Sake är Nihonshyu

Det är svårt att tänka sig Japan utan denna dryck. Sake är ett vin, en dryck gjord av ris. Alkoholhalt ca 17%. Det är aldrig fel med ett glas sake och det är definitivt gott till fisk. Sake betyder all form av alkohol. Ofta förstår dock japanerna vad du menar med sake (uttalas sakke). Det du menar med sake heter Nihon-shyu.

Riskörd

Ris är ett mycket värdefullt spannmål i hela Asien.Varje plätt av mark, om så mellan leder av motorvägar, används till odlingar. En risplanta, böjd av tyngden från sin värdefulla last, snart färdig att skäras av för hand eller med maskin.

Tvätt

Efter skörden tvättas riset för hand och i stora kar. Ungefär som man tvättar riset till maten. Tvätten ska gå snabbt, cirka 1 minut.

Ångkokning

Därefter ångkokas riset i stora träfat.Tyget sväller av trycket från ångan. Det idealiska är att först känna doften av hö, därefter ska detfrån fatet dofta gräs - ungt gräs.

Kylning

Därefter tar man av tyget och släpper ut ångan och hettan. Riset kyls till omkring 37 grader.

Kouji-rummet

Med tygen av hampa, bär man snabbt riset till ett rum för lagring. Där blir riset "kouji".

Kouji

I kouji-rummet sprids riset ut på ett bord, och därefter strös tanekouji (frön av kouji) över riset. Det är ett av de viktigaste arbetena med att göra sake.

Shubo-rummet

I hampatyg bär man en del av samma ångkokta ris till ett annat rum där riset blir "shubo", eller "mor till sake". I shubo-rummet läggs riset i stora tankar.

Shubo

Här tillsätts vatten och kouji in i riset. En person rör ihop blandningen och tillsätter "koubo". Detta kallas "sake no moto". En bas, eller essens, som flyttas till stora tankar där man tillsätter tre gånger mera vatten, kouji och ris. Detta blir "moromi".

Fermentering och pressning

När moromin har fermenterats, finns sake och sakekasu. Moromin lägger man i påsar, påsarna i en behållare och sedan sättes dessa under press.

Drycken

Direkt börjar den färdiga drycken sippra fram. Den sake som kommer först ut ur momorin innehåller koldioxid och kallas "arabashiri"- "att springa vilt".

 

Text och bilder: Jiyujin Magazine
Översättning: Asa Fujiki

 

Se och läs

Här finns en bra sida där du kan läsa mer om processen att tillverka sake, på engelska. Och om inte nihonshyu passar dig kanske shochu är intressantare. Även kallad japansk vodka.

 

En sake-film som tydligt visar dig processen.