Nagoya - Den mäktigaste Shoguns hemstad

Här kan du köpa en Toyota

Nagoya är Japans tredje största stad efter Tokyo och Osaka. I närheten av Nagoya finns många industrier. Japans biltillverkare Toyota, har sitt huvudkontor i staden Toyota (som ligger intill Nagoya) och där många underleverantörer som särkilt inriktar sig på biltillverkning, har sina högkvarter.

Kulinariska specialiteter i Nagoya

I Nagoya hittar du flera speciella och lokala rätter. Röd-Miso är en och den mycket populära hitsumabushi, ål med ris, är en annan.

Hitsumabushi serveras i träskål med te och tillhörande grönsakerMison som Nagoyabor gillar, är röd och tjock jämfört med den vita mison som Tokyoborna föredrar. Miso är en enkel soppa, en buljong, som serveras till i stort sett alla luncher.

Shinkansenstationen i Nagoya

Stationen i Nagoya bl.a. Shinkansen stannar till.

Nagoya slott

Nagoya slott ligger nära centrum och byggdes under ledning av den store generalen (Shogun) Tokugawa Ieyasu, som föddes i Nagoya. 1610 flyttades Shoguns huvudkontor till Nagoya. Han grundade Tokugawashogunatet som styrde Japan i 160 år.

Slottet förfogar över en mycket vacker japansk trädgård. Tokugawa Art Museum ligger nära slottet.

Två Kinsachi

Slottet är även känt för två Shachihoko som sitter på taket som du ser på bilden ovan. Huvudet är från en tiger och kroppen, från en karp.. Kallas även för Kinsachi (kin = guld).

Shachi troddes skydda mot eld och var ofta snidade i trä och överdragna med med guld.

Shoppa nära stationen

Om du vill shoppa, äta och dricka i Nagoya, så gå till Meieki (området runt Nagoya stationen) eller Sakae (två hållplatser från Nagoya station) där du hittar flera varuhus.

Osu är ett populärt område och liknar elektronikdistriktet Akihabara i Tokyo. Hit promenerar du eller åker taxi.

Keramik

I närheten av Nagoya finns mycket att se och göra för dig som älskar, gärna tittar på och köper japansk keramik. Åk till Tokoname. Tar dig 35 minuter med tåg från Nagoya station.

 

Andra kända orter är Tajimi och Seto, förorter till Nagoya där det i flera hundra år tillverkats keramik. Ladda ned en pdf och promenadguider för keramik i Tokoname och keramik i Seto. Titta på kortfilmer från Seto.

 

Båda promenadguiderna kommer från Nagoya International Center (NIC) och är intressanta om du planerar bli kvar i Nagoya en längre tid. NIC är en frivilligorganisation till hjälp för utlänningar.

 

5 i topp att se i Nagoya

På den här filmen ser du bl.a. hur du äter hitsumabushi samt ett museum för Shinkansentågen med en modelljärnväg i världsklass där de skalat ner landytan i Tokyo, Nagoya och Osaka. Värt att skåda!

 

Tips om mat, attraktioner och annat att göra finns här: Nagoya turistinformation.

 

Nagoya invånare ca: 2 230 000

Antal hushåll ca: 1 004 700

 

(Läs om andra japanska städer)

I Osu, shopping och Cose play

Du finner mycket snyggt och billigt i second-handaffärer i Osu. Buddisttemplet Osu Kannon (大須観音) ligger I central Nagoya och intill ligger shoppingarkaderna. Här har funnits butiker i 400 år.

Om inte shopping, kanske Cose play passar i stället?

tjej i cose play