Anders & Helén till Omotesando och pudelcafé

Två dagar med Anders och Helén i Japans huvudstad Tokyo. Två mycket trevliga dagar, trevliga samtal och umgänge. Hoppas Anders och Helén fick ut något av dessa dagar.

Lördagen vi nötte skorna mot Tokyos asfalt

I stadsdelen Asakusa finns Tokyos äldsta tempel, Sensoji. Vi började vår lördagspromenad med att besöka templet i det härliga vädret.

Nu på våren när körsbärsträden blommar, klär sig många kvinnor i kimono. Annars är det inget plagg som de bär en vanlig helg. En kimono är något komplicerad att ta på sig.

Anders och Helén vid Sensoji.
Mjukglass utefter Omotesando Blvd.

Vi promenerade vidare och via stadsdelen Shibuya och lunch kom vi till Omotesando i Harajukuområdet. Omotesando är en bred boulevard. Riktigt tjusig! Här hittade vi en härlig mjukglassbutik, en sådan där ”pop-up”-butik och det var sista dagen den var öppen så kön var lång. Vi förstod det efteråt för glassen var god!

Boulevard i Tokyo

Omotesando är en känd shopping- och nöjesgata i Tokyo. Här finns nattklubbar, jazzklubbar, klädbutiker, restauranger m.m.

Vi promenerade runt i området, tittade in i olika butiker som finns i mängder och under tiden berättade jag om livet i japan, landets kultur och annat. Sannerligen nötte vi mycket på våra skor denna lördag, men det var skönt väder som passade oss perfekt att ströva omkring i.

 

Måndag 8 april och full rulle med Helén

I dag var det bara jag och Helén som gjorde stan eftersom Anders arbetade. Jag hade planerat att vi skulle åka till Kappabashi (restauranggatan där de säljer knivar, porslin och annat), men det visade sig att Anders och Helén hade varit där under söndagen (jag hade berättat för dem vart det var).

 

Min plan nummer 2 var att ta med Helén till en matavdelningen på något varuhus s.k. depachika* (se nedan), men icke! Även den rekommendationen hade de tagit till sig och besökt ett varuhus i går, söndag. Sannerligen raska gäster. Så Helén och jag fick improvisera en aning.

Albo, robothunden

I Ginza finns alltid något att göra och titta på. Vi gick In på Sony Showroom, där vi lekte med hundroboten Aibo. Det var riktigt kul!

Kanske något av dagens höjdpunkt, i alla fall udda höjpunkt. Att stryka en robot över "pälsen" känns annorlunda. Du som har hund hemma får komma hit och prova känslan.

Robothunden Albo
Butiker är ibland riktigt roliga

Tokyo är en fantastisk stad för den som vill handla, ett shoppingens centrum på vår planet. Här finns allt från det oerhört exklusiva till det enkla och billiga. Men även det billiga håller bra kvalité. Därför gick vi till Japans äldsta butik Itoya eller snarare varuhus, för kontorsmaterial (stationary). Mycket intressant och trevligt. Itoya är mycket känt i Japan. Nio, tio våningar hög, rymmer "butiken" mängder av pennor och sudd. Och även roliga, fina, välgjorda småsaker som passar utmärkt som presenter att ha med sig till någon därhemma. Helén hittade en hel del att köpa med sig hem till Sverige.

Pudelcafé

Vi gick sedan mot Kabukiza (Kabukiteatern) där vi åt en härlig sushilunch och kollade tider för kvällens föreställning. Gjort! Och sedan mot Harajuku där det finns ett ett nyöppnat hundcafe! Vi skyndade dit. I caféet finns mini, mini pudlar och vi betalade 1500 yen för en halvtimma för att leka och gosa med småhundarna.

Dricka te på pudelcafé, vad sägs om det?

Den här dagen var det få kunder, så vi fick vara där så länge vi ville för samma pris. Helén är en hundälskare av stora mått och i dag hann hon med såväl levande som maskinella hundar.

Kabuki

Det sista vi gjorde var att åka tillbaka till Kabukiteatern för att köpa biljetter. Men vi hade ju redan varit där? Jo, men man kan bara köpa biljetterna ca en och en halvtimma innan föreställningen börjar. Dessutom får du inte köpa för en grupp, ja inte ens för din man om du nu som Helén råkar komma ensam till biljettluckan. Alla som ska se föreställningen måste själva köpa sin egen biljett.

Helén vid entrén till kabukiteatern och med kvällens biljetter i väskan.

I dag fick jag rycka in som ersättare för Anders. De gick senare på kvällen och tittade på föreställningen och jag hoppas att det var en upplevelse.

 

/ Mycket trevliga dagar hälsar guiden Ulrika som även fotograferade

 

デパ地下- Depachika bjuder på japansk service och mängder av mat

Varuhusen i Japan döljer något mycket spännande och mycket gott under gatuplanet, det som brukar kallas B1 eller B2 (Basement 1 eller 2) i hissen. Den delen av varuhuset, som t.ex. hos Daimaru i Osaka, kallas de-pa-chi-ka (デパ地下 är kort för ”Department store under ground”).

Matavdelning på varuhus i Osaka

En monter med nylagad mat på Daimaru department store i Osaka, Shinsaibashi. Ett helt våningsplan fyllt med läckerheter.

Här finns stånd efter stånd som på vilken marknad som helst (fast stilfullare), monter efter monter med underbar mat, både färdiglagad och inte. Och 2,3,4 eller fler personer som arbetar vid varje stånd. Servicen är japansk! D.v.s. helt underbar.Hit ska du gå.

Här finns även ett bra urval av vin, öl, sake, annan alkohol och alkoholfritt.

Andra skräddarsydda guideuppdrag

För en tid sedan guidade jag Ulrika, en familj från svenska västkusten. Vi tittade bl.a. in i många modebutiker i Tokyo.

Vår i Tokyo 2018, när Kasumi guidade runt i Tokyo tillsammans med en familj som älskade och älskar mat.

Niklas hade beställt såväl matlagning som hantverk till sina två dagar i Kyoto.

Guidade turer i Japan - En översikt

Kortfattat om samtliga guideturer och aktiviteter på en sida med länkar till sidor för varje tur med beskrivningar och priser.