Kyoto - Tehus, geishor, keramik, kimono

Alla japaner åker till Kyoto

Alla landets skolor verkar åka på studieresa till Kyoto. Skolgrupp efter skolgrupp marscherar omkring, ledda av en ung kvinna med vimpel och hatt. I gränderna ligger många hemtrevliga krogar. Ser du ingen meny, är det klokt att först fråga efter priset innan du beställer. I Kyoto tillvekas landets mest eleganta och handgjorda kimonos och här finns även en och annan geiko, eller geisha. Kyoto är mycket känt för maikos och deras danser. Här finns dansskolor och musikskolor för blivande geishor.

 

Strålande keramik

Keramik är av hög klass och finns att köpa i många av Kyotos små, mysiga butiker. Utställningar av keramik, lackarbeten och annat traditionellt hantverk befäster Kyotos ställning som kulturhuvudstad. Kanske då främst kimonoindustrin.

Baseball

En mycket stor sport i Japan, men inget för Kyotoborna tydligen. Här finns inget proffslag i baseball-ligan.

Nygifta på en bro i Japan

Kulturen är Kyotos hjärta

40 km norr om Osaka ligger Kyoto. Nära, men tämligen olika. Kyoto och kultur är ett och samma, enligt de flesta japaner.

 

Templen är så många att det knappt går att räkna. Och flera av dem ligger i vackra parker och trädgårdar. Här finns även Nijo-jo, Shoguns slott. Det var shogunatet som satte stopp för samurajerna.

Hett i augusti

Kyoto ligger så till, nära berg, att det blir mycket varmt i augusti. Rent av hett. Augusti är den varmaste månaden i Japan och mest kännbar i denna stad. 30 C är det varje dag, minst.

Under augusti arrangeras mängder av evenemang under de tre festivaler som arrangeras i Kyoto i just augusti. Var beredd på många människor, trängsel och som sagt värmen.

Kärleksdramer

I filmstaden spelar televisionen in sina samurajsåpor i ett häpnadsväckande tempo. 1897 visades för första gången i Japan en film med rörliga bilder. Naturligtvis skedde det i Kyoto.

Smala gräder

I Kyoto finns gott om smala gator och gränder att promera i. På de mindre gatorna och i många kvarter kommer du att stöta på unga kvinnor klädda i kimono eller i yukata, som flickan på bilden. Har du tur möter du även en geisha (kallas geiko i Kyoto).

3 Festivaler (Matsuri) i Kyoto

1-31 juli

Under hela juli pågår Gion Matsuri, en festival för att hålla sjukdomar, elände och katastrofer på avstånd. Många arramgemang arrangeras under hela juli. Gion-festivalen är en av landets tre största festivaler.

Notera att festivalen inte pågår i stadsdelen Gion.

15 maj

Aoi-festivalen startar 10.20 och pågår en dag. Också knuten till missväxt och elände. Här kan du beställa sittplats på olika platser där processionen går fram.

16 augusti

Daimonji är en mycket känd festival, kanske beror det på de spektakulärara "bränderna" som kyotoborna anlägger bergssidorna. Heter även Gozan Fire Festival

Japansk ung kvinna i yukata

En kimono kan bli hur dyr som helst

Vill du köpa en riktigt dyr kimono, då har du kommit till rätt stad. Här tillverkar de bästa av hantverkarna de bästa kimonor. En komplett kvalitetskimono kostar åtminstone sexsiffriga belopp.

Vår guide i Kyoto heter Tokie

Tokie är en utomordentlig guide när du vill se och veta mycket om Kyoto. Hon arrangerar turer i och runt om Kyoto. Hon är legitimerade japansk turistguide och "vet allt" om staden. Titta på hennes dagsprogram med guide i Kyoto och Osaka eller boka henne under festivalerna.

 

Stad invånare: 1 467 785
Antal hushåll: 620 327