Hiroshima - en stad för fred

Här och i korta ordalag skriver Sayaka om sin hemstad som är känd för såväl krig som fred. Sayaka är född i Hiroshima. Hon är översättare och har tolkat på mässor i Tokyo.

Staden 1945

Jag heter Sayaka och Hiroshima är min hemstad. Arbetar för JapanPorten med översättningar och vill passa på att berätta lite om min hemstad.


I slutet av Andra världskriget fälldes en atombom över stan och vissa tror att Hiroshima fortfarande är farligt och radioaktivt, men det stämmer inte alls. Den är helt borta och vi har träd och blommor överallt, som i många andra städer.

 

När ni kommer till Hiroshima, kom ihåg att besöka Hiroshima Peace Memorial Museum som ligger mitt i staden.Den eakta platsen där bomben föll över Hiroshima 1945

Den röda bollen vsar var bomben träffade.

Här finns en modell som visar exakt var bomben träffade stadens centrum, 1945 (röd ballong). Du får en intressant upplevelse och chans att fundera över atombomber och krig.

 

Hiroshima är staden för fred. Den är även vattenrik och systerstad med Volgograd i Ryssland. Det är den 11:e största staden i Japan med drygt miljonen invånare. Man kan säga att Hiroshima är en lagom stor stad.

Ruiner efter en byggnad i Hiroshima från 1945

En av få byggnader i Hiroshima där delar av väggarna finns kvar efter bomben 1945.

Miyajima en vacker vy

Jag rekommenderar att ni besöker Miyajima, en ö utanför Hiroshima, som även kallas Itsukushima.

Miyajima har en av de tre vackraste vyerna i Japan. Där ligger ett vackert shintotempel och torii, den orangeröda shintoporten ute i vattnet. port, även kallad gate eller torii, i vattnet i Miyajima

Torii ute i vattnet vid Miyajima

Du kan gå igenom porten när det är lågvatten och med lite tur får du se ett traditionellt japansk bröllop i shintotemplet.

Sex floder rinner genom staden och de gör folk lugna. Hiroshima har ett milt klimat på grund av sin position, i södra delen av Japan. Jämfört med Sverige är det snarare ett varmt klimat. Medeltemperaturen under ett år är 16 C. Staden skyddas från sämre klimat (som höststormar och kyla) av höga berg som ligger norr och väster om staden.

 

Hiroshimas ostron är kända i Japan och okonomiyaki (man kan kalla det japansk pizza eller pannkaka) är också en av stadens specialiteter.

mazdastadium-hiroshima Stadion där Carps spelar baseball

Utöver Hiroshima Peace Memorial Museum och Miyajima, kan du njuta av en traditionell Japansk trädgård i Syukkeien eller se på baseball-laget Hiroshima Carp i den nya och stora Mazdastadion.

 

Stad invånare: 1 167 963

Antal hushåll: 519 502

 

Titta här när du behöver en kunnig guide i Japan som pratar svenska.