Hiroshimas fredspark bedövande tyst

Anita och Eirik ville att vi skulle resa med dem tilll Japan och runt om i Japan. Osaka blev vår bas och tillsammans gjorde vi utflykter till Nara, Kyoto, Hiroshima och sevärdheter som det stora akvariet i Osakas hamn. Anita och Eirik berättar om " Opplevelsesreise til Japan 23. oktober – 5. november 2014"

En norsk samuraj i Osaka

I 12 dagar stannade Anita och Eirik i Japan, med Osaka som bas. Osaka ligger mellan Kyoto, Nara och Kobe, centralt och bra. De checkade in på ett hotell vi bokat för dem, i centrala Osaka. Betydligt billigare än rum i Stockholm och Oslo.

 

Vi började med att titta oss omkring i Osaka. Bl.a. en dag i parken där slottet i Osaka ligger.

Norrman leker samuraj i Osaka

Inte alla dagar en norrman är samuraj. Här framför tornet till Osaka slott.

Budda och rådjur i Nara

Vi promenerade genom Nara, från stationen till parken där alla rådjur strövar fritt och är mycket oblyga. I parken finns även en jättebudda i trä i en av världens större träbyggnader och det finns såväl svärd som juveler inne i väggarna, något arkeologer sett med hjälp av X-ray.

Todaiji-templet i Nara

Todaiji-templet i Nara med en jättestaty av budda. Den når snudd på upp till taket.

 

Dagen avslutades på en matfestival i en annan park. Skön höstdag, kanske 25 C, som en fin svensk sommardag.

Norskt par på semester i Nara med reseledare

Chihiro var guide för Anita och Eirik i Nara.

Nu berättar Anita och Eirik på norska

Shoppingkvartalene/gatene og de store varehusene var overveldende. Likeså den verden som befinner seg under gateplanet med kjøpesentre, tunnelbaner og restauranter. Maten er vakkert tillaget og smakfull uten å være krydret i hjel som i mange andre asiatiske land.

Gaver hjemmefra

Det japanske folk er usedvanlig vennlige, hjelpsomme og ikke minst høflige og de setter sin ære i å tilfredsstille alle våre ønsker uansett smått eller stort. Det å ha med seg små enkle gaver hjemmefra er jeg svært glad for at vi ble tipset om. Det er helt vanlig å gi en liten gave til verten som inviterer deg hjem til seg eller dersom noen har gjort deg en tjeneste. Vi hadde med oss noen små sjokolader og små håndlagede ting som suvenirer fra Norge og Sverige.

Till Hiroshima med Shinkansen

Å reise med shinkansen ut til Hiroshima var også en uforglemmelig opplevelse. Hele landet og befolkningen utstråler en ekte varme og omtanke som gjør at man føler seg velkommen fra første sekund.

Fredsparken i Hiroshima

Fredsparken i Hiroshima.

Shoppinggata i Hiroshima Japan

Shoppinggata där de sålde Highball på gatan.

 

Tusen takk til Jerker Bergstrøm som var vår guide og tolk under Japan-oppholdet.

/Anita og Eirik (Nordmenn bosatt i Sverige)


Din drömresa med guide

Res runt i Japan med dina intressen som kompmass: idrott, författare, eller tempel. God mat är ett annat sätt att resa i Japan: resa och äta lokala delikatesser. Elektronik finns samlat i hela kvarter i både Tokyo och Osaka.

 

Fundera på och läs mer om hur du kan planera en semesterresa runt Japan tillsammans med vår guide och tolk.

 

Tillsammans med vänner eller din familj är det troligen mycket lönsamt att åtminstone ha en elelr två dagar tillsammans med oss. Läs mer om att resa med Shinkansen mellan alla stora städer från Sapporo i norr till Fukuoka i söder.