Låter som två flicknamn (Sashiko är också ett flicknamn) men handlar om traditionellt japanskt hantverk: sashiko med nål, tråd, tyg och gran och shibori med tyg och färg.
Färg och form och ofta i blått. Shibori (絞り) betyder att färga tyg, att vrida och pressa, att begränsa hur färgen sprider sig.
Shibori är namn för många reservagetekniker, d.v.s. att på olika sätt hindra färg att komma åt olika partier av en textil (reservera ytor). Du kan knyta samman små, små ytor med fin tråd, eller vrida ihop tyget och då täcka/reservera en större yta så den blir fri från färg.
Unga kvinnor klädda i kimono där sidenet är färgat med shiboriteknik. Krävs tusentals knutar och små trådar för att färdigställa en kimono.
Teknikerna är flera och har funnits mycket länge i Japan och används förstås även 2021. Vadderade jackor folk använder inomhus kalla vinterdagar är en variant, men där finns mycket annat. Påminner mycket om våra batikplagg som var populära på 70-talet och som vi gjorde på tecknings/konsttimmarna i skolan.
Shiboriparaply och shiborikimono. Shoppingsajat. Klicka på bilden och du kan se på fler foton.
Svenska Shiborisällskapet är en grupp professionella konstnärer och formgivare med den gemensamma nämnaren shibori. Här finns många foton och mycket mer för dig som tycker om tyger. Här finns mycket att läsa och titta på: Svenska shiborisällskapet.
Go Green Design visar många härliga fotografier och skriver mycket om hållbart mode, som Boro där du tar vara på allt tyg. Go Green Design inleder med en utmärkt genomgång och 5 fakta om shibori. Och till sist, 15 sekunder film och snabbkurs i shibori.
Designer Stella McCartney får avsluta shiboridelen.
Sashiko (刺し子) betyder vaddera, men är också en teknik när du broderar och lagar textilier. Traditionellt används stygnen för att förstärka plagg som blivit slitna, eller laga slitna delar av ett plagg. Nu kan det vara knän eller fickor på jeans.
Mönster och färg enligt japansk tradition.
Naturligtvis använder japanskorna denna löpsömsteknik ofta för rent dekorativa ändamål på vadderade plagg och till broderier. Vanligen och enligt traditionen, vit bomullstråd på indigoblått tyg. För vissa dekorationer används även röd tråd.
Boro (där du tar vara på befintliga plagg och tygbitar, lappar, lagar och återanvänder på alla möjliga sätt) och sashiko-stygnen är beroende av varandra.
Moderna varianter av traditionellt BORO och som du hittar i butiker och varuhus i Japan blir ibland ganska dyra. En kavaj kan kosta 3-4 000 kr och kommer kavajen från Kendo rusar priset upp till 50 000 kr. Ser du den prislappen, då är du förmodligen på Ginza i Tokyo, landets överlägset dyraste shoppinggata. Som på den här bilden från just Ginza. Läs mer om boro och om sashiko.
Dagens moderna borokläder med stora prislappar. Klicka bilden och du kommer till deras webbplats.
15 minuter där du får en grundligare genomgång i hur du broderar med sashiko.
Är du intresserad finns mycket att söka och hitta på internet. Som den här svenska, Gör det själv-sajten
När söker på nätet och använder kanji (japanska tecken) får du upp många bloggar och många foton.
Boro 襤褸, Sashiko 刺し子 Shibori 絞り
Sammanställt av Jerker Bergström