Japan runt med tåg
Snabbare och billigare med Shinkansen

Superexpresståget Shinkansen är det smidigaste sättet att åka genom Japan. Med Shinkansen finns möjlighet att välja mellan flera olika biljettyper. För en turist är JR Passet det bästa. Vill du ha sällskap, har vi guider som kan hoppa på tåget i Osaka eller Tokyo.

JR Rail Pass gäller i 7, 14 eller 21 dagar

Tre olika biljetter (pass) för 1-3 veckor, som ger ett betydligt lägre pris än om du köper flera enkelbiljetter, men som förstås har sina begränsningar. Detta rail pass gäller på alla JR-tåg (Japan Railways). Det mest kända JR-tåget och det som går fortast heter Shinkansen. Till anslutningsresor kan ett annat JR-tåg passa dig och då får du stor valuta för investeringen. Här hittar du mer om Rail Pass och JR-tågen på engelska.

Du måste köpa Rail Pass (JR Pass) innan du kommer till Japan

Innan du landar i Japan, måste du ha köpt ditt Rail Pass. T.ex. hos en resebyrå i Sverige som säljer passet eller på internet. För svenska medborgare är det inga konstigheter. Du får automatiskt 3 månaders visum i Japan och då är det bara att börja åka på biljetten så fort du landat. Med Rail Pass åker du så mycket du vill inom den tidsrymd JR Passet gäller. Tiden ränknas från din första resa, så fort konduktören stämplat passet.

Shinkansen på stationen i Osaka

Här står Eirik från Norge och väntar på sitt Shinkansentåg mot Hiroshima.
Stationen är i Osaka och heter Shin-Osaka.

Jämför priset mellan passet och en vanlig biljett

Ett Rail Pass för 7 dagar, normala säten (2:a klass), kostar ca 2 300 kr.

En vanlig enkel biljett 2:a klass, Osaka-Tokyo (55 mil), kostar ca 2 500 t/r, när du köper den över disk i Japan.

När är det lönt att köpa Rail Pass?

Vill du åka mellan några av de större städerna som ligger längre än 10-15 mil från varandra, då är Rail Pass bra. Har du t.ex. Osaka som bas och åker dels norrut mot Tokyo, dels söderut mot Hiroshima och Fukuoka, då lönar det sig absolut med ett Rail Pass. Och är du i Osaka, då har du chansen att boka Tokie en dag i Osaka eller Kyoto och göra något av hennes dagsprogram. Tåget går så fort och smidigt att du hinner färdas många mil innan veckan är över, utan att du känner av det vi numera kallar stress.

 

Ska du däremot semestra enbart i t.ex. Kansai-regionen där städerna Kobe, Kyoto, Osaka, Nara ligger, då är det inte lönsamt att köpa kortet. Dessa städer ligger nämligen bara 40-50 km från varandra och där åker du bäst med lokaltågen.

Får jag åka med alla tåg i Japan och vart som helst?

Du får åka så mycket du vill med JR-tågen, alltså inte alla tåg. DOCK: två av de allra snabbaste Shinkansentågen får du inte åka med. Det framgår av biljetten. Dessa två tåg heter Nozomi och Mizuho. Shinkansentågen har nämligen namn. Nästan alla tåglinjer är privata. På t.ex. lokaltågen mellan Osaka-Kyoto gäller in JR-Passet.

Stationernas namn

Tåget heter Shinkansen (新幹線). Sationerna heter ofta något som också börjar med ordet Shin (新). Shinagawa, Shin-Osaka, Shin-Fuji o.s.v. Shin betyder ny, nytt. Och som sagt: det avgår i tid, det ankänder i tid så stoppen vid varje station är den tid du behöver och inget mer. Här kan du läsa om Shinkansens historia och lite kuriosa

Klart och tydligt: läs på Japan-Guides webbplats!

Här en enkel, överskådlig information om JR Pass för resor i Japan: på engelska: vilka tåg du kan åka med och en karta över linjerna. Vill du veta ännu mer, klicka på länkarna under bilden här nedan.

 

Du är välkommen att kontakta oss om du samtidigt planerar att använda dig av våra guider. Jo, enkla frågor svarar vi på förstås i alla fall, även om du inte beställer guide.

Shinkansentåget på insidan.

Enkla och bekväma säten (som går att rotera om du är ett sällskap på 4 personer).
Konduktören inne för att titta på biljetterna.

Ännu mer tåginformation på engelska och svenska

Japan Rail Pass finns mycket information om de olika biljetterna.

Här en webbplats med karta över linjerna med Shinkansen, priser och mycket annat.

Ännu en webbplats med tips på hur du kan åka med Shinkansen Japan runt.

Och om du vill läsa om Shinkansen och JR Pass på svenska.

Är Shinkansen alltid är i tid?

99,9 procentigt sant. Tåget kan vara 20-30 sekunder försenat vart tredje år, men inte mycket mer. Och då pratar vi om något av tågen och någon av avgångarna. I rusningstider avgår ett tåg var 3:e minut. I genomsnitt anländer ett tåg inom 6 sekunder! från tidtabell.

Shinkansen är ett flygplan på räls

-Jo, det går fort. I alla fall 250 - 280 km/h. och kan köras fortare om det behövs. Det allra snabbaste tåget går fortare än 550 km/h och kommer att behöva ny räls/bana. De allra snababste tåget får du inte åka med när du använder JR Pass.

 

Redan när du "checkar in" börjar det likna ett flyg. Tåget har egna stationer. Tågen stannar på exakt utmärkt plats på plattformen. Plattformen har målade linjer där du ska stå i kö för att lungt och värdigt stiga ombord. Dörren stannar på exakt rätt plats. Så här ser det ut: foton av Shinkansen-stationen, biljetten, personalen på tåget m.m. Texten är på engelska.

 

Personalen klär sig och arbetar som personal på flyget och är mycket artiga. När du är på tåget, kommer servicevagnar där du kan köpa enkel mat, tilltugg, läsk, kaffe, te, öl, sake om du inte gjort det redan på stationen. Du kan även gå till speciella rökvagnar och ta ett bloss om det passar (om du inte redan befinner dig i en rökkupé).

Snabbast: flyget eller Shinkansen?

Räknar du int transporten från hotellet till flygplatsen fram till dess att du är framme vi din dörr, då är absolut Shinkansen snabbare om det inte gäller en flygning över hela landet.

Mat ombord på Shinkansen

Ganska många passagerare äter på tåget. Endera köper du maten ombord, eller på stationen där det
finns flera kiosker och butiker. Ta med allt skräp när du stiger av tåget.

 

Gör som japanerna gör

Du som älskar att åka tåg

Det finns en uppsjö med olika resor, rabattbiljetter och färdiga resepaket. Och många tåglinjer och bolag.

Här kan du hitta resor allt från nära och ikring Kyoto och rakt genom hela Japan. Allt från smått till stort. Du bör även åka till Nagoya där SCMAGLEV och Railway Park finns. Där hittar du tåg så det räcker även för dig.