Tre städer på tre dagar

Våra gäster Eva och Margareta tittade på Kyoto, Osaka och Tokyo.

Trötta kämpade vi oss till Shoguns slott i Kyoto

Eva och Margareta han inte mycket mer än landa på flygplatsen och ta sig till hotellet i Kyoto förrän vi var på väg till Nijo slottet. Kvinnorna tycket om slottet, eller borgen, som har vackra ornament på många ställen, t.ex. porten in till själva gårdsplanen och en vacker och tämligen stor trädgård.ornament porten till shoguns träslott i kyoto

Ornamenten på övre delen av porten till gårdsplanen rung Nijo-jo, Shoguns slott i Kyoto.

 

Hungriga var båda, som landat samma förmiddag och trots det kämpande de sig ut på en tur runt Kyoto. På marknaden i Nishiki åt vi tempura udon, kushikatsu och kall tofu och Eva och Margareta gillade allt. Den här eftermiddagen hann vi inte med mycket mer utan vi skiljdes efter att vi tittat på hur de åker pendeltåget till Osaka för morgondagens storstadspromenad.

Från Osakas slott till grytor och vispar i Doguyasuji

Vädret var bättre i dag och vi njöt av promenaden i parken runt Osaka slott. Efter museumet i slottet åt vi lunch (sushi) i stadsdelen Temmangu. Vi åt på en sushirestaurang dit nästan inga turister kommer. Eva och Margareta gillade såväl maten som platsen.

Vi promenerade till helgedommen i Temmangu och därefter till Nipponbashi, en stor stadsdel i Osaka City.

 

Vi besökte bl.a.Doguyasuji, affärsgatan där de säljer köksateraljer till såväl privata som restauranger. Ska du undersöka den här korta gatan ordentligt, då måste du spendera en dag eller två här. Den gatstumpen uppskattade mina gäster från Sverige.

 

På torsdagen åkte båda till vår huvudstad Tokyo och där Kasumi tog emot på Shinkansens station.

guidening runt osaka slott

Gästerna Margareta och Eva framför slottet i Osaka, tillsammans med Tokie.

Kaffe 350 meter över Tokyos gator

Här i huvudstaden Tokyo hade vi lyckan att få en riktigt fin novemberdag. Snabba ryck eftersom vi endast har några timmar på oss eftersom Margareta och Eva måste tillbaka till Kyoto i kväll.

 

Direkt till Tokyo Skytree med tåg och med hiss till observationsdäcket 350 meter upp I luften. På den höjden pirrar det minsann i magen.

På plattformen kunde vi går runt tornet och se, kändes det som, halva Japan. I söder såg vi det mytomspunna Mt. Fuji med sin snötäckta topp ungefär 10 mil från Tokyo. Oh, vilken vy! Självklart passade vi på att dricka kaffe där uppe, 350 meter ovanför Tokyos gator. Inte alla dagar det händer.

Asakusa, Shibuya, Ginza - Vi hann mycket!

Vi hann mycket mer, som Nakamises gamla shoppinggata. Och vi hade turen att se barn uppklädda i kimono på väg till templet Sensoji för Schichi-Go-San (7-5-3) som är en ceremoni för barn när de fyller, 7, 5 och 3 år.

 

Efter en lunch på tempura ville Margareta se “världens mest trafikerade övergångsställe” i Shibuya. Sagt och gjort. Som goda svenskar passade vi på att ta en kaffepaus på ett café i närheten för att titta på den här märkliga platsen (som nu kopieras i USA). eva och margareta på världens livligaste övergångsställe

Eva och Margareta, som vilka tokyobor som helst mitt i Shibuyas mäktiga gatukorsning. Kanske hårfärgen är lite avslöjande dock...

Ginza street

Ginza, till denna gata känd för sina mycket dyra boutiquer hann vi också. Vi nöjde oss med window shopping. När vi promenerade tillbaka mot Tokyo station passerade vi en stor julgran. Även här smyger sig julen på oss (även om nyårshelgen är större och viktigare för oss japaner).

 

Inne på stationen köpte Eva och Margareta var sin bento (matlåda) för att äta på tåget tillbaka till Kyoto. Vi hann mycket under en och samma roliga dag.

glittrande julgran i tokyo

Är det en julgran, eller är det en kåta? Mitt i Tokyo denna glittrande nordiska eller kanadensiska/inuitiska anordning.

 

Text o foto
Tokie Tanaka
i Kyoto och Osaka

Kasumi Yokoyama Hernandez i Tokyo

 

"Vi är som sagt mycket nöjda med vår vistelse och bägge flickorna gjorde allt för att vi skulle vara nöjda och se vad vi önskade."
skriver Eva till oss i ett mejl.

 

Ett annat par som åkte en liknande rutt, hade även de guide både i Kyoto och på seightseeing i Tokyo. Niklas däremot reste sora delar ensam genom Japan, men stannade till i Osaka och Kyoto för han ville både laga mat och prova på hantverk.

Guidade turer i Japan: En översikt

Kortfattat om samtliga guideturer och aktiviteter på en sida med länkar till sidor för varje tur med beskrivningar och priser.