Kamakura guidetur
Åk 100 år gammal tåglinje till imponerande Budda

En timme söderut med tåg från Tokyo ligger Kamakura. År 1192 var staden Japans politiska centrum. För japaner är Kamakura ett mycket populärt turistmål.
9:30 - 18:00 med Kasumi som guidar på engelska. Privat förstås.

Vi startar halv nio med tåg

9:30 kommer jag, Kasumi, till ditt hotell. Vi kan träffas på Tokyo station station också, för därifrån åker vi till charmiga Kamakura. En gång i tiden var Kamakura mycket betydelsefullt. Minamoto Yoritomo var samurajen som skapade Bakufu (Shogunatet, miltärernas regering), och öppnade här sitt första högkvarter 1192, kallat Kamakura Shogunatet.

Enodens "antika" och charmiga tåglinje

Enoden är en 100-årig tåglinje och som trafikeras med många gamla och ovanliga vagnar. Linjen löper en lång sträcka utefter havet. Tåget och själva resan kanske du kommer ihåg om några år, åtminstone om du tajmar väl och åker med de äldre vagnarna. Stränderna, bergen och havet omger Kamakura, östra Japans Kyoto. En perfekt destination för en dagstur från Tokyo.

Enoden, gammalt tåg i Japan

Enoden är en äldre tåglinje utefter kusten i Kamakura. Vagnarna ålderdomliga och charmiga. (Klicka fotot för förstoring.)

Valmöjlighet: åka mer tåg

Om du gärna vill åka längre med tåget i stället för att besöka något av templen (eller hela programmet + mera tåg), tala om det för Kasumi så ändrar hon dagens tur.

Tåg när havet i Kamakura Japan

Från Inamuragasaki till Kamakurakokomae (2 stationer) rullar tåget nära stranden, ett fläktande hav och som är svårt att se från Tokyo.Karta enoden tåglinje

Karta över Enoden-linjens sträckning och de olika stationerna. Vi startar från Kamakura Sta. (Klicka bilden för större karta.)

11:00 Templet Hase på nära håll

Vi åker med tåget från Kamakura till Hase station. Templet Hasedera (長谷寺) ligger på ett berg som heter Kannon-san. Kannon är barmhärtighetens gudinna. Utsikten över stranden är vacker och omgivningarna har en härlig variation av växter som avbyter varandra i att blomma under hela året och välkomna alla besökare. Alla tempel med självaktning har en välskött japansk trädgård och så även här. När vi är klara blir det lunch.

Tempel i Kamakura

Stort och mäktigt ligger Templet Hasedera på berget. (Klicka bilden för förstoring.)

Gokurakuji-stationen när du åker med enoden

Gokurakuji är en typisk liten station och kommer efter stationen Hase. Vill du åka mer tåg talar du med guiden.

Jättebuddan i Kamakura

Efter lunchen går vi till Daibutsu, en sittande Budda som likafullt är 11,4 m hög och den näst högsta buddastatyn i brons i landet. Ännu större, ännu högre är den berömda statyn i Nara. Statyn ligger vackert och det är bara att önska sig fint väder när du åker hit.

Stor buddastaty

Vi promenerar fram till den mäktiga bronsstayn av Budda.

Akvarellmålning av Buddastatyn i Kamakura.

Samma staty, här en akvarell av Hanna Löfman som är en av JapanPortens översättare.

15:00 Nu ska vi tvätta pengar

Buddism och shintoism är de stora religionerna i Japan. Och vi ska till en shrine där det inte spelar roll vilken religion du tillhör. Shintohelgedomen ligger inne i ett berg så jag utlovar svalka.

Inne i berget sipprar kallt vatten fram ur klippan och här kan du lägga din reskassa i en liten korg, skölja vatten över dina pengar (mynt?) och hålla andan så kommer kassan att … fördubblas! Så är det sagt. Ta med dig sedlar och mynt. Vi promenerar 20-30 minuter till helgedomen eftersom det inte finns kollektivtrafik tillgänglig.

 

Väl ute ur klippan och med dina nytvättade pengar (kommer uttrycket "pengatvätt" härifrån?) återvänder vi till Kamakura Station och tar tåget tillbaka till storstan.

 

18:00 Dagen är över någonstans i Tokyo

Troligtvis skiljs vi på Tokyo station om du inte behöver assistans till hotellet.

Klockslagen är ungefärliga.

 

Hit till Kamakura kom en familj från Stockholm (guidade av Ulrika som lånade Kasumis tur). De kom för att njuta av irisar och japanska trädgårdar.

 

Om du spontant förlänger dagen med mig här eller i Tokyo

Kvällstid innebär middag. Timpriset är ungefär detsamma som under dagtid därför att du får en kostnad även för min mat och dryck. Något speciellt program har vi däremot inte, utan den här tiden är till för att äta och möjligen spontant göra något tillsammans. Förutsätter förstås att jag är ledig.


 

9:30-18:00 Pris för gruppen

VIKTIGT:

Priserna kan ändras beroende på växelkursen SEK-JPY.

Moms tillkommer.

Turen förändras ibland och därmed priset. Därför priser utan moms.

Personer Pris kr Efter turen per påbörjad halvtimma
1-2 4 900 320 kr
3-5 5 300 390 kr
6-10 6 300 490 kr
Omkostnader du har under dagen

Använd gärna kontanter, inte enbart kort. För resor kanske du skaffat ICOCA-kortet.

 

Transporter

Tokyo Station till Kamakura. Enkel resa 55 min (940 yen).

Enoden från stationen Kamakura (ca 200-480 yen, priset beror antalet stationer ni åker ).

 

Inträden & mat

Jätte-Budda (300 yen), Hasedera (400 yen).

Zeniarai Benten Shrine (gratis, för här ska du ju tvätta dina pengar).

Guidens lunch och eventuellt kaffe/te.

(1 000 yen ca 80 kr.)

 

Guide i Tokyo i en japansk trädgård

Charmiga Kamakura 鎌倉

Hej! Staden är liten, charmig och mycket populär hos japaner. Historiskt sett en stor stad. Jag heter Kasumi och talar engelska som ni svenskar är bra på.

Mejla Kamakura-turen

Fler guidade turer i Tokyo

Shinjuku, en livlig och central del av Tokyo

Från det magnifika stadshuset promenerar du genom Shinjuku till de minsta av alla små matserveringar som finns i Tokyo.

(Eftermiddag med Kasumi.).

Tokyo centrum

Med tåg och till fots från den magnifika utsikten från Tokyo Skytree till fashionabla Ginza och vidare till Harajuku.

(Heldag med Kasumi.)

 

- Vad är skillnaden mellan ett tempel och en shrine?

Professor Mikael Adolphson vid Trinity College i Cambridge förklarar:

- Vi kallar Shinto-helgedomar för shrine och buddhistiska institutioner tempel. Det är en viss skillnad i arkitekturen, men framför allt har shrines alltid en torii, en port (som Japanporten har i sin logotyp). Tempel har normalt en bra mycket större port, samma sorts port som användes till de kejserliga palatsen.