimaru.

Promenera från Namba till Umeda

Framför varuhuset Takashimaya, börjar avenyn Midou-suji och sträcker sig rakt norrut i fyra kilometer upp till Umeda. Ta en promenad geom stan till Umeda. Det är enkelt: gå rakt fram utefter Mido-suji eller Shinsaibashi-suji, prallellgatan.

 

Parallellt med Midou-suji ligger bilfria shoppinggatan Shinsaibashi-suji. Olika delar av gatan är ofta fylld till trängsel varje dag. Gatan är smal jämförd med Mido-suji men bredden räcker gott för alla leverantörer som måste köra där för att lämna sina varor. Vidare uppför gatan har Louis Vuitton och Gucci sina butiker.

 

Tokie Tanaka är vår svensktalade guide i Osaka, d.v.s. hon talar svenska och även engelska. Hon känner till varje hörn av staden.

 

Osaka invånare ca: 2 600 000

Antal hushåll: 1 169 700

 

Text: Jerker Bergström

Läs om Kobe och andra japanska städer.