Teceremoni och vinande samurajsvärd

Lars Dahlén kontaktade oss för många månader sedan. Han och en stor del av släkten ville till Japan denna sommar. Dahléns är smidiga och resvana och allt flöt på, nästan som en dans. Guiden Ulrika, till höger mittenraden, planerade dagarna i Tokyo.

Semesterresa i Japan för Dahléns släkt.

Dahléngruppens första kväll ute på stan. (Klicka bilden för förstoring.)

Robot show i Tokyo

Första dagen fanns en del praktiskt att ta sig igenom. När det var gjort var det tid för små promenader förstås genom kända Tokyokvarter som Shibuya och mellan de större begivenheterna. Som besöket på en Robot show.

Robot show i Tokyo

Kvällsnöje i Tokyo, en robot show som alla gick till. (Klicka bilden för förstoring.)

Innan showen fanns tid för betydligt äldre kulturyttringar-samurajer. På Samurajmuseet fick några prova både svärd och dräkter.

Samurajmueet i Tokyo där Rasmus och Moa Dahlén bytt shorts mot annan kvalité.
Skytree skickar dig ut i rymden

Utsikten från Tokyo Skytree är fantastisk! Du ser hela staden och nästan till Osaka känns det som. Några hundra meter upp i luften har du en underbar, svindlande utsikt över en av världens största städer.

Lars fotograferar från Skytree i Tokyo Vy genom glasgolver Skytree Tokyo
Lars Dahlén fotograferar. Någon har tagit ett foto av sina fötter en bra bit ovanför asfalten...
Pokemons hemland

Eftersom Pokemon center finns i Tokyo kändes det som en naturligt utflykt för den ena gruppen denna andra dag...

Svenska turister vid Pokemon center i Tokyo Per Stoeckmann, Hanna Stoeckmann,syster Carin Stoeckmann, Moa Dahlén ,
Truls Peyron (Hannas pojkvän) vid Pokemon center.

...innan den avslutades med en båtfärd med middag och karaoke. Hur vackert det lät har vi faktiskt inte fått veta. Antagligen alldeles underbart.

Yanafune är en båt som glider fram på Tokyo River. Dahléns var så många att de fick båten för sig själva.

 

Nytt café och genuin kultur

BrittCarin och Otta vid Sensoji tempel Japan BrittCarin och Otto framför porten till templet Sensoji.

Dag tre delade sig gruppen i två. Några åkte till templet Sensoji i Asakusa, andra till Edo museum. På kvällen Monster café med färgglada desserter och jazzklubb för de som föredrog musik. Kasumi följde med jazzgruppen och Ulrika med dottern Aira som guider, till caféet.

Edo Museum i Tokyo I Edomuseet hittar vi Otto Stoeckmann, dold bakom sin man Brittcarin Stoeckmann, Christer Dahlén,
Margareta Dahlén, ClaesGöran Dahlén, och personal från museet.

Monster café

Monstern står inte och lurar i varje hörn, om nu någon i caféet kan kallas monster. Ett något annorlunda fik där personalen är så långt ifrån en svensk motsvarighet du kan komma och detsamma gäller klädsel och inredning. Även gästerna har chansen att åtminstone något förändra sitt yttre. Maträtterna ser ganska lustiga ut och är mycket färgglada.

 

Per och Helena Dahlén skickar hjärtliga hälsningar och Claudia Pfäffli verkar nått en lyrisk nivå.

 

I Kyoto började vi med teceremoni

Första dagen i Kyoto åkte alla med guiden Tokie i en minibuss till en trädgård för att dricka japanskt te, det vi kallar teceremoni. Ett grönt pulver som vispas eller rörs ut till en dryck som är tjockare än vanligt te. Det smakar mer än vanligt te, kanske något "bittert" även om det inte är rätt ord för att beskriva smaken. Alltid en söt liten kaka som tillbehör. Lars, Claudia och alla andra upplevde teceremonin i ett trähus i Kyoto.

 

Det här sättet att servera te sker sällan eller aldrig i japanska hem. Förr var det ett sätt att visa vördnad för en gäst, eller om det var en motståndare i krig och politik, att man stod över honom.

Teceremoni i Kyoto

Värdinnan serverar te enligt traditionella regler under en teceremoni.

Kapa bambu med samurajsvärd

För att hinna med ett digert program, hade Kawabata sensei kommit till teträdgården med sina samurajsvärd och några stammar av bambu. Där i trädgården fick hugade chansen att svinga ett samurajsvärd mot bambustammen (som är mycket hård). Inga vilda svingar, utan efter träning och ledning av instruktören Kawata. Vi hann med mycket mera eftersom den stora gruppen delade upp sig i mindre och även besöke Guldpaviljongen.

 

Claudia och Daniel "torrtränar" och instruktör Kawata tittar på.

Parken med Guldtemplet i Kyoto

ClaesGöran, Truls, Margareta, Edvin, Otto, Hanna och BrittCarin i parken framför Guldtemplet.

Gion i Kyoto

Dag två i Kyoto följde de ett dagsprogram av Tokie som hon dock fick korta av något. Nishiiki marknad åkte de till och templet Sanjusangendo. Under promenaden genom kända stadsdelen Gion, berättade Tokie om allt från cikador till geishor och festivaler i Kyoto. Och tyvärr blev det så att drygt halva gruppen var tvugna att åka till Tokyo för att hinna borda sina flyg hem dagen därpå till Sverige. Lars med sin familj blev kvar och avslutade dagen med att äta shabushabu på en terrass intill floden Kamo.

Guidning i Gion i Kyoto

Tokie guidar på väg genom Gion i Kyoto. Gränder där de vandrar fram lågmält, rent av tyst.
Närmast på fotot syns Moa och Hanna.

 

Åter till Tokyo

Lars, Lena med sönerna Alexander och Edvin återvände för ytterligare ett par dagar i Tokyo. Kasumi guidade familjen bl.a. till ett område med traditionella hus. Kanske sönerna inte var lika förtjusta i dåtidens byggnader som pappa och mamma var. Alla glada och lyckliga när dagen avslutades med kaiten-sushi. Sushi som vanligt, men de kommer på ett rullband och du tar den tallrik som lockar dig mest.

Traditionella japanska hus, dåtidens villorInsidan av ett traditionellt japanskt hus.

Lena, Lars, Alexander och Edvin Dahlén framför ett av husen. Guiden Kasumi inne i ett av husen.

 

När du reser till Japan gör vi program

Planerar du att åka på semester till Japan, läs om våra guider och möjligheter att hjälpa som vi gjorde för Dahlén-gruppen ovan. Vi lyssnar på dina önskemål och planerar timmarna eller dagarna du har i Japan.

 

Vi ger dig gärna förslag om du önskar det som när vi planerade resan tillsammans med Anita & Eirik som stannade 12 dagar i Japan.