Bli hantverkare i Osaka och snid ditt eget sigill

Du är japansk hantverkare om än endast för en timma. I en studio i Osaka kommer du att snida ut ett sigill. Sigillet kan du använda till att stämpla visitkort, vykort, brev, julklappar eller kanske ett konstverk. På japanska heter det hanko.

Alla japaner har hanko

Hanko (sigill) använder japaner för att signera räkningar och andra dokument om det föreställer deras namn. Alla har ett hanko i sin ficka eller i väskan, med namnet ingraverat.

Japansk hantverkare instruerar

Slå dig ner och bli japansk hantverkare för en stund. Sigillet kan vara ditt namn på japanska, kanske med med kanji som på bilden intill.

Platsen är Osaka

Du åker till en workshop tillsammans med Tokie. Ni träffas på en plats ni kommer överens om, t.ex. ditt hotell om du nu bor i Osaka.

Snider ett japanskt sigill

Så här arbetar du fram ditt eget sigill på japanska.

Du använder en stenskärare när du arbetar. En skicklig lärare och hantverkare hjälper dig att utforma och skära ut ditt sigill. Tokie är din tolk under tiden du sitter vid bänken och snidar och gnor.

Sigill på japanska gjort i Osaka

Två resenärer i Osaka som gjort sitt sigill, sitt hanko, på japanska.

Fodral till Hanko

Ett etui kan vara som det på bilden nedan. Det ingår inte i priset i studion, men det finns ett stort urval fodral att köpa i många olika butiker. Fråga Tokie.

Hanko med ett namn ingraverat med tillhörande etui, som inte ingår i priset.

Mer tid med Tokie samma dag

Det tar dig ungefär en timma att snida ett sigill. En aktivitet som passar utmärkt när du har annat trevligt att göra resten av dagen. Du och Tokie skiljs nämligen åt utanför studion, eller vid stationen.

 

Om du däremot vill ha sällskap av Tokie på stan, kanske för att shoppa, dricka kaffe och bara strosa omkring, går det bra om hon nu är ledig.

tokie

Gör ditt hanko!

Hej! Jag heter Tokie och tar dig med till studion där du snidar ditt sigill, ditt hanko. Naturligtvis tolkar jag under den här timman.

Jag vill göra ett hanko

Det här är Tokie Tanaka

Tokie är guide hos Japanporten

Tokie arbetar även för japanska resebyråer. Hon åker Japan runt med grupper från hela världen.

Boka fler dagsutflykter med Tokie

Tillaga din egen japanska lunch hemma hos henne, eller ta en tur runt Kyoto till Gion och Shoguns slott, eller en promenad runt affärs- och matstaden Osaka, hennes hemstad.

Tokie är legitimerad reseledare

Tokie är legitimerad guide och reseledare av Japanska organisationer. Som det kallas på japanska: 通訳案内士 och 国内旅程管理主任.

 

Tokie arbetar i Kansai, den del av landet där städerna Osaka, Kyoto, Kobe och Nara ligger. Naturligtvis åker hon gärna med dig landet runt när du satsar på en fullödig japansemester.

 

Tokie har läst svenska på Osakas universitet för utländska studier och även på Viskadalens folkhögskola i Sverige. Enligt henne själv är svenskan ”hygglig”. Hon talar även engelska.

Boka Tokie som reseledare Japan runt

För en resa Japan runt gör du ett perfekt val när du har henne som sällskap. När du börjar planera din japansemester och vill fylla kalendern med mer innehåll, kontakta Tokie för tips och råd. Och för att boka henne som din guide och reseledare. Du höjer kvaliteten på din resa högt över medelvärdet.

 

Jo, eftersom Tokie även arbetar för japanska resebyråer, är det en fördel om du kontaktar oss så tidigt du kan i din planering.