Nijo var Shoguns fästning i Kyoto

Nijo byggdes 1603 som residens för Tokugawa Ieyasu, den förste Shogun under Edoperioden (1603-1867), den period som var den sista innan det moderna Japan började växa fram. Då hette huvudstaden Edo, nu heter samma stad Tokyo. Byggnaden är numera museum och ett världsarv på UNESCO:s lista.

Fästningen som skyddade Shogun

Slottet var (är) mer eller mindre en fästning och omgärdas av en hög mur och vallgrav. Innanför murarna ligger även en stor japansk trädgård med hundratals körsbärsträd, plommonträd och andra växter och träd. Här finns nästan alltid något som blommar. I trädgården finns förstås en damm, klippta träd, stenblock och stigar. Inget har lämnats åt slumpen.

Trädgård Nijo slott i Kyoto

Trädgården (foto: Mitch)

Det sjungande golvet

Huvudbyggnaden och den byggnad alla kommer för att besöka heter Ninomaru och var Shoguns residens och kontor när han vistades I Kyoto. Övrig vistades han i Edo, dagens Tokyo. Slottet Ninomaru står där i original och består av många små byggnader som är sammankopplade med korridorer där det berömda Kanariefågel-golvet ligger.

 

Golvet var en säkerhetsdetalj eftersom det gav ifrån sig ljud när någon gick på det, eller snarare, försökte smyga sig in. Försök själv. Golvet fungerar som varningssignal lika bra än i dag. När du är där, lär du förstå.

Ingång till slottsområdet på Nijojo, den inre gården och sista försvarslinje. INgången kallas Karamon Gate

Karamon Gate, ingången till den innersta gården till slottet. (foto: JapanPorten)

Detalj Karamon Gate

Detalj i porten. (foto: JapanPorten)

Rika dekorationer

Golven i rummen är täckta med tatamimattor. Alla skjutdörrar vackert dekormålade liksom innertaken och bakom skjutdörrarna stod Shoguns livvakter redo. Allt finns kvar, utom just livvakterna.

När du går genom slottet passerar du ett stort antal rum där Shogun eller någon av hans närmaste tog emot besökare. Endast de högst värderade och rankade besökarna kom allra längst in i byggnaden, nå, nästan allra längst in. De mindre aktade och värderade fick troligen aldrig se Shogun.

Ingång till Shoguns rum i slottet Nijo

Ingång till Ninomaru Castle, den inre byggnaden där Shoguns administration och han själv befann sig. (foto: Mitch)

Det allra heligaste

De allra innersta rummen var kontor och vardagsrum och till de senare hade endast en man tillträde: Shogun själv. Men han var inte ensam, troligen alltid tillsammans med flera av sina kvinnliga ledsagare, om vi får kalla dem så. Nijo-jo bör stå högt på din beöklista när du är i Japan.

Karta hela slottsområdet i Kyoto

Översikt över hela slottsområdet. VI har beskrivit endast området innanför den inre vallgraven. Enda undantaget är fotot av trädgården i inledningen av sidan.

Professor Mikael Adolphson har skrivit en artikel om samurajer och Shogun. En av de sista samurajerna som offrade sitt liv för en shogun av ätten Tokugawa, det var samurajkvinnan Nakano.