Nagoya - Toyotas hemstad

Du kan ju alltid köpa en Toyota

Nagoya är Japans tredje största stad efter Tokyo och Osaka. I närheten av Nagoya finns många industrier. Japans biltillverkare Toyota, har sitt huvudkontor i staden Toyota (som ligger intill Nagoya) och där många underleverantörer som särkilt inriktar sig på biltillverkning, har sina högkvarter.

Kulinariska specialiteter i Nagoya

I Nagoya hittar du flera speciella och lokala rätter. Röd-Miso är en och den mycket populära hitsumabushi, ål med ris, är en annan.

Hitsumabushi serveras i träskål med te och tillhörande grönsakerMison som Nagoyabor gillar, är röd och tjock jämfört med den vita mison som Tokyoborna föredrar. Miso är en enkel soppa, en buljong, som serveras till i stort sett alla luncher.

Shinkansenstationen i Nagoya

Stationen i Nagoya bl.a. Shinkansen stannar till.

Nagoya slott

Nagoya slott ligger nära centrum och byggdes förstås under ledning av den store generalen (Shogun) Tokugawa Ieyasu, som föddes i Nagoya. I slottsgården finns en mycket vacker japansk trädgård. Tokugawa Art Museum ligger inte långt från slottet.

Två Kinsachi

Det är även känt för två Shachihoko som sitter på taket som du ser på bilden ovan. Båda är av guld och otroligt vackra. Huvudet är från en tiger och kroppen, från en karp.. Kallas även för Kinsachi (kin = guld).

Eftersom Shachihoko är gjord av guld så säger man att Nagoyabor är aningen skrytsamma. Ett välkänt faktum är att bröllop kostar mer i Nagoya än i andra städer i Japan och det säger en hel del.

Shoppa nära stationen

Om du vill shoppa, äta och dricka i Nagoya, så gå till Meieki (området runt Nagoya stationen) eller Sakae (två hållplatser från Nagoya station) där du hittar flera varuhus.

Osu liknar elektronikdistriktet Akihabara i Tokyo och är också ett populärt område, fast mindre. Hit kan du promenera eller åka taxi.
Här hittar du en karta över kvarteret Osu och Nagoya station och Sakae.

Keramik

I närheten av Nagoya finns mycket att se och göra för dig som älskar, gärna tittar på och köper japansk keramik. Åk till Tokoname. Tar dig 35 minuter med tåg från Nagoya station. Andra kända orter är Tajimi och Seto, förorter till Nagoya där det i flera hundra år tillverkats keramik. Ladda ned en pdf och promenadguider för keramik i Tokoname och keramik i Seto. Titta på kortfilmer från Seto.

 

Båda promenadguiderna kommer från Nagoya International Center (NIC) och är intressanta om du planerar bli kvar i Nagoya en längre tid. NIC är en frivilligorganisation till hjälp för utlänningar.

Tågmuseum av klass

När du shoppat och ätit färdigt, föreslår vi en trip till Tokugawa Art Museum och Legoland minsann, om du har barn med dig. Och självklart har Toyota ett museum.

5 i topp att se i Nagoya

På den här filmen ser du bl.a. hur du äter hitsumabushi samt ett museum för Shinkansentågen med en modelljärnväg i världsklass där de skalat ner landytan i Tokyo, Nagoya och Osaka. Värt att skåda!

 

Stad invånare: 2 249 315

Antal hushåll: 1 004 690

 

(Läs om andra japanska städer)

I Osu, udda shopping och Cose play

Är du intresserad av mode, hittar du mycket snyggt och billigt i second-handaffärer i Osu. I den här stadsdelen har det funnits butiker i 400 år, men riktigt så gammalt mode lär du inte hitta. Kanske Cose play i stället?

tjej i cose play