Sapporo, nordisk och med fantastisk snöfestival

Storslagen natur

Sapporo är huvudstad på norra ön, Hokkaido. Enligt många japaner finns här landets bästa ramen, som är en maträtt med nudlar i varm buljong och mycket gott kalla vinterdagar.

Sapporo har likheter med Östersund

Sapporo och Hokkaido påminner om norra delen av Sverige. Här är luften friskare och vattnet renare än på öarna söderut. Här är björkarna lika gröna och vita som i Umeå. Och naturligtvis är det här de flesta ishockeylag finns. Sapporo är en stor stad, men lämnar du staden kommer du ut i en en mycket varierande natur.

Ensam med naturen på Hokkaido.

Ölfestival i augusti

Ölet i Sapporo heter förstås Sapporo. Och har sin egen festival i augusti varje år. Under året arrangeras flera festivaler (som Snöfestivalen i februari) och annat intressant.

Ölfestival i SapporoÖlfestivalen pågår i flera veckor och är inte som en tysk dito.

Mängder av öl säljs under sommarveckorna när festivalerna pågår. Där liksom i stort sett vid alla festligheter i Japan, ser du sällan någon som är mycket onykter.

 

Sapporo city vintertid

Odori Park där huvudattraktionerna under Snöfestivalen placeras.

Snöfestivalen i Sapporos centrum är en gigantisk turistattraktion och lockar ett par miljoner besökare. Läs reportaget från snöfestivalen 2020 när vi var där.

Äntligen - Shinkansen till Sapporo

Sedan några år tillbaka går nu Shinkansen till Hokkaido.Tyvärr inte hela vägen till Sapporo. Du får byta tåg på önoch åka ytterligare trygt tre timmar för att nål Hokkaidos huvudstad, Sapporo.

 

Ön Hokkaido har en mycket skiftande natur. Ett varmt hav på sommaren och rent av "sibiriskt" klimat på vissa delar av ön under vintern. Åk buss och tåg, eller hyr ett fordon och ta en tur ut på landsbygden. Tokie eller någon annan svensktalande guide följer med dig till Sapporo. Vi har tyvärr ingen guide som bor i stan eller på Hokkaido.

campin på hokkaido

Camping på Hokkaido

Naturen påminner sannerligen om den vi har i Norden.

Snöfestivalen i februari

Första veckan i februari varje år, samlas professionella snökonstnärer och några amatörer. Sapporos internationella snöfestival lockar eliten av konstnärer i snö och is och de skapar fantastiska snöskulpturer. Drygt 2 miljoner besökare kommer till Hokkaido den veckan.

Byggnad av snö i Sapporo

Stadshuset gjort av snö och is.

Hokkaidoborna har mycket nära till Korea och Ryssland. Vissa mindre öar i norr ligger så nära Ryssland, att befolkningen under kalla vintrar kan ta sig till ryska fastlandet över isen.

 

Hokkaido län omfattar hela ön och är det största i Japan. Det är mycket märkbart i den fantastiska naruren på Hokkaido. Här fiskar bl.a. världens största havsörn. Och så har vi aporna förstås, som är omtalade i BBC:s och David Attenboroughs serie Frozen Planet II.

apor på Hokkaido som badar

Aporna badar i en het källa, en onzen. Och vem vill inte det en kall vinterdag.

Strålande skidåkning

Tycker du om att åka skidor i olika länder, varför då inte prova Japan. Hokkaido har många backar och orter att välja mellan. Och vinter och snö finns det ofta gott om.

skidoåkning i Japan

I Sapporo vann Sven-Åke Lundbäck OS-guld på skidor 1972. Och 2007 åkte en ung Charlotte Kalla, i samma stad, skidor som en ängel.

Blomodling på Hokkaido

Naturen spelar en stor roll för turismen i Sapporo och för hela ön Hokkaido. På ön finns jättelika fält med blomsterodlingar. Så stora och fantastiska att tusentals turistande japaner åker hit varje år.

 

Nu åker du med Shinkansen ända upp till Hokkaido. Snabbt och enkelt kommer du till denna vackra ö. Läs om snabbtåget Shinkansen, Om biljetter och hur välorganiserat allt är på tåg och perrong..

Planera med hjälp av Welcome To Sapporo, en fin webb. Guide kan du hyra när du kommit fram eller av oss.

 

Sapporo invånare ca: 1 953 900

Antal hushåll ca: 782 000

 

Se japankartan med information om de större japanska städerna.