Yakitori, Shogunatens centrum och turbåt genom Tokyo

Anne och Helena är synnerligen effektiva resenärer. Som de flesta kunder som beställer guider hos oss grovplanerade och bokade de själva flyg, hotell och planerade vad de ville se och göra. Några av dagarna tillsammans med våra guider.

Grandiost stadshus

Eftersom Anne och Helena landade i Tokyo blev den första guideturen en promenad genom Shinjuku tillsammans med Kasumi som guide. Start vid det enorma stadshuset och från 45 våningen hoppades de se vulkanen Fuji, cirka 10 mil bort från Tokyo, men molnen skymde sikten.

stadshuset i Tokyo
Helena och Anne i Shinjuku.

De tre vandrade vidare mot Omoide Yokocho, gränderna nära järnvägsstationen. Här är du aldrig är ensam. Ungdomar, rockare, affärsmän, ja alla kommer hit till myllret av serveringar där alla är små och vissa oerhört små. Perfekt plats för en sen lunch på yakitori. Små grillspett där du väljer vad du vill ha grillat. Allt från kyckling till svamp.

Omoide Yokocho är gränder vid stationen i shinjuku

Anne och Helena på väg in i gränderna vid stationen i Shinjuku. Alla de små serveringarna byggda i original kring slutet av Andra världskriget.

Högtid för barnen och klassiska bröllop.

Dagen därpå träffade paret guiden Ulrika för ett nytt halvdagsprogram. Ulrikas plan var att gå till Meijihelgedomen (en Shinto shrine) och se barn i kimono eftersom denna söndag är en högtidsdag för de små som fyller 3, 5 eller 7 år. Och så blev det!

Barnens högtidsdag i Japan Bröllopspar klassisk stil

En speciell söndag i november firas en högtid för barn som blir 3, 5 eller 7 år gamla. Vuxna passar på att gifta sig.

Som grädde på moset några bröllopspar som vigde sig på klassiskt vis i denna mycket kända shinto helgedom (Shinto är en japansk religion). Parken där Meiji är lokaliserad är 70 hektar med gräs, grusgångar, träd, stenar, trädgårdar och byggnader. Vill du se hela parken behöver du mycket tid.

 

Mot Kyoto med Shinkansen

Några dagar senare, den 16 november åkte Helena och Anne med superexpresståget Shinkansen till Kyoto. Där, tillsammans med Tokie bestämde de sig för en mix av turerna En dag i livet i Kyoto och Arashiyama i västra Kyoto. Start Shoguns slott (Nijo-jo) och därifrån åkte de ut till Arashiyama för lunch och titt på än det ena än det andra, som den mycket kända Togetsukyobron och en än mer känd stenträdgård.

Framför berömd bro-Togetsukyo

Anne och Helana med sin guide i Kyoto Kasumi, framför bron Togetsukyo.

 

Efter flera dagar på egen hand avslutades Japanresan tillsammans med Ulrika i Tokyo. På begäran började dagen vid Kejsarpalatset och den östra trädgården. Efter en promenad och lunch, äntrade alla tre en turbåt för att glida nedför floden Sumida. Synd på mulet väder och regn, men vad att göra.

Anne och Helana i en paus i Sensoji på väg mot turbåten i Tokyo.

Dagarna innehöll förstås mycket mer, men det behåller vi för oss själva.

Våra tre guider Kasumi, Ulrika och Tokie intygar att de hade mycket trevligt under dagarna. Vi hoppas Anne och Helena fick valuta för sin tid och sina pengar.

’’Extra roligt att träffa japanska guider som talar svenska och svensk guide som talar japanska och kan landet så väl. Det gav en extra värdefull inblick i skillnaderna och likheterna mellan våra två länder och kulturer. Ett exempel är att föräldrar vid en skilsmässa aldrig får gemensam vårdnad. ’’
 Hälsningar
Anne

 

Andra guideuppdrag

Ett norskt par stannade två veckor i Osaka och Hiroshima.

Vår i Tokyo 2018, när Kasumi guidade runt i Tokyo tillsammans med en familj som älskar mat.

Familjen Eliassons från Norrbotten firade examen och födelsedag i Japan med Tani som guide.

Guidade turer i Japan: En översikt

Kortfattat om samtliga guideturer och aktiviteter på en sida med länkar till sidor för varje tur med beskrivningar och priser.