Guide till japanska buddisttempel

buddisttemplet todaiji i nara japan

Todai heter templet i Nara. En gigantisk träbyggnad som skyddar den lika gigantiska statyn av Budda.

Buddisttempel finns överallt

Buddisttempel finns, känns det som, i varje gathörn av stora och små städer och i varje by i landet. Varje kommun, varje stadsdel verkar ha ett eller flera tempel.

Kyoto är den stad som toppar ligan, för där finns hundratals tempelbyggnader, eller snarare över 1 000 byggnader enligt Prof. Mikael Adolphson. En del tempel har varit och andra fungerar fortfarande som kloster.

Kiyomizudera rena vattentemplet

Kiyomizudera, öster om Kyoto. Det rena vattnets tempel (清水寺).

 

Under historien har munkarna inte varit stillsamma och lättledda medborgare i det Japanska samhället. Snarare tvärt om. De har ofta tagit till strid om liv och död. Mikael Adolphson, professor i Japansk historia vid Cambridge University har skrivit böcker om munkarnas krigiska liv.

 

När undertecknad första gången kom till Japan i mitten av 80-talet, då var många tempel i Kyoto stängda eftersom munkarna vägrade betala en skatt som Kyotos politiker hade krävt.

Munkarna stängde templen och vanliga japaner blev mäkta irriterade att de inte kunde besöka tempelområdena. Om jag kommer ihåg rätt fick politikerna ge sig. Var politikerna och byråkraterna för giriga? En av människans svagheter, enligt buddistisk tro,

108 trappsteg och svagheter

Ibland kommer besökare till tempel där de behöver gå uppför en trappa med 108 steg. Dessa 108 steg finns i en enda konstruktion, eller uppdelade med vilplan: ett vilplan och två trappor om 54 steg, två vilplan och tre trappor om 36 steg.

Buddismen och människans tillkortakommanden

Trappstegen symboliserar människans 108 svagheter (defilements). När du besöker ett tempel får du möjligheten att påbörja bearbeta dessa dina svagheter, speciellt om det är en trappa som leder till tempelbyggnaden.

 

För varje steg du tar, renas (möjligen) dina tankar och din själ från en svaghet i taget. Din själ fördunklas inte längre när du väl nått den översta avsatsen och tagit det 108:onde steget. Du som är sökare är nu redo att ta emot upplysningen, redo att slippa lidandet.guldpaviljongen-i-kyoto

Mats och Tina framför Guldtemplet (金閣寺) i Kyoto. Aya var deras guide.

Omåttlighet och lathet är några av människans svagheter

Bland de svagheter som plågar och påverkar vår kropp såväl fysiskt som mentalt (enligt buddistisk tradition) finns avundsjuka, respektlöshet, skryt (egenkärlek), spel, aggression, sarkasm och ondska.

 

Är ingen expert på vare sig buddism eller tempelbyggnader och har inte heller hittat några riktigt säkra förklaringar på varför dessa trappsteg finns där, förutom det som står på den här sidan. Nöjer mig med att konstatera att stegen helt enkelt finns där, uthuggna i sten eller byggda i trä av arkitekten, för dig att gå på, kanske hjälpa dig att tänka efter…

 

Däremot kan vi konstatera att asiater har en förkärlek för att infoga djupa och äkta begrepp och idéer i synliga, vanliga saker som de 108 svagheterna (om det är en korrekt översättning) i en trappa med lika många steg.

Fem byggnader som ofta finns inom ett tempelområde

Se här och du får en mycket enkel förklaring med bilder över de fem typer av byggnader du kan se i ett tempelområde (engelska) förutom en gravplats.

kund framför ingången till sensojitemplet i tokyo

Ingången till templet Sensoji i Tokyo.

Tempelguider

Vi har många gånger guidat gäster till bl.a Guldtemplet i Kyoto, Silvertemplet i samma stad, Todaiji i Nara (med jättestatyn av Budda) samt Sensojitemplet i Tokyo.

gigantisk staty av Budda

Buddastatyn i Nara väger 500 ton, är 15 meter hög och gjord av trä.

Karate och Buddism

Utan tvekan har buddismen kraftigt influerat karatesporten och om det kan du fråga Ulrika Yui (om du har henne som guide) eftersom hon åkte till Japan för många år sedan för att träna just karate. Hon är fortfarande kvar.

 

/Jerker Bergström