Osaka - Från samurajernas slott till shopping

Osaka har ett sjudande nattliv, miljoner små restauranger och strålande shopping. En platt stad som är lättsam att promenera i, enkel att cykla och osakaborna använder ofta sin cykel.

Alltid ett tempel

Japaner går verkligen till tempel, alla åldrar och såväl seriösa studenter som "busar" och de gör det vid olika högtider eller bara för att be om ett bra liv. Därför gör vi det också. Troligen finns "miljoner" tempel i landet så du har goda möjligheter att alltid hitta ett tempel "nära dig".

9:30 Start på hotellet

Tokie möter dig vid ditt hotell. Bor du på annan plats, kanske i Kyoto, då passar Umeda station. Det bestämmer vi när din resa är planerad.

10:00 Tenmangu Shrine
Tempel i Osaka

Osaka Tenmangu är en av stadens äldsta helgedomar och byggdes på 600-talet. Den är oerhört betydelsefull opch hängiven fullt och helt till Shintogudinnan för studier. Bränder har tyvärr ställt till det, men Tenmangu Shrine restaureras hela tiden.

Shinto är en inhemsk religion. Den saknar en helig skrift.

 

Helgedomar kanske gör dig lite sugen på något ätbart. Vi tittar in i en butik som säljer miso och umeboshi (saltade plommon) och det senare lär du aldrig glömma.

11:30 Lunch

Var vi äter bestämmer vi under förmiddagen.

13:00 Osaka slott – Samurajer i parken?

Slottet i Osaka är ett av Japans mest berömda. Samuraien Hideyoshi Toyotomi blev den förste ägaren och han blev sedermera general och en av de ledare som såg till att Japan blev ett enat rike. På hans tid var Kyoto huvudstad. Renoverades 1997.

Man uppklädd till samuraj i parken utanför Osaka slott

15:00 Sakta du går genom stan

Nu blir det promenad och du bör ha bra skor på fötterna. Vi går till Kurumon, som är en livlig matmarknad där du ser vad japanerna köper för mat till middag. Här kan du också äta en liten smakbit.

 

Doguyashi är en smal gata med grossister av köksateraljer, köksutrustning. Allt du behöver i köket, i alla fall om du bor i Japan. Det är trångt och fullt med ateraljer.

Shopping och barer i överflöd Nöjeskvarteret DotomboriDotonbori kallar många det här kvarteret som ligger i södra Osaka (Minami=söder).

Dotonbori och Shinsaibashi är två mycket livliga stadsdelar i södra Osaka. Hit går osakabor på kvällarna för att roa sig och om dagarna för att shoppa i de fina varuhusen.

Här finns antagligen tusen barer, restauranger och butiker.

 

Hit kan du återvända andra dagar du stannar i Osaka. Du hittar alltid något nytt att se eller äta, nya butiker att titta in i, eller kanske ta en båttur på floden som rinner förbi.

18:00 Dagen är över

Osaka är Tokies hemstad

  • Kan Osaka
  • Ni kommer till stora shoppingområden. Fråga henne om du vill köpa något speciellt.
  • Tokie möter dig vid hotellet om du bor i Osaka

 

Vad är skillnaden mellan Shrine och Tempel?

Helgedomar i Japan beskrivs endera som shrine eller tempel. När du ser en bild tycker du nog att de ser lika dana ut. Osaka Tenmangu (fotot intill) är en shrine.

 

Vi frågade Professor Mikael Adolphson, Trinity College, Cambridge: En shrine har ju alltid en port (som JapanPortens logotyp) men på bild ser helgedomen likafullt ut som ett vanligt tempel. Vad är skillnaden mellan SHRINE och TEMPEL?

 

Adolphson svarar: "Mycket enkelt. Vi kallar Shinto-helgedomar för shrine och buddhistiska institutioner temple. Det är en viss skillnad i arkitekturen, men framför allt, shrines har alltid en torii (en port).

Folk cyklar på trottoaren

Undvik att gå i bredd om ni är fler än två. Och lyssna efter "pling" från någon cykel som närmar sig. Fortsätt gå rakt fram. Sväng inte tvärt för då är risken stor du krockar med cyklisten som kommer bakifrån.

 

Det är tillåtet att cykla på trottoaren. Alla cyklisterna tar det lungt och är vaksamma.

 

Under den här dagen ser du mycket av storstaden Osaka, landets motsvarighet till Göteborg.

 

Läs mer om guiderna som arbetar i Japan.

tokie

Osaka är en skön stad

Hej! Promenera runt i Osaka tillsammans med mig, i denna trevliga och lättsamma stad. Japans Göteborg.

Mejla om guidning i Osaka med Tokie

I Osaka och Kyoto med Tokie

Läs mer om roliga och annorlunda dagsutflykter tillsammans med henne som guide och tolk.

Res Japan runt med Tokie

Vill du och dina vänner satsa på att ha en guide och reseledare med er till flera olika orter, då är Tokie ett perfekt val. Glad, trevlig och mycket kunnig.

 

Tokie Tanaka är licensierad reseledare och guide i Japan. Hon reser landet runt med gäster som kommer från en stor del av världen.

Nu råkar det vara så att hon talar, som hon säger själv, "hygglig svenska" och naturligtvis engelska. Tokie har nämligen studerat svenska på universitet.