Osaka - God mat, livligt nattliv, shopping och akvarium

Guide i Osaka säger: lätt att överblicka

För Japans ekonomi, är staden den viktigaste efter Tokyo. I decennier har Osaka varit motor för ekonomin i regionen Kansai med cirka 20 miljoner innevånare.

Stan hette tidigare Naniwa och har varit landets huvudstad. På den tiden flyttades huvudstaden med varje ny kejsare. Den store generalen Tokugawa Ieyasu, som enade landets alla regioner till ett rike, beslutade sig dock för att göra Edo till huvudstad, numera känt som Tokyo.

I Osaka finns två stadsdelar, eller områden som också är två stora shopping- och nöjesdistrikt: Namba i söder och Umeda i norr. Du kan snabbt överblicka miljonstaden.

Hela södra delen av stan kallas Minami, passande eftersom det betyder "söder". Minami utvecklas allt mer till ett område för unga. Butiker, restauranger och barer invigs, öppnar och stänger och öppnar igen. Under helgerna översvämmas Minami av människor på jakt efter nöjen.

Tokie Tanaka är vår svensktalade guide i Osaka, d.v.s. hon talar svenska och även engelska. Hon känner till varje hörn av staden.

Akvarium i Osaka med rockor och hajar

Grodmän som utför servicearbeten i akvariet.

Akvarium i världklass

I början av 90-talet byggdes Osakas stora akvarium, Kaiyukan. Lätt att ta sig till från centrum med tunnelbanan. Rockor, hajar, pingviner och mikromaneter för dig som gillar levande väsen som är svåra att se. Har du Osaka Amazing Pass kan du passa på att ta ett varv i pariserhjulet (höjd 112,5 m.) som finns nära akvariet.

Området här ute heter Tempozan (Osaka Bay Area). Läs mer på engelska om akvariet och fler attraktioner att besöka när du är i Osaka.

 

Stad invånare: 2 598 774
Antal hushåll: 1 169 621

Umeda stadsdel i norra Osaka

Umeda är Osakas norra centrum. Stans högsta byggnader finns i Umeda, troligen också de största kontoren och de största företagen.

Tre varuhus intill stationen Umeda

Tre riktigt stora varuhus och några mindre ligger nära, rent av intill varandra. Hur många boutiqer, kosmetikabutiker m.fl. som finns här är omöjligt att hålla reda på. Samt ett stort varuhus med elektronik.

Tåg och tunnelbana

Umeda är också en jättestation för pendeltågen till Kobe och Kyoto och en bit norr om Umeda stiger du på det berömda snabbtåget Shinkansen när du vill åka snabbt och bekvämt till Tokyo och Sapporo i norr eller till Hiroshima och Fukuoka i söder. Och tunnelbanan finns också här. Se karta och många tips om just Umeda.Osaka city, norra delen som kallas Umeda

Umeda i norra delen av Osaka. Byggnaden heter Osaka Sky Building. Åk upp!

Hankyu och Hanshin är två gigantiska företag som har var sitt varuhus här i Umeda. Troligen är det sidoinkomster för alla tåglinjer och motorvägar som företagen äger.

Pendeltågen kör rakt in i varuhusen (men under jord) och rullar mellan Osaka och grannstäderna Kobe och Kyoto.

Mat och nöjen

Här i natten, kan du gå till tusentals små matställen, barer, cafeterior. Osaka är skön, vänlig och här finns mycket av god mat.

Rumla runt i nöjeskvarteren i Minami

turistbåt på flod genom osaka

Dotombori River rinner genom Shinsaibashi i Osaka. Åk gärna den gula turbåten.

Minami betyder söder och är namnet för hela det här området i södra delen av stan. Stadsdelen Namba med en stor tågstation dit pendeltågen från KIX (flygplatsen) går och avgår ifrån. Namba är mindre än Umeda i norr och troligtvis lättare för dig att hitta i och orientera dig i.

Promenera från Namba till Umeda

Framför varuhuset Takashimaya, börjar avenyn Midou-suji och sträcker sig rakt norrut i fyra kilometer upp till Umeda. Ta en promenad geom stan till Umeda. Det är bara att gå rakt fram.

 

Parallellt med Midou-suji ligger bilfria shoppinggatan Shinsaibashi-suji. Och det har knappast gjorts med hänsyn till barnvagnar. Gatan är helt enklet mycket smal och det räcker gott med alla leverantörer som måste köra där för att lämna sina varor.

 

Vidare uppför gatan har Louis Vuitton och Gucci sina flotta butiker. Japaner gillar märkesvaror, kanske mer än andra.

Handelns stadsdel - Minami Semba

Minami Semba är en central del av Osaka och ligger mitt mellan Namba och Umeda. Här arbetar tusentals grossister och de flesta har sina lokaler i en gigantisk avlång byggnad, som egentligen inte är en, utan många huskroppar sammanfogade med underjordiska korridorer.

 

På 90-talet hade även JapanPorten sitt kontor i den här stadsdelen.

 

Mer om Kobe och andra japanska städer.