Shochu, japansk vodka?

Shochu är troligtvis den populäraste alkoholen i Japan och dricks i större mängder än sake. Svårt at tro, men så är det. Och mest av allt i Kagoshima, stad och län på den södra spetsen av den södra ön Kyushu.

焼酎, しょうちゅう,shōchū

Så här skriver du shochu: 焼酎 med kanji (kinesiska tecken), しょうちゅう med hiragana, eller romaji shōchū med betoning på de långa vokalerna.

I fortsättningen skriver vi shochu.

En kollektion av Shochu, favoritsprit i Japan.
Japansk vodka?

Den här drycken, Shochu, finns på flaska och du kan hitta märken som är upp till 45% alkoholstarka, men de är mer sällsynta. Är du i Japan kan det mycket väl hända att någon säger: "Det här är japansk vodka". Sant på sitt sätt, men inte riktigt sant. Som att jämföra den brottning vi är vana vid, med sumo.Liknar shochu japansk sake (som egentligen kallas Nihonshyu)? Nej, det gör det inte heller.

Skillnader Shochu och Sake (nihonchyu)

Den är också olik vodkan på det viset att den destilelras en gång (singeldestillering) och det betyder att den behåller mycket smak. karaktär, från basingrediensen. Det betyder att shochu gjord av ris är olik den gjord av potatis.

Del av processen för att framställa en ren shochu.

Rent eller som drink

Shochu dricker du rent om du vill, eller med is. Mest vanligt är att blanda med varmt eller kallt vatten. Och då blir shochun inte starkare än 12-15%.

Chuhai

Du kan även göra drinkar där du blandar med soda och is och någon juice (vitron, äpple, plommon eller annat) och du får en drink som kallas Chuhai. Finns att köpa på burk i automat eller kvartersbutiker. Alla butiker från stora matvarukedjors butiker, till mindre som Lawson (kvartersbutik) och automater, säljer alla Chuhai, Shochu och annan alkohol.

Kagoshima

Ursprunget till den japanska shochun kommer från Kagoshima i södra Japan. Det är också där som det dricks mest av denna dryck och vissa menar också att där finns den bästa och att den passar utmärkt med en del maträtter från det området. Där dricker man den gärna varm och då används en kanna som på bilden.

Varm shochu, japansk alkohol.

Kort beskrivning av hur sake tillverkas.