Kobe - På Rokko mountains sluttning

Kobe är utlänningarnas stad

Den stora hamnen i Kobe har naturligtvis varit den viktiga porten mot väst och även öst varifrån ameriknarna kom. Nu är den utländska populationen mindre än i Tokyo, men historiskt sett var det hit utlänningarna kom.

 

Jerker Bergström, som startade den här firman, anlände också han till Kobe med båt från Kina, när han första gången kom till Japan.

Konsulat och kineser

Är du i Kobe kan du gå till Norska Sjömanskyrkan för att läsa tidningar och dricka kaffe. Troligen tack vare sjömännen, finns här också en China town, den största ansamlingen kinesiska restauranger, butiker och folk i den här delen av landet.

China town i Kobe city

China Town i Kobe

 

Det var också i Kobe som många svenska storföretag först av allt etablerade sig. Traditionen lever vidare genom alla nordiska företag som har sina kontor på kullarna runt Kobe. Sverige öppnade tidigt konsulat i Kobe och det finns fortfarande kvar.

Kobe föll samman 1995

Ungefär 80 000 hus förstördes på mindre än 30 sekunder och
6 000 personer dog. Flera personer i ansvarsställning inom politik och näringsliv tog sina liv. Varje år den 17 januari hålls minnesstunder.

Det hände 1995, 17 januari 05.46. Den största jordbävningen i landet sedan 1923. Motorvägar rämnade, stora byggnader trycktes ihop och en- och tvåfamiljshus förvandlades till bråte.

Populär stad för folk med pengar

På en av sluttningarna mot havet, finns byggnader som tydligt är byggda av västerlänningar.

Dessa hus, numera museer, har varit bostäder för utländska handelsfirmor och deras familjer.

Omgivningarna och Kobes förstäder är populära bostadsområden för folk med mer pengar på banken än de flesta andra (och det säger en hel del om deras ekonomi).

Kobe hamn

Hamnen i Kobe

Underbar utsikt

I Kobe åker du upp till Mt.Rokko med linbana, en rope way. Du får en underbar utsikt över staden eftersom Kobe ligger på sluttningarna av Rokkobergen och sluttar direkt mot havet. Det är helt enkelt en fin stad.

Här kan du läsa mycket om Kobe city, men på engelska. Tokie tar dig med på guidad tur i Kobe.

 

Stad invånare: 1 509 072
Antal hushåll: 626 239

 

Yakuza och Kobe beef

I Kobe har yakuzan funnits sedan urminnes tider. Hamnstäder och organiserad brottslighet brukar gå hand i hand, så det är inget märkvärdigt. Yakuza är den japanska maffian. Om du inte träffar någon Yakuzaboss, kan du i stället äta en känd läckerhet som Kobe beef.

På en restaurang kostar en full måltid mellan 10 000 och 30 000 yen. Jo, det kan kosta betydligt mer, så titta i menyn eller fråga innan du beställer. Du får mycket gott för pengarna. Kobe är också mycket känt för sake.