Vår i Kyoto och tusentals blommande körsbärsträd

Tina och Mats verkar behärska konsten att använda tiden väl, att se och göra mycket på liten tid. Paret promenerade och åkte runt i sällskap av våra guider, Aya i Kyoto och Mitsuhiro i Tokyo. Allt under påskveckan och våren, när körsbärsträden blommar och kvinnorna bär vackra kimonor. Här summerar guiderna dagar med japanska sevärdheter och trevligt sällskap.

Äkta guld på Kinkakuji i Kyoto

På morgonen åkte jag till Tina och Mats' hotell och eftersom de ville ha en guide till japanska tempel bar det av till Det gyllene templet, som är ett måste när du besöker Kyoto, Kinkauji. Kin i namnet Kinkakuji (金閣寺), betyder just guld.

20 kilo guld

Paviljongen har tre våningar och förutom bottenvåningen är den helt täckt av guldblad. Paviljongen har beklätts med bladguld två gånger sedan mordbranden på 50-talet. Senast 2003, då med 20 kilo (!) bladguld.

guldpaviljongen i kyoto

Mats och Tina framför Guldpaviljongen i Kyoto

Shoguns slott

Efter en promenad runt templet åkte vi till Nijojo. Ett slott i trä från 1600-talet där Shogun, Japans härskare fram till mitten av 1800-talet, bodde. Här inne finns dockor, klädda i kimono där du som besökare kan se hur de satt och tog emot sina gäster. Mellan rummen finns skjutdörrar med underbara målningar på. Guld i bakgrunden och med dynamiska motiv som tigrar och körsbärsträd.

Shoguns slott med näktergalsgolvet

Slottet, borgen, är känt för sina näktergalsgolv i korridorerna. Tina och Mats hade hört talat om golvet i Nijo-jo och ville mycket gärna till Kyoto och försöka smyga på brädorna som ”sjunger som en fågel” när du går på det i korridorerna. Det ljudet varnade Shoguns vakter för inkräktare. Prova själv. Det är hopplöst att ta sig fram ljudlöst. Tokie blir gärna din guide i Kyoto.

Gamla stan i Tokyo

Vi besökte Sensojitemplet i Asakusa, ”gamla stan” i Tokyo. Där hann Tina och Mats med att köpa yukata, den japanska sommarkimonon. Inne i helgedomen gick vi till trädgården. Tina i helgedomen i Tokyo

Bra tajmat, eftersom den är öppen endast två månader varje år och det är just på våren. Körsbärsträden och andra träd blommade. Lugnt och vackert.

Arkad i luften

I Ueno besökte vi ”Ameyoko” och luftarkaden där. Mängder av stånd och turister i farten. Motsatsen till lugnet i den trädgård vi nyss hade lämnat.Mats i Ameyoko, Tokyo

Vi avslutade dagen med förfriskningar och ett långt samtal. En mycket trevlig dag och roligt att få vara guide dagar som den här.


Skrivet av och fotograferat av
Aya Umetami (guide i Kyoto) och Mitsuhiro Tani (guide i Tokyo)

___

Hösten, den tiden valde Ann med sällskap och de besökte bl.a Tokyo Sky Tree.

 

Kasumi hann med Ginza och Shibuya med Eva och Margareta.