Samurajernas fästning i Kyoto

Malin med sin man Joachim och döttrarna Helena och Victoria är kvicka att röra på sig. Beundransvärt att ta sig från flygplatsen i Osaka direkt till Kyoto för en tur med Tokie i vårsolen.

Härskarens bostad

Nijo är den borg som Japans Shogun lät bygga till sig själv, sin familj och sina konkubiner. Shogun hade tagit makten från kejsaren och den ene Shogun efter den andre avlöste varandra i några hundra år... men det är en annan historia. Den här sidan är om familjen Engelbrechts korta historia i Kyoto.

Familjen Engelbrecht framför porten till Shoguns borg, Kyoto

Helena, Victoria, Malin och Joachim framför porten till Nijo, Shoguns borg i Kyoto.

Borgen är omgärdad av en vallgrav och en japansk trädgård. Golvet inne i borgen har en egenhet: det "sjunger" när du går på det. Vissa kallar det för "Näktergalsgolvet".

 

Det är konstruerat för att avslöja inkräktare som smygande försökte ta sig in i borgen och eventuellt ge sig på husets obestridlige härskare. Om nu någon försökte sig på det tricket, blev livet säkert kort. Över allt bakom skjutdörrar, sod beväpnade livvakter redo att hugga huvudet av den som var dumdristig nog att försöka. Helt säkert klarade inte heller våra svenska gäster det omöjliga i att ta sig fram över golven utan att avslöja sig.

Överallt blommande trädgårdar

April i Japan, då blommar i körsbärsträden. Ja, alla träd blommar: körsbär, päronträden, plommonträden. Ofta finns fina anläggningar i trädgårdarna runt alla Japans tempel.

Precis enligt Malins önskemål var träden fortfarande i blom och då är parkerna förtjusande vackra.

Japanska körsbärsträd i en park i Kyoto.

Familjen i en park i Kyoto, en solig aprildag. I bakgrunden sakura (körsbärsträd) men även plommonträd.

 

Dagen fortsatte i Kyotos berömda geishkvarter Gion och troligtvis var det en trött familj som återvände till hotellet eftersom de faktiskt kommit nästan direkt från flygplatsen i Osaka, till Tokie i Kyoto. En mycket trevlig dag enligt guiden.

Vi är jättenöjda! Hälsa Tokie det.

Malin

---

Tokie och andra guider med fler roliga uppdrag

20 personer kom under ledning av Lars Dahlén till Tokyo och Kyoto. De tränade med samurajsvärd, gjorde teceremoni, gick på jazz och Monster café...

 

Tokyo i april är en behaglig upplevelse med Kasumi som guide och Eva o Margareta kom sent om hösten, när färgerna är sprakande.