Nara har en jätte i templet

Nara (奈良), en stad med fler rådjur mitt i stan, än älgar i en svensk skog av samma storlek. Och en gigantisk buddastaty. Chihiro Hirata skriver här om staden där hon bor.

Landets första huvudstad

Nara är en liten stad med ungefär 360 000 invånare och ligger nära Osaka och Kyoto, så det är lätt att åka till oss från båda städerna. Var så god och kom hit och stanna här en dag!

tåg i OsakaTåg från Namba station i Osaka, till Nara och vidare till Kyoto.

Du kan åka pendeltåg och välja mellan två tåglinjer från Osaka eller Kyoto: JR eller Kintetsu. Väljer du Kintetsu kommer du till centrum i Nara. JR-tågen stannar i en annan del av Nara och du behöver gå ca 10-15 min. till centrum. Under promenaden får du å andra sidan se en del av stan.

Har du JR Rail Pass åker du med t.ex. tåget på fotot.

 

Under sommaren har vi flera olika festivaler och festligheter. När vi guidade Anita och Eirik från Norge för några år sedan, då var det matfestival i parken. Mycket mat och kall läsk eller öl.

Varmt i Nara och gott med mat och en kall öl.

Rådjuren går oss på nerverna

Här i Nara lever många rådjur. Inte i skogen utan mitt i stan! Det sägs att de är änglar och inom särskilda områden i staden får ingen fånga in djuren. De är söta, men nu finns det för många...

 

Rådjuren skapar problem (och irritation) när de äter växter och frukter från olika fält. Du kommer inte undan, för de finns nästan överallt.

råddjur går fritt i parken i Nara city Rådjuren strövar fritt omkring i parkerna, faktiskt lite här och där.

Nara är på ett sätt lika dan som alla japanska städer: här finns god, fräsch mat. Och fina kafeterior. Flera av dem rent av billigare än motsvrigheterna i Osaka. Äta ute är billigare i Japan än i Sverige.

 

Däremot har vi mycket nära till den orörda naturen. Om du vill njuta av densamma, rekommenderar jag att du åker till södra delen av Nara län (Nara prefecture). Länet är litet, så det går fort med lokaltåg.

På UNESCO:s lista över världsarv

Nara var Japans första huvudstad! Blev det år 710. Men, eftersom Naras buddistiska kloster var politiskt intresserade och utgörde ett hot mot Kejsaren, flyttades huvudstaden (snarare Kejsaren och administrationen) några gånger för att till slut stanna i Kyoto år 784.

 

Faktum är att hela stan är på listan över världsarv. Du har alltså mycket att titta på. Här finns mängder av historiska platser som tempel och andra byggnader.

Världsberömt är Todai-ji (東大寺). Ett stort buddistisk tempelkomplex. Inne i huvudbyggnaden sitter en 15 meter hög Budda. Öronen på statyn är 2,5 meter höga.

jättebudda i träBuddastatyn i Todaitemplet.

Den här byggnaden var fram till 1990-talet världens största byggnad i trä. Templet byggdes färdigt under 700-talet och den nuvarande huvudbyggnaden återuppbyggdes 1709 (efter en tyfon) och är faktiskt 30% mindre än den ursprungliga.

Nara ligger i naturen

På våren ser du de mycket vackra körsbärsblommorna och på hösten får de röda och gula löven skogen att ”brinna”. Ungefär som fjällen i Tärnaby, men intensivare eftersom här finns så många träd som växer tätt, tätt.

 

Du som tycker om Ramen (nudlar i buljong) måste åka med pendeltåget Kintetsu från Osaka eller Kyoto och stiga av på Tomio station i Nara. Tomio är välkänt häromkring för många och goda ramen-shops. Bättre ramen finns (förstås) inte. När svensken tar en korv med bröd, äter japanen en ramen.

stationsskylt i japan

Skylten på perrongen på Tomio station. Lättläst, inte sant?

Text: Chihiro Hirata, har studerat svenska vid Osaka universitet och Storumans folkhögskola.

 

Läs om Kobe, Fukuoka och andra städer.