Japanskt hantverk och tillagad lunch hos guiden

Till kulturstaden Kyoto

Söndag var min första dag tillsammans med Niklas som vi tillbringade i Kyoto. Vi åkte till templet Unryuin där det var tyst och lugnt. Vi drack te (matcha) och åkte till stationen Shichoji och här finns en affär som säljer traditionellt hantverk och där Niklas fick tid att själv göra hantverk, ett smycke.

Niklas tillverkar smycke i Kyoto Niklas japanska hantverk är färdigt
Hantverk i Kyoto för Niklas
Promenad i Gion

Efter en stor lunch med udon (tjockare nudlar) kryddat med curry promenerade vi i Gion. Passade på att berätta för honom om geishor och visade honom ett geishatehus. Vi hann med flera historiska platser och en paus med kaffe. Vi avslutade faktiskt dagen med att besöka min farmorsmors kyrkogård.

 

Matlagning hemma hos guiden Tokie

Nästa dag, måndag, träffades vi i Osaka på Minami-Morimachistationen och promenerade nedför Tenjinbashi, den längsta affärsgatan i Japan. Vi åt en god croquette och fortsatte med att köpa miso, något vi måste ha till vår egen lunch. I affären förklarade ägaren hur man tillagar miso. Miso är viktigt för oss japaner och den här dagen extra viktigt eftersom vi två efter all shopping, kommer att tilllaga en lunch hemma hos mig.

 

Inlagda plommon provade vi och Niklas köpte plommonvin att ta med sig hem till Sverige. De som sålde varor på matmarknaden och i butikerna tyckte om att prata med Niklas om mat och annat. Han verkar kunna mycket om mat.

Man som äter lunch hos guide i Osaka

Niklas äter den japanska lunch han varit med och tillagat hemma hos guiden i Osaka.

Vi handlade det vi behövde för lunchen och kånkade hem till min lägenhet. Hemma hos mig lagade vi fläskstek med ingefära, misosoppa och en annan maträtt med gurka och fisk. Niklas gillade maten och vi drack även plommonvin som min kompis gör. Niklas säger att han är mycket intresserad av mat. Kanske en kommande kock?

Mera hantverk - Eget sigill

Vår nästa aktivitet var att åka till studion för att på riktigt göra japanskt hantverk. Niklas ville snida ett tecken som uttalas ”Å” och han valde ett som betyder ”Fenix”. Det tog 30 minuter att göra det klart med lite hjälp.

Niklas smider ett hanko i studio i Osaka

Pillrigt jobb att göra sitt eget hanko, japanskt sigill.

Rosenträdgård för själen

Eftersom NIklas även ville ha med ett hanko hem till sin syster, beställde han ett som hantverkaren gjorde till honom. Medan vi väntade promenerade vi närheten, i Nakanoshima, som har en fin rosenträdgård. Där växer och frodas gula rosar som hans mormor älskar och som Niklas fotograferade. När vi gick tillbaka till studion var hankon klar och vi skildes åt efter två ganska intesiva dagar.

Rosenträdgård i Osaka

Rosenträdgård med bl.a gula rosor som Niklas' mormor tycker mycket om.

Vill tillägga att Niklas hade diskuterat och bokat mycket av innehållet i dagarna redan innan han lämnade Sverige.

 

/ Jag som var guide i Kyoto och Osaka heter Tokie.
Fotograferade med mobilen efter förmåga.

Andra guideuppdrag

För några veckor sedan guidade jag en familj i Kyoto.

Och Ulrika var ute och guidade ett trevligt par från Stockholm i Tokyo . De tittade bl.a. på robothundar.