Sapporo - Snöfestival och skidåkning

Storslagen natur

Sapporo är huvudstad på norra ön, Hokkaido. Enligt många japaner finns här landets bästa ramen, som är en maträtt med nudlar i varm buljong och mycket gott kalla vinterdagar.

Sapporo har likheter med Östersund

Sapporo och Hokkaido påminner om norra delen av Sverige. Här är luften friskare och vattnet renare än på öarna söderut. Här är björkarna lika gröna och vita som i Umeå. Och naturligtvis är det här de flesta ishockeylag finns. Sapporo är en stor stad, men lämnar du staden kommer du ut i en en mycket varierande natur.

Ölfestival i augusti

Ölet i Sapporo heter förstås Sapporo. Och har sin egen festival i augusti varje år. Under året arrangeras flera festivaler (som Snöfestivalen i februari) och annat intressant.

Ölfestival i Sapporo

Sapporo vintertid

Snö- och isfestivalen i Sapporos centrum är en gigantisk turistattraktion.

Äntligen - Shinkansen till Sapporo

Sedan några år tillbaka finns nu Shinkansen hela vägen (nästan) till Sapporo. Snabbt och smidigt kommer du till Hokkaidos huvudstad, Sapporor. Ön har en mycket, mycket skiftande natur. Ett varmt hav på sommaren och rent av "sibiriskt" klimat på vissa delar av ön under vintern. Åk buss och tåg, eller hyr bil och motorcyke och ta en tur ut på landsbygden. Kanske för att campa.

campin på hokkaido

Naturen påminner sannerligen om den vi har i Norden, även om bergen är något högre.

 

Stad invånare: 1 953 784

Antal hushåll: 781 948

Snöfestivalen

Första veckan i februari varje år, skapas i Sapporo fantastiska snöskulpturer. En internationell snöfestival med eliten av konstnärer i snö och is. Drygt 2 miljoner besökare kommer till Hokkaido den veckan.

Stadshuset gjort av snö och is.

 

Hokkaidoborna har inte lång väg till Korea och Ryssland. Vissa mindre öar i norr ligger så nära Ryssland, att befolkningen under kalla vintrar på isen, kan ta sig till ryska fastlandet. Hokkaido län omfattar hela ön och är det största i Japan. Det är mycket märkbart i den fantastiska naruren på Hokkaido. Här fiskar bl.a. världens största havsörn. Och så har vi aporna förstås.

apor på Hokkaido som badar

Aporna badar i en het källa, en onzen. Och vem vill inte det en kall vinterdag.

Strålande skidåkning

Tycker du om att åka skidor i olika länder, varför då inte prova Japan. Hokkaido har många backar och orter att välja mellan. Och vinter och snö finns det ofta gott om.

skidoåkning i Japan

I Sapporo vann Sven-Åke Lundbäck OS-guld på skidor 1972. Och 2007 åkte Charlotte Kalla, i samma stad, skidor som en ängel.

Blomodling på Hokkaido

Naturen spelar en stor roll för turismen i Sapporo och för hela Hokkaido. På ön finns jättelika fält där man odlar blommor. Så stora är vissa att de drar skaror av turistande japaner varje år.

 

Så, stanna inte i Tokyo, som i och för sig också ligger långt norrut. Nu när Shinkansen går ända upp till Hokkaido har du chansen att snabbt och enkelt besöka denna vackra ö. Läs vår information om tåget Shinkansen: biljetter, beteende på tåg och perrong, länkar till flera webbplatser.

Med hjälp av den här mycket fina webbplatsen, Welcome To Sapporo, planerar du din semester i norra Japan. Guide kan du hyra när du kommit fram eller av oss.