Osaka guidetur på svenska
Från samurajernas slott till hippa, moderna Shinsaibashi

Japanska guiden Tokie följer dig genom matglada och shoppingglada Osaka, Japans andra stad. Klassisk japansk historia och kultur med slott, udda butiker, matmarknad och fram till de moderna, hippa och livliga nöjeskvarteren i Shinsaibashi. Guidetur på svenska med Tokie ca 9:00-17:00.

Osaka slott med blommande körsbärsträd

Osaka slott i april när körsbärsträden blommar fotograferat av Tokie, guide i Osaka.

Viktiga i japansk kultur: Shrines och Tempel

Vi japaner besöker ofta tempel och shrines. Mycket, mycket oftare än ni i Sverige går till kyrkan. Vi går när det är högtider, när vi vill koppla av, be för något speciellt och andra orsaker. Buddistiska tempel och Shinto shrines finns över allt, troligen även nära ditt hotell.

9:00 Start på ditt hotell

Jag som är din guide möter dig vid hotellet om det passar dig. Tiderna under dagen är ungefärliga.

10:00 Tenmangu Shrine
tempel i kyoto och osaka

Osaka Tenmangu är en av stadens äldsta helgedomar och byggdes på 600-talet. Den är oerhört betydelsefull och dedikerad fullt och helt till Shintogudinnan för studier. Bränder har tyvärr ställt till det, men Tenmangu Shrine restaureras hela tiden.

Shinto är en inhemsk religion som saknar en helig skrift.

 

Helgedomar kanske gör dig sugen på något ätbart. Vi tittar in i en butik som säljer miso och umeboshi (saltade plommon) och det senare lär du aldrig glömma.

11:30 Lunch

Var vi äter bestämmer vi tillsammans under förmiddagen.

Vi kommer inte att vara de enda som turistar genom Osaka denna dag. Jag kommer troligen vara den enda guiden med svenska gäster däremot. Och nu ska vi äta en enkel men god lunch, som andra osakabor.

13:00 Osaka slott – Samurajer i parken?

Slottet i Osaka är i vårt land ett av de mest berömda. Samurajen Hideyoshi Toyotomi var den förste ägaren och han blev sedermera general och en av de ledare som såg till att Japan blev ett enat rike. På hans tid var Kyoto huvudstad. Renoverades 1997.

Man uppklädd till samuraj i parken utanför Osaka slott

Osaka är en mysig stad

Osaka är en stor stad (3,5 milj. inv.), men jag tror att du kommer att uppleva staden annorlunda. Här är intimt, mjukt och trevligt. Ströva omkring är en skön syssla en semesterdag. Äta god mat, besöka en klassisk coffee shop eller ett modernt kafé, eller som vi ska göra nu: gå till en matmarknad.

Mot de butikstäta kvarteren!

Med bra promenadskor på fötterna, går vi mot söder. Vi stannar till i Kurumon, en livlig och stor matmarknad där japanerna köper sina råvaror för att tillaga kvällens middag. Passa på att äta en smakbit innan vi går vidare.

Karta över en guidetur i Osaka

Den här matmarknaden passerar vi igenom. Smaka en matbit under vår promenad mot södra Osaka.

Lagar du gärna mat? Om så, då är Doguyashi en kul plats för dig. Det är en smal gata med grossister av köksateraljer. Allt du behöver i köket för att laga god mat som i matgalda Osaka.

Shopping och barer i överflöd

Nu är vi i Dotonbori och Shinsaibashi, två livliga stadsdelar här i södra Osaka, även kallat Namba.

Hit går vi, jag och tusentals andra osakabor på kvällarna för att roa oss och om dagarna för att shoppa i de fina varuhusen Daimaru och Takashimaya. Helt säkert finns här i söder tusen barer, restauranger och butiker. Minst!

Nöjeskvarteret Dotombori
Namba är ett område i södra Osaka. Floden Dotombori flyter igenom Namba. (Klicka för kortfilm när flodbåten kommer.)

Gå gärna hit till Shinsaibashi någon annan dag om du har möjlighet. Du hittar alltid något nytt att se eller äta, nya butiker att titta in i, eller varför inte ta en båttur på floden som rinner förbi.

Klicka fotot och se kortfilm när den gula flodbåten flyter förbi.

Ca 17:00 är dagen över

Ungefär klockan fem skiljs vi åt.

Tiderna ungefärliga och du är välkommen att förlänga dagen om jag är ledig. Helst får du höra av dig någon dag innan, eller fråga mig samma dag. Om jag kan stanna, då äter vi middag och gör vad då?


 

I Osaka cyklar folk på trottoaren

Undvik att gå i bredd på trottoarerna om ni är fler än två. Och lyssna efter "pling-pling" från någon cykel som närmar sig.

Plingar det, fortsätt gå rakt fram. Sväng inte tvärt, för då är risken stor du krockar med cyklisten som kommer bakifrån.

 

Margareta och Eva vandrade runt i Osaka och kanske hörde de många "pling".

 

tokie

Osaka är en skön stad

Hej! Jag heter Tokie Hayashi. Promenera genom Osaka tillsammans med mig, i denna trevliga och lättsamma stad. Japans Göteborg på många sätt.

Mejla om guidning

Vad är skillnaden mellan Shrine och Tempel?

Helgedomar i Japan är endera shrine eller tempel. Osaka Tenmangu (fotot ovan) är en shrine. Syns det?

 

Vi frågade Professor Mikael Adolphson Cambridge University: Vad är skillnaden mellan shrine och tempel?

 

- Mycket enkelt. Vi kallar Shinto-helgedomar för shrine och buddhistiska institutioner tempel. Det är en viss skillnad i arkitekturen, men framför allt, shrines har alltid en torii, en speciell port, säger Adolphson.

JapanPortens logotyp består av en torii.

Osaka är Tokies hemstad

Hon hittar över och under jord, hjälper dig handla, och visar dig till alla möjliga matställen. Fråga henne! Tokie är profesionell guide, med japanska licenser. Hon är duktig på Osaka och talar bra svenska.

 

Här är alla Tokies turer samlade på en sida och med en presentation av henne själv.

9:00-17:00 Pris för gruppen

1-2 personer: 5 570 kr

3-5 personer: 6 100 kr

6-10 personer: 7 100 kr

Guidens resor ingår i priserna.

 

Moms tillkommer.

Priserna kan ändras beroende på växelkursen SEK-JPY.

 

Tillkommer

Inträden ca 2 000 yen (ta helst med kontanter).

Dina transporter.

Guidens lunch.

 

Förlänga dagen: 250-400 kr/påbörjad halvtimma + middag för guiden.